GLYN KIRK Afp
VELIKI IVANIŠEVIĆEV RIVAL

‘S njim nisi nikad znao. Svi imamo različite verzije samoga sebe, ali Goran je bio sjever, jug i istok‘

Jedan od čelnih ljudi Kuće slavnih nekad je bio veliki Goranov rival na teniskim terenima
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 19. srpanj 2021. 08:27

Todd Martin je sjedio u prvom redu na inauguraciji novih počasnika u International Tennis Hall of Fameu, što je i normalno, jer Amerikanac je izvršni direktor ove kuće u Newportu, ali on je bio i jedan od najžešćih Goranovih rivala u karijeri. Puno puta se nasmijao i zapljeskao Goranu s kojim je 12 puta igrao na Touru i dobio pet mečeva. Jedini je uz Petea Samprasa, koji je Gorana dobio više od jednom u Wimbledonu.

- S Goranom sam prvi put igrao, prvi put ga vidio kad sam igrao protiv njega 1988. godine na US Openu u juniorskom četvrtfinalu. Pobijedio sam ga sa 6:1, 6:2 i dok sam odlazio s terena mislio sam se, “ja sam predodređen za velike stvari, pogledaj što sam mu napravio”. Bio sam jako sretan, Goran je bio obećavajući junior, a ja relativno nepoznat.

Sedam me puta pobijedio

Martin se sjeća da je pred njihove mečeve uvijek postojao element misterioznosti.

image
Todd Martin
BEN QUEENBOROUGH Dppi Via Afp

- S njim nikada nisi znao. Bilo je dana kad nisam mogao reketom dotaknuti lopticu nakon njegova servisa, a i kad bih dotakao, nije bilo koristi. Bilo je i onih dana kad nisam znao što očekivati, a odlazio bih s terena misleći, “hvala Bogu da sam igrao s Goranom”. On je stvarno imao različite verzije samoga sebe. Svi mi imamo, ali on je bio sjever, jug i istok.

Kad je osvajao Wimbledon 2001. godine, Goran je lansirao priču o tri Gorana - dobrom, lošem i za prvu pomoć.

- Koliko god pričali o ostalima, jedan me Goran pobjeđivao. Igrao sam s njim dovoljno puta da bih to znao. Sedam puta me pobijedio. Preostala dva Gorana su bila vrlo dramatična, mogao si to vidjeti, ali u 90 posto slučajeva na terenu je bio pravi Goran.

Ono što Martin pamti kao Goranovu kvalitetu jest njegova sposobnost da kontrolira akciju sa svojim servisom.

- Protiv njega jednostavno nisam imao osjećaj da utječem na rezultat kao protiv drugih. Ne znam u kakvom mu je sada stanju rame, ali ako je zdrav sa 49 godina, volio bih ga vidjeti kako servira Đokoviću i kako Đoković reagira. Mogu ga zamisliti kako i dalje udara jako dobro, a znam da bi i preciznost bila tu.

Kaže da se uvijek “borio do smrti” protiv Gorana, ali s toliko asova i servis winnera, malo je toga mogao uraditi.

- Siguran sam da sam mogao bolje, ali kad dođeš do te točke, a u mom slučaju to je bilo protiv Gorana i Petea, te jednom protiv Sticha, kako bih mogao biti kritičan prema sebi?

Linker
25. travanj 2024 09:37