MIKE EGERTON/PA IMAGES/PROFIMEDIA
IVAN LJUBIČIĆ ZA SN

‘Sedam godina s Federerom promijenilo me i kao čovjeka, a nova avantura bit će različita od svega što sam radio‘

Nekadašnji igrački as, a potom i vrlo uspješan trener od 15. siječnja i službeno kreće s novim poslom
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 25. prosinac 2022. 12:17

Glasno je prije koji dan u svijetu tenisa odjeknula vijest da je novi “zaposlenik” Francuskog teniskog saveza (FFT) Ivan Ljubičić. Proslavljeni hrvatski tenisač, na svom vrhuncu treći tenisač svijeta, predvodnik našeg trijumfa u Davis Cupu 2005., brončani olimpijac iz Atene 2004. u paru s Marijem Ančićem, vodit će brigu, odnosno nadgledati razvoj francuskih tenisačica i tenisača u narednom razdoblju.

Veliko je to priznanje za stručnjaka koji je proteklih sedam godina proveo u kutu Rogera Federera, kao trener legendarnog Švicarca i makar mu to, a i ne samo to, daje itekakav kredibilitet, svejedno je takav razvoj situacije došao kao malo iznenađenje za teniske krugove.

- Ma, bilo je iznenađenje i za mene jer Francuski je savez oduvijek, povijesno bio rezerviran praktički samo za Francuze, za njihove ljude. Nisam nikad mislio da će ikad biti otvoreni za nešto ovakvo, ali eto - govori Ljubičić koji će na novu funkciju stupiti 15. siječnja, a do tada boravi na Lošinju, gdje je u punom pogonu njegova teniska akademija.

Pitao me ‘a što ćeš sad?’

- Na Laver Cupu u Londonu susreo sam se s predsjednikom FFT-a Gillesom Morettonom, kojeg znam otprije jer on je bio direktor ATP turnira u Lyonu, koji je meni inače bio prvi osvojeni ATP trofej u karijeri 2001. godine. I tada me odmah pitao “što ćeš sada?”, s obzirom na Federerov oproštaj od tenisa. Rekao sam mu da ne znam, da je bilo igrača koji su me pitali da im budem trener, i da su me neki savezi kontaktirali već, ali da ću si uzeti vremena i razmisliti o svemu. Vjerojatno je, pretpostavljam zapravo, njemu tada kliknula ideja pa me pozvao na ATP 1000 turnir u Bercy, pa smo tamo razgovarali i onda sam opet išao u Pariz prije desetak dana i definirali smo tada zapravo sve detalje. Sve je bilo vrlo brzo i direktno, kako se meni sviđa, bez oklijevanja i okolišanja. Ja mislim da im mogu pomoći, oni očekuju i misle da im treba tako nešto, pa idemo probati. Načelno smo se dogovorili za dvije godine, ali pretpostavljam da će biti i duže, jasno, ako budemo našli zajednički jezik. Mislim i to je kratko, ali sve kraće od toga nema smisla jer u toj funckiji koja je zamišljena za mene, ne možeš napraviti neku veliku razliku u tako kratkom vremenu.

image
DARKO TOMAS Cropix

U službenom priopćenju FFT-a Ljubičić je tituliran kao direktor, no koje će mu biti točno obaveze i zaudženja?

- Bit će tu dvije-tri faze posla. Prva je svakako upoznavanje s njihovim sustavom, sa svime što rade, s ogromnom strukturom jer to je najveći teniski savez na svijetu, tako da će prva tri mjeseca biti samo to, obilaženje svih lokacija, upoznavanje ljudi, trenera, doktora, kondicijskih trenera, razgovori da vidim što i kako oni rade... Pa ćemo onda sjesti i definirati malo bliže gdje bih mogao biti od najveće koristi. S time da je definitivno naglasak na rad s mladima, jer ovi koji su već profesionalci u biti ne trebaju pomoć, odnosno savez nije zadužen njima pomagati. Međutim, u vidu Olimpijskih igara kojima će biti domaćini 2024., i jasno žele na njima što bolje rezultate, i tu ću biti uključen.

Ovaj rad s mladima se, po riječima Francuza, odnosi na tenisače od 14 naviše?

- Pa da, recimo, jer negdje smo morali povući crtu, međutim ako vidim neku curu ili dečka od 12 godina koji su izvrsni, definitivno ću i njih uključiti u projekt. Tih 14 godina je neka granica koju smo odredili, ali je fleksibilna.

Francuska je velika sportska i, jasno, teniska nacija, s vrlo uređenim i iznimno bogatim sustavom, ali koji očito negdje “šteka”. Jer, eto, nemaju Grand Slam pobjednika od Yannicka Noaha, odnosno 1983. (Roland Garros), dakle skoro punih 40 godina, a kako stvari stoje čekat će još neko vrijeme. Jer nemaju ni Top 10 igrača, također već duže razdoblje, a posljednja veliku generaciju koju su imali i koju su najavljivali na sva zvona kao četiri mušketira, činili su Gael Monfils, Jo-Wilfried Tsonga, Gilles Simon i Richard Gasquet. I svi jesu u jednom trenutku bili visoko, imali dobre rezultate, ali na koncu dvojica već jesu završila karijeru (Tsonga, Simon), a druga dvojica će je isto završiti gotovo sigurno bez Grand Slam titule. Daleko od toga da su imali neuspješne karijere, ali dojam je da su dali premalo u odnosu na očekivanja, a pogotovo manje od originalnih teniskih mušketira (Lacoste, Borotra, Brugnon, Cochet) koji su 1920-ih i 1930-ih osvojili 19 pojedinačnih Grand Slam titula (34 ukupno). Istina, druga su to bila vremena, neusporediva, ali činjenica kaže da Grand Slam titulu nisu osvojili. Najbliže je bio Tsonga s finalom na Australian Openu 2008.

Negdje se pogube

I danas je deset Francuza u Top 100 na svijetu, kao i Španjolaca, ali počevši od 44. mjesta (Rinderknech) pa naviše. Španjolci, međutim, imaju prvog i drugog na svijetu i još dvojicu u Top 20. Amerikanci imaju najviše, 13-oricu u sto, po jednog u Top 10 i Top 20 i još sedmoricu u Top 50. I svi, uz izuzetak Johna Isnera (37), imaju maksimalno 25 godina i manje. Francuzima je 23-godišnji Corentin Moutet 51., Ugo Humbert (24) je 84., ostalih osam u Top 100 su 26 ili stariji, a od toga četvorica su u kategoriji 30+.

I, što je najvažnije, očito je da jednostavno nisu ta klasa za progurati se puno više prema svjetskom vrhu.

- Da, čini se da nisu - potvrdit će i Ivan.

Sve zajedno, dakle, trenutačno ne izgleda previše obećavajuće za Francuze, što će reći da ga očekuje dosta posla?

- Jedan takva država, odnosno savez koji ima preko milijun natjecatelja zaslužuje, odnosno očekuje bolje rezultate. Sigurno da tenisači i tenisačice, osim trenutačno Caroline Garcije, jednostavno nisu na razini na kojoj bi se očekivalo od Francuza. Možda i jesu, ali nešto fali, no to ću i pokušati otkriti kad malo dublje zagrebem. To je i cijela poanta, da vidimo zašto je to tako, postoji li neki očiti razlog, što se može ili treba promijeniti da se to pokrene. Jer, s druge strane, činjenica je da oni povijesno imaju uvijek dobre juniore, recimo pobjednike juniorskog Roland Garrosa i ove i prošle godione tako da imaju tu strukturu mladih, za koju oni misle da funkcionira, međutim onda se kasnije, između 16-17 i 21-22 godine, negdje nekako pogube. Očito je tu nešto što ne funkcionira, što ne izbacuje ono najbolje kod igrača. Ali, to je zasad sve ono što znam izvana, a sve ću morati dublje istražiti i ući u njihov sustav.

image
DAVID LOBEL/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

Možda im jednostavno treba nešto - hrvatsko, hrvatski pristup ili malo hrvatske čarolije jer za nas se zna da smo sportsko čudo s obzirom na to koliko uspjeha imamo iz prilično male baze stanovništa, a onda time ipak i malog “bazena” sportaša. A produciramo vrhunske sportaše.

- Mi se svakako razlikujemo po mentalitetu, drugačijim uvjetima i po svemu. Hoću li ja trebati Francuzima mijenjati mentalitet, vidjet ćemo, vjerojatno i hoću morati nešto oko toga im dodati ili objasniti, međutim, ja u svim svojim trenerskim poslovima krećem od igrača, a ne od sebe. Znači, ne planiram tamo ući i govoriti “ja ovako, ja onako, ja sam rekao” i slično. Prvo ću slušati i gledati i probati shvatiti kako oni razmišljaju i funkcioniraju prije nego što idem išta mijenjati.

Ovo će biti posve drugačiji rad koji Ljubičića čeka u odnosu na dosadašnji trenerski posao, gdje je bio “1 na 1” s igračem. Zašto je odlučio tim putem, je li možda i zato što nakon Rogera Federera teško može bolje ili više, što se trenerskog posla tiče? Ili ga i dalje privlači rad klasični trenerski posao?

- Uvijek želim raditi nešto me golica, što me po nečemu privlači i što je malo drugačije. Cijeli svoj život išao sam direktno u stvari o kojima nekad i nisam znao puno, ali su me zanimale i onda bih s vremenom učio, razvijao se i pokušao napraviti najbolje što mogu. Uostalom, i klasični teniski posao, kad sam krenuo s Milosem Raonicem, misliš da znaš, ali objektivno ne znaš znaš li ga raditi i hoće li to biti dobro. I s Federerom je bilo isto, nisam znao kako će to izgledati, što ću tamo “naći”, nego jednostavno ideš hrabro u to. A ovo drugo, da, bilo je par igrača koji su me pitali da im budem trener, ali to bi bio samo još jedan trenerski posao i na taj način ne bi me “palilo” na način na koji me ovo s Francuzima zainteresiralo. Jer to je opet nešto o čemu zapravo nemam pojma što ću naći, s čime ću se susresti i kako će izgledati. A u biti me jako zanima kako tako jedan veliki sustav funkcionira, a objektivno nema šanse to znati, ako nisi izravno dio toga.

image

Roger Federer i Ivan Ljubičić

JUERGEN HASENKOPF/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Je li vas proteklih sedam godina s Rogerom Federerom ikako promijenilo kao trenera, u smislu pogleda na tenis i trenerskog rada?

- Ma, promijenilo me i kao trenera i kao čovjeka. Mislim da sam puno toga naučio, strašno puno, štoviše daleko više nego što je Roger naučio od mene, rekao bih. Taj pogled na život i posao i na izvrsnost, jer to je ono što je kod Rogera fascinantno, pokazalo mi je kako se odnositi prema stvarima, ljudima i svemu što je oko tebe. Tako da me tih sedam godina promijenilo defitnivno, a promijenit će me i ova avantura, koja je potpuno različita u odnosu na sve što sam dosad radio. No, pristup je isti jer, evo, to mogu usporediti u nogometu s, recimo, Manchester Unitedom. To je veliki klub, ali koji nije osvajao ništa unazad četiri-pet godina, pa se nalaze u situaciji gdje financije nisu problem, ali sve ostalo drugo fali. I trebaju otkriti kako se vratiti na te pobjedničke staze. To je ono što je trebalo napraviti i s Rogerom kada smo počeli surađivati, a sad je isto slična situacija i s francuskim savezom jer stvarno imaju sve osim rezultata koje žele. Eto, uskoro će 40 godina da su bez Grand Slama kod tenisača, makar je francuski ženski tenis i u puno lošijem stanju. Dakle, u situaciji su u kojoj treba hitno nešto promijeniti jer ne razumiju u čemu je problem i sad se ja s profesionalnog aspekta mogu opustiti i razmišljati “što sada napraviti?”. I to na nama skroz čudan način gdje novac uopće nije problem, nije uopće problem uložiti negdje ili u nekog. No, često u tenisu, ili nekim drugim individualnim sportovima, novac može biti problem kada ga ima previše, kad se igrači razmaze i očekuju previše, a ne kuže da stvar, rezultati moraju krenuti od njih, a ne da će im netko drugi nešto samo pokloniti. Ali, vidjet ćemo kako će ići, ja ću se baciti naglavačke na to i pokušati pomoći kako najbolje znam.

Najmanje dvije godine

Pričati s Ljubičićem a ne dotaknuti se, na bilo koji način, Rogera Federera nemoguća je misija. No, dok je švicarski genijalac bio aktivan igrač, Ivan je uporno odbijao davati intervjue. Bilo kome, domaćim i stranim medijima. Nakon što je 20-struki osvajač Grand Slama zauvijek spremio rekete u torbu, ipak se Ljubo malo “smekšao”. Iako, jasno, teme oko Federera i dalje ne može izbjeći.

Je li zamorno odgovarati na stalna pitanja o Švicarcu, a još će se s njima sudarati tko zna koliko dugo, mjesecima, godinama?

- Nije teško, ne, zašto? To je debeli dio mog života tako da nemam problem.

Mislili smo u smislu da ne bude definiran samo kroz rad s Federerom jer postoji, jasno, Ivan Ljubičić i pored Federera?

- Apsolutno mislim da ima puno više Ljubičića pored Federera. Ali, ne mogu pobjeći od činjenice da je to najpoznatije što sam radio. S druge strane, Roger je jedinstven i poseban i neke stvari iz mog iskustva s njim mogu koristiti, ali načelno je potpuno drugačiji posao raditi s njim i s bilo kim drugim, jer to je totalno druga razina.

Kako god, nema u tenisu tko ne bi htio “pokupiti” nešto (ili sve) od trenera koji je Federera odveo do njegova posljednja tri Grand Slam naslova i vratio ga na broj 1, kada su ga brojni bili spremni otpisati. No, Ivan Ljubičić se za sljedeće dvije godine “obećao” Francuzima pa će svoje bogato iskustvo i znanje, za početak, prenositi njima.

image
DARKO TOMAS Cropix

Godina za hrvatski tenis bila je odlična, a 2023. će biti još bolja

Kalendarska godina je pred krajem, a za hrvatski tenis bila je prilično uspješna. Od osvajanja juniorskih Grand Slam titula (Petra Marčinko, Mili Poljičak) preko uspona drugih mladih nada (Dino Prižmić, Tara Würth...), do priznanja Borni Ćoriću za Povratnika godine na ATP Touru i senzacionalno osvajanje Cincinnatija (ATP1000), polufinala Davis Cupa...

- Mislim da je godina bila jako dobro, ali da će sljedeća biti još bolja - kaže Ivan.

- Kod cura su Donna Vekić i Ana Konjuh imale problema s ozljedama i nadamo se da će za njih 2023. biti zdravija, a time sigurno i rezultatski bolja. Petra Martić odigrala je konstantu sezonu, s par rupica tu i tamo, ali načelno igrala je solidno na Grand Slamovima i osvojila novu WTA titulu i, rekao bih, našla sebe nekako pa mislim da će u 2023. biti još bolja. Od Petre Marčinko očekujemo velike stvari, razvija se konstantno, pomalo, ali kako treba. Kod muških, Borna kada se napokon vratio, vratio se ekspresno, mislim da ni on nije očekivao da će takvom brzinom se vratiti na vrh svjetskog tenisa i super da je tako. Marin Čilić odigrao je jako dobru sezonu, kao i Mektić i Pavić u parovima s finalom Wimbledona i ATP Finalsa, a nadam se da će im 2023. biti kao 2021., kad su bili nemoguće dominantni. Stižu i nove mlade snage, Mili Poljičak i Dino Prižmić, koji je u posljednja dva mjeseca napravio nešto što ljudi koji su u tenisu mogu razumjeti, ali širi puk možda ne kuži. Jer osvojiti četiri Futuresa od pet koje je igrao stvarno je nešto što nije normalno, uopće nije normalno. A i on je imao sezonu išaranu ozljedama, pa je završiti na takav način doista je nešto fenomenalno. Tako da u hrvatskom tenisu sve izgleda dobro s te strane.

A proširimo li pogled i na “međunarodni” dio, i dalje traje prvo interna borba na vrhu između Rafe Nadala i Novaka Đokovića, a onda i njih dvojice kao pripadnika stare garde protiv ostatka svijeta. Mladi Carlos Alcaraz već je stigao, a tu su još Ruud, Sinner, Rune, a od ranije i nešto malo stariji Medvedjev, Tsitsipas, Rubljov... Je li 2023. godina kada će napokon doći do definitivnog smjene na vrhu ili će se Rafa i Novak i dalje držati iznad svih?

- Novak će mislim definitivno i dalje biti na vrhu, jer zašto ne bi bio? Dok za Rafu uvijek moramo staviti neki upitnik, jer ovisi hoće li biti zdrav, kako će mu tijelo reagirati kroz cijelu novu sezonu. Ako bude zdrav, može biti u vrhu i dalje, ali činjenica je da ne postaje mlađi. Vidjet ćemo što mogu mladi, jer sad su već generacije i generacije dolazile i prolazile pored Velike trojke i odlazile bez da su im naškodile. Eto, bio je pa nestao Thiem, pa čak i Zverev i Medvedjev. Istina, ozljede su problem, ali činjenica je da nitko od njih nije uspio konstanto im nekoliko sezona otežavati život. Hoće li Alcaraz sada uspjeti, ne dati im više tron vidjet ćemo, ali činjenica je da Nadalovo i Đokovićevo iskustvo kako se treba nositi s pritiscima i s takvim karijerama općenito, nešto što će ih uvijek držati koplje iznad ostalih.

Učlanio sam se u šahovski klub, vrbuju me da igram Hrvatsku ligu


Da je Ivan Ljubičić ljubitelj šaha, nije novost. Uostalom, u vrijeme “lockdowna” radi pandemije odigrao je Ljubo i on-line meč sa svjetskim velemajstorom Vachier-Lagraveom i pobrao brojne čestitike na remiju s crnim figurama.

Šah je i dalje vrlo često na Ivanovom “meniju”...

- U zadnje vrijeme manje nego što bih volio, ali eto, recimo, učlanio sam se u šahovski klub ovdje na Lošinju, da kad sam tu da malo odigram. Pitali su me, doduše, i da im pomognem u ligi, da igram za njih u PH, ali nisam im mogao obećati da ću moći. Učlanio se jesam u klub, a sad hoće li se baš poklopiti da budem na Lošinju i da imam vremena odigrati neke natjecateljske mečeve, to ne znam - priča Ljubičić.

Nedavno je, pak, u Monte Carlu bio poseban gost i dobio čast da povuče ceremonijalni prvi potez u meču Ane Muzičuk i Lei Tingjie u meču kandidatkinja za izazivačicu svjetske prvakinje.

- Bilo je to zanimljivo iskustvo, vidjeti kako to izgleda na najvišoj mogućoj razini. Fascinanto je to meni sve, jer šah je igra koja je beskonačna i kad ljudima koji nisu unutra objasniš da nakon 10-12 poteza od svih partija na svijetu možeš doći u situaciju na ploči koja se nikad prije nije pojavila, ljudima nije jasno da je to moguće, a jest. To objašnjava koliko je kompleksna igra.

I Carlos Alcaraz je nedavno rekao da se koristi šahom za pripremu mečeva.

- I Tsitsipas ga mislim isto često igra. Igra ga zapravo dosta tenisača, ali prije 15-20 godina, kada nije postojao on-line šah, igralo se u prostorijama za igrače na turnirima, odnosno na putovanje si sa sobom nosio ploču i figure. I uvijek su u loungeu bile 2-3 ploče i igralo se. Sjećam se Toni Nadal, Rafin stric, i Pepo Clavet, trener Feliciana Lopeza, stalno su igrali, pa bi se onda neko priključio sastrane. No, ta su vremena prošla, sada se svi uključe preko mobitela, pa zapravo ni ne znaš tko igra.

Drugi Ljubin hobi je televizija. Preciznije, uloga komentatora teniskih mečeva u TV prijenosima.

- Je, to mi je gušt. Sada ću opet u 2023. malo više to raditi za Sky Italia, nekih četiri-pet turnira.

Akademija na Lošinju radi 51 tjedan godišnje, a imamo tu nekih tenisačica i tenisača na koje treba paziti u budućnosti

Kako je Federer većinu godine pauzirao radi koljena, prije nego je i definitivno zaključio karijeru, tako je i Ljubičić imao više vremena posvetiti se svojoj teniskoj akademiji koju je osnovao na otoku Lošinju.

- Ove sam godine uspio dosta vremena provesti ovdje, nekih 15-20 tjedana. Lijepo je tu, napravili smo malo čudo. Nažalost, nismo prepoznati u Hrvatskoj, ali nije ni važno jer kako god sam ponosan na ovo što imamo ovdje, a imamo četiri pokrivena terena, ali i vanjske zemljane terene na kojima i sada možemo igrati zbog povoljne i ugodne klime. Tu smo na duge staze, planiramo organizirati turnire, već neke radimo, nadamo se imati ih još više - priča Ljubičić, koji od 8 sati počinje svoj radni dan u Velom Lošinju.

- Moj angažman u Francuskoj dozvoljava mi da nastavim s ovom pričom, odnosno razvijanjem Akademije na Lošinju, tako da se tu neće ništa promijeniti. Akademija, uostalom, radi kroz cijelu godinu, i kada mene nema tu, ovdje je tim ljudi koji rade stalno. Sad ćemo za Božić i Novu godinu pauzirati tjedan dana, ali načelno 51 tjedan godišnje smo otvoreni. Dosta je dinamično, igrači dolaze, odlaze, ali imamo bazu 10-15 igrača koji su tu stacionirani i tako najbolje napreduju. Jer ako netko dođe na 3-4-5- tjedana ne možeš utjecati duboko, ali ako je netko tu svaki dan i radi planski, rezultati se vide.

Ima li netko čije ime trebamo zapamtiti i na koga treba obratiti pozornost u godinama koje dolaze?

- Imam dvoje za koje bih rekao da imam velika očekivanja. To je Luna Vujović, cura iz Novog Sada, 2009. godište, bit će jako dobra mislim, i Rumunj Matei Todoran, 2008. godiiše, jedan od najboljih u Europi u svom godištu. U njima vidim nešto ekstra, ali vrijeme će pokazati, još su mladi, no od njih, koliko ja znam o tenisu, očekujem velike stvari. No, ne treba brzati.

Linker
27. travanj 2024 01:12