USPJEH KARIJERE

SENZACIJA U PARIZU Ajla Tomljanović razbila treću igračicu svijeta!

Na senzacionalan način je Ajla Tomljanović izborila osminu finala Roland Garrosa nakon što je u 3. kolu izbacila treću nositeljicu turnira, Agnieszku Radwansku
Piše: Neven BertičevićObjavljeno: 30. svibanj 2014. 14:42

I britanski komentatori bili su iznenađeni. Koji joj je ovo Grand Slam nastup? Četvrti. Nije moguće? Moguće je. Koliko ih je dobila do Roland Garrosa? Dva. Samo toliko? Samo toliko. Koliko ima godina?

Da bi konstatirali:

- Još jedna zvijezda je rođena.

Ajli Tomljanović se puno toga dogodilo prvi put u posljednjih nekoliko dana. Prvi put u glavnom ždrijebu. Nakon što četiri puta nije prošla kvalifikacije. Prvi je put dobila kolo u RG-u. Prvi je put svladala negdašnju Grand Slam pobjednicu, Talijanku Francescu Schiavone. Prvi je put izborila drugo kolo na Grand Slam turnirima. Pa i osminu finala. Prvi je put igrala na središnjem terenu bilo kojeg Grand Slam turnira. Prvi je put pobijedila Top 10 tenisačicu.

Možda sam i nešto zaboravio. Jesam, i to nešto jako važno. Prvi će put biti Top 50. I neće biti najbolje rangirana hrvatska tenisačica, već - najbolja.

Agnieszka Radwanska, treća nositeljica, posljednji je put u 3. kolu nekog Grand Slam turnira izgubila upravo u Parizu prije dvije godine. Ovo je trebao biti samo još jedan meč u nizu, iako nikad nisu igrale. Ako nije znala, u što sumnjam, sad - zna.

Ako ćemo iskreno, Poljakinja je pripomogla, recimo da to nije bio njen dan. Ali Ajla? Način na koji je krenula u meč, povela 5:1, način na koji je dobila prvi set nakon što je Radwanska jedan break vratila, način na koji je spasila tri break-lopte i povela 5:3 u drugom, način na koji je servirala za meč, od 30:0 do 30:30 i konačne pobjede, mora fascinirati.

Zagrepčanka je posljednjih godinu i nešto dramatično napredovala. Ovo je samo potvrda rezultata, talenta i upornosti. Do dvoboja s Radwanskom imala je 1-7 protiv Top 30 tenisačica, a ta se jedna pobjeda dogodila protiv Julije Görges, njemačka tenisačica bila je 26.

Jedan, dva, tri. Serena Williams, Na Li i Agnieszka Radwanska. Prve tri nositeljice, sve tri poražene prije osmine finala. Nije se još dogodilo u Open eri.

- Malo je čudno, moram priznati. Kad su ispale Serena i Na Li, pomislila sam da je sve moguće. Na kraju, ja sam s tim djevojkama ( Muguruza, Mladenovic) odrasla, pa ako one pobjeđuju, zašto ne bih i ja? - objasnila je Ajla otkud je crpila samopouzdanje.

Kad je krenula prema središnjem terenu...

- Na kojem je ona igrala toliko puta da se osjećala kao kod kuće, a meni je bio prvi, stvarno sam vjerovala da mogu. I zato sam pobijedila.

Nije to, naravno, jedini razlog. Sve je počelo s prvim servisom, osvojila je čak 79% poena nakon prvog servisa. Maksimalno agresivna, ali kontrolirano agresivna. Nije prosipala poene, tako nešto bilo bi kobno protiv Radwanske, koja je apsolutni majstor u tjeranju suparnica u lagane pogreške. Ajla Tomljanović nije se uvukla u tu igru.

- Radwanska voli kad joj igraš brzo i stalno potežeš. I zato sam pokušala igrati raznovrsno, od dubokih do kratkih lopti, skraćenih. Znala sam također da moram dobro početi.

Netko se dosjetio priče o Pepeljugi...

- Nije li rano još za nadimke? Možda tek ako prođem u četvrtfinale. Protiv Radwanske je najvažnije bilo pokušati zaboraviti rezultat. I samo igrati. Pogotovo kad sam servirala za meč. Osvetilo mi se kad sam previše razmišljala dok sam servirala za meč protiv Sloane Stephens u Australiji.

Ajla će u osmini finala igrati protiv 14. nositeljice, odlične Španjolke Carle Suarez Navarro, koja je nedavno u Portugalu osvojila prvi naslov u karijeri i jedna je od boljih na zemljanim terenima. Španjolka je glatko nadigrala mladu Amerikanku i nekad vodeću juniorku svijeta Taylor Townsend, koja je kolo ranije šokirala najbolju Francuskinju Alize Cornet. Ovo je bila utakmica u kojoj nije imala šansu.

Roland Garros, 3. kolo:

Tomljanović - A. Radwanska (3) 6-4, 6-4

Roland Garros, 3. kolo:

Tomljanović - A. Radwanska (3) 6-4, 6-4

Linker
25. rujan 2024 05:14