Petra Marčinko

 RONALD GORSIC Cropix
PETRA MARČINKO ZA SN

‘S tri potrgana ligamenta prijetila mi je i operacija, ali sada ponovo igram bez boli. Položila sam i vozački!‘

Mlada Zagrepčanka se na Zagreb Ladies Openu ovaj tjedan vratila mečevima nakon dugačke stanke
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 18. svibanj 2024. 16:25

Direktor Zagreb Ladies Opena, Emir Aliti, imao je sjajan plan.

- Prije četiri godine Ana Konjuh upravo je kod nas igrala prvi povratnički turnir nakon dugačke stanke radi ozljede i odmah je otišla do kraja, osvojila turnir, što je bila sjajna priča.

I sada je Dubrovkinja bila blizu još jednog povratničkog nastupa na Zagreb Ladies Openu, nakon još jedne u nizu ozljeda, no ipak još nije bila dovoljno spremna za mečeve, pa nije htjela riskirati. Međutim, direktor najjačeg hrvatskog ITF turnira (uz nedavni Split Open) priželjkivao je da šampionski scenarij iz 2020. ponovi neka druga naša tenisačica. Recimo, Petra Marčinko, mlada hrvatska, ali i svjetska teniska nada koja je izbivala s terena posljednja tri i pol mjeseca, također zbog ozljede.

Tri puknuta ligamenta

Nisu se plan i želje ipak ostvarile jer Petra je poražena u 1. kolu zagrebačkog turnira, ali dobra je vijest da se 18-godišnja tenisačica, juniorska pobjednica Australian Opena iz 2022. vratila na teren i odigrala meč bez bolova u desnom gležnju.

- Da, drago mi je što sam uopće na terenu i mogu nesmetano igrati, a to mi je zapravo bilo i najbitnije na ovom turniru, da testiram jesam li u dovoljno dobrom stanju za odigrati pravi meč - pričala je Marčinko nakon poraza od Švicarke Waltert (WTA 166) 6:2, 6:4.

- A sad igra... Nisam dugo igrala i jasno da nisu očekivanja bila velika i trebat će mi još službenih mečeva da sve dođe na svoje.

Petra je ozljedu zaradila na turniru u brazilskom Florianopolisu još u studenom prošle godine, kada se desni gležanj prilično ružno izvrnuo.

- Tri su ligamenta parcijalno puknula, jedan skoro potpuno, pa je tu bilo između da se ide na operaciju ili ne. Štoviše, liječnici iz WTA su mi na početku rekli da bi trebala operacija, ali to je bila prva procjena. Kada sam se vratila doma iz Južne Amerike i otišla na dodatne preglede, ipak su doktori rekli da ne treba, već da samo zahtijeva duži oporavak. Prva dva tjedna nisam uopće mogla stati na nogu, bila je sva natečena, pa sam imala onu posebnu čizmu - prisjeća se Petra.

- No, onda sam se počela prerano vraćati, pa je to zapravo pogoršalo stanje, stvorio se tu onda i edem na kosti i sve se na kraju odužilo više nego što je trebalo. Odigrala sam u siječnju kvalifikacije Australian Opena i još jedan turnir, odnosno pokušala igrati, ali tada je još bila prisutna bol. Ovo je sad, međutim, bio prvi službeni meč skroz bez boli.

Iako je gležanj i ovog puta bio zavmotan u bandažu.

- Vjerojatno će trebati još neko vrijeme biti na nozi, ali to je čisto meni radi glave i i sigurnosti za svaki slučaj.

Ne računamo li, dakle, ove pokušaje povratka u siječnju, Petra je bez pravog tenisa bila skoro sedam mjeseci.

- To mi je dosta bilo nezgodno i za mene novo isksutvo, jer prvi put u životu da nisam tako dugo igrala. Jesam nešto polovično trenirala, nekad i samo na mjestu, pa onda opet malo pauzirala, ali nije to bilo ono na što sam navikla. Puno sam vremena provodila na terapiju, srećom moja dva fizioterapeuta su odlična pa mi je to olakšavalo, ali da, uglavnom je to razdoblje za mene bilo nekako prazno i dosadno. Izdržala sam nekako ha ha.

Više druženja s prijateljima

No, uspjela je ipak to vrijeme iskoristiti za neke druge, ne teniske stvari.

- Bilo je više druženja s prijateljima, malo više sam stvari za školu riješavala.

I, najvažnije...

- Položila sam vozački ispit! - sretno je uskliknula Petra.

- Daju mi roditelji automobil, doduše tata je na početku postavio uvjet da prvo moram 1000 kilometra s njim voziti, da se on uvjeri da ja to mogu, pa onda smijem sama. I to sam već odradila.

image

Petra Marčinko

RONALD GORSIC Cropix

Ne smeta pri tome ozljeda na desnoj nozi za stisnuti papučicu gasa?

- Ma, ne, to je sve u redu. Teže mi je zapravo s lijevom na “kuplungu”. Ali, zato vozim više tatin auto jer njegov je s automatskim mjenjačem ha ha.

U međuvremenu je, 4. prosinca, što je datum koji se lako pamti budući da je baš na dan njezina rođenja 2005. godine Hrvatska osvojila svoj prvi Davis Cup, Petra napunila 18 godina. Prelazak u punoljetnost može se smatrati jednom od prekretnica u životu, je li tako i kod Petre?

- Apslutno ne, ha-ha. Nema baš nikakve razlike u odnosu na prije, osim što, eto, mogu reći da sam punoljetna. Alkohol? A ne, ne, to ne smijem, ipak sam sportašica, pa čak ni za rođendan.

Petra je jedna od vrlo, vrlo rijetkih sportašica koja nije prisutna na društvenim mrežama. I to je donekle bila odluka roditelja.

- Ma, nije to ni bila baš neka zabrana, jer to je nešto za čim ni ja nemam želje, niti imam potrebe za time. Previše bih se opteretila i zamarala nebitnim stvarima. Vidjela sam da postoji neki profil na Instagramu pod mojim imenom, ali nije moj, to nisam ja, već neka prevara. Možda bih to trebala i prijaviti...

Da se vratimo ipak na teniske teme, Petra je Zagreb Ladies Open igrala kao 218. na WTA listi, što zapravo i nije tako grozno s obzirom na dugačku stanku. Da, u listopadu prošle godine bila je 132. na svijetu, što joj je zasad i top renking, ali s obzirom na to da neke tenisačice u pola godine izgube i po nekoliko stotina mjesta - recimo, Tara Würth, također zbog ozljede, pala je sa 143. na 739. mjesto - gubitak od 80-ak mjesta uopće ne djeluje tako grozno.

- Svakako, s obzirom na to da nisam dobila boda u šest, sedam mjeseci ostati u kvalifikacijama Grand Slam turnira super je stvar, ne mogu puno se žaliti oko toga. Nisam, doduše, ni imala puno bodova za izgubiti u tom razdoblju, ali svejedno.
Ono što joj ne ide na ruku jest da zbog siječanjskih nastupa ne može sada koristiti zaštićeni renking (za njega treba pauzirati kontinuirano šest mjeseci), a tek joj sada dolazi period u kojem ima dosta bodova za braniti. Jer lani je u lipnju, recimo, vezala 12 pobjeda u nizu, odnosno na ITF Touru osvojila Rim (W60) i Tarvisio (W25), pa kasnije u rujnu osvojila i jaki turnir u Portugalu (W60).

- Plan za dalje još nije definiran. Htjeli smo vidjeti za početak u kakvom ću fizičkom stanju biti ovdje u Zagrebu, odnosno vidjeti mogu li odigrati pravi meč pa onda na temelju toga slagati raspored za dalje. No, čini mi se da će biti OK, jer i ovo što sam odigrala u Zagrebu sasvim je OK s obzirom na okolnosti.

Najvažnije da je zglob dobro

Sljedeći tjedan će biti u Parizu u kvalifikacijama Roland Garrosa, a prijavljena je i za Makarsku, odnosno tamošnji WTA 125 turnir, koji se igra u drugom tjednu pariškog Grand Slama (od 3. do 9. lipnja).

- Prošle godine u Makarskoj mi je bilo odlično, sigurna sam da će tao biti i sada, ali se nadam ovog puta i boljem rezultatu - rekla je 18-godišnja Zagrepčanka, koja je lani poražena u 1. kolu od Francuskinje Parry.

Najvažnije od svega je ipak da je zglob dobro. U Zagrebu je krenula, u Parizu i Makarskoj će nastaviti hvatati zalet i formu, a s obzirom na teniski talent koji posjeduje ne treba sumnjati da će i rezultati doći.

Goran Prpić je dovoljno strog i to bi moglo biti dobro jer me uvijek netko treba staviti u red

Jedna od novosti u Petrinom stožeru jest i novi trener. Na terenima na Ravnicama u njezinom je “kutu”, uz oca Vjeku, sjedio - Goran Prpić. Naš nekada sjajni tenisač, već dugo vremena jedan od naših najcjenjenijih trenera u svom stilu nesklonosti medijskim istupima samo je potvrdio kako je suradnja još potpuno “svježa”, nepunih mjesec dana.

- S Prpićem smo već i prije razgovarali, čak smo i odradili nekoliko treninga zajedno prije par godina - rekla je Petra.

- Sad smo se, eto, dogovorili i radimo tek tri, četiri tjedna skupa. Zasad mi se sviđa kako to izgleda, ono što sugerira, mislim da bismo mogli biti dobra kombinacija. On je dovoljno strog trener...

Zar Petri treba baš netko strog?

- Ma, da, uvijek treba netko da me stavi u red, da tako kažem.

Linker
18. svibanj 2024 18:09