Roger Federer je i 19. godinu zaredom najomiljeniji tenisač

 JAVIER GARCIA/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Javier Garcia/Shutterstock Editorial/Profimedia
NITKO NIJE KAO ŠVICARAC

Roger Federer i 19. put zaredom dobio priznanje koje Novak Đoković i Rafael Nadal mogu samo sanjati

Iako ove godine nije oduševio na terenu, titula je i dalje ostala u njegovim rukama
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 19. prosinac 2021. 09:52

ATP Tour je predstavio dobitnike svih njihovih tradicionalnih nagrada na kraju godine uključujući onu za najbolji svjetski par, Nikolu Mektića i Matu Pavića, za koju se ne glasa, nego je ogledalo učinka na terenu. Isto vrijedi i za Novaka Đokovića kao najboljeg tenisača svijeta. Oni su svoje trofeje primili u Torinu tijekom ATP Finalsa.

Jedna stvar je u ovom izboru ista od 2003. godine, one kad je Roger Federer osvojio svoj prvi Grand Slam turnir u Wimbledonu. Od tada ga navijači biraju za svoga favorita, dakle, devetnaest godina u nizu, makar se ove nije naigrao i malo čime ih je mogao oduševiti. Navijačima je najdraži par Pierre-Hugues Herbert i Nicolas Mahut, koji su u 2021. godini osvojili Roland Garros i ATP Finals.

U kategoriji Povratnik godine izabran je Amerikanac Mackenzie McDonald, koji je operirao desni butni mišić 2019. godine i ispao iz Top 250, a ovu je sezonu okončao na 55. mjestu. Za igrača koji je najviše napredovao glasovi su otišli Aslanu Karacevu, Rusu koji je skočio gotovo sto mjesta (114-18). Postao je prvi tenisač u Open eri, koji je u Grand Slam debiju stigao do polufinala (Australian Open) i to iz kvalifikacija. Nakon osvajanja Moskve upisao je i 15. mjesto na rang-listi.

Novak godine je Jenson Brooksby, 21-godišnji Amerikanac je s 307. dospio na 56. mjesto s ukupnim omjerom 49-12, uključujući tri titule na challenger razini. Za najboljeg trenera proglašen je Facundo Luganes, koji je Camerona Norrieja vodio do dvije titule (Indian Wells, Los Cabos), četiri finala (Estoril, Lyon, Queen's Club, San Diego) i 12. mjesta na rang-listi. Britanac je na početku godine bio 74. u poretku.

Rafael Nadal je četvrti put zaredom dobio priznanje za sportsko ponašanje nazvano po Stefanu Edbergu, a nagradu za humanitarni rad u čast Arthuru Asheu zaslužio je Marcus Daniell.

Najbolji turniri po izboru igrača su Indian Wells (Masters 1000), Beč (ATP500) i Doha (ATP250).

Linker
20. travanj 2024 04:15