Rafael Nadal

 MANAN VATSYAYANA Afp
Neven Bertičević
PIŠE NEVEN BERTIČEVIĆ

Što bi to drugo bilo nego teniska vijest godine: Velika karijera je blizu kraja, ali priča o njemu ostaje zauvijek

Rafael Nadal je odustao od nastupa u Parizu koji je osvojio 14 puta
Piše: Neven BertičevićObjavljeno: 20. svibanj 2023. 09:06

Vijesti su stizale polako i u relativno velikom vremenskom razdoblju. Opet, sumnja je ostala. Rafaela Nadala nije bilo na teniskim terenima od Australian Opena, a kako se bližio Roland Garros, turnir koji je velikom Španjolcu donio sve pa i nešto više, malo je bilo onih koji su vjerovali u čudo. Odnosno da će se Nadal preko noći oporaviti što mu bi omogućilo lov na nezamislivo, a to je 15. pojedinačni naslov na drugom Grand Slam turniru sezone i jedinom na zemljanim terenima.

Napokon, Nadal se pojavio pred novinarima i ponudio, pa ja bih čak rekao i vijest godine kada je tenis u pitanju. A što bi drugo moglo biti nego vijest godine kada od pariškog turnira odustane čovjek koji je tamo bio od 2005. godine, koji je 14 puta bio pobjednik ovog velikog turnira, ostvario 112 pobjeda i samo 3 poraza što će vjerojatno ostati nedostižno za generacije tenisača.

image

Rafael Nadal

MANAN VATSYAYANA Afp

Jednom je morao predati sunarodnjaku Marcelu Granollersu bez borbe, jednom je poražen od iznimno talentiranog Šveđanina Robina Söderlinga, kojega mnogi, pa ni ja, nisu prepoznali kao velikog tenisača, a dvaput je Nadala nadigrao Novak Đoković.

No, priči je, čini se, došao kraj jer je na presici na kojoj je objavio da ga neće biti u Parizu rekao i da će mu naredna sezona biti najvjerojatnije posljednja u karijeri. Ono što ljude zbunjuje i daje nadu navijačima Nadala je riječ “vjerojatno”, ali kod Nadala to “vjerojatno” znači - sigurno. Uostalom objasnio je to novinarima...

- Posljednje godine nisu bile lake. Od pandemije korone do ozljeda, koje su se gomilale i moje raspoloženje nije bilo najbolje iako su pobjede uglavnom sve to pokrivale. Ali jednom sam rekao da više nikad neću igrati u stanju u kakvom sam igrao u Roland Garrosu prošle godine i to je veliki razlog mog odlaska.

Problem s ozljedom kuka

Nadal je, naime, u Roland Garrosu igrao s ozljedom stopala, primao je injekcije da bi došao do kraja i svladao Caspera Ruuda u finalu.

- Pristao sam na sve, pa i na injekcije, samo zato što se radilo o Roland Garrosu, ali sada više nisam spreman za tako nešto.

Nadal od početka godine ima problem s ozljedom, kuka ili gležnja, svejedno, ali ozljedom koja mu ne može omogućiti ravnopravnu borbu za naslov u Parizu.

- Nećemo se lagati, i vi i ja znamo da nikada nisam dolazio u Roland Garros da tek bih nastupio.

image

Rafael Nadal

MANAN VATSYAYANA Afp

Hoće li ispuniti obećanje i napustiti tenis za godinu dana, vidjet ćemo, ali sam siguran da nije objavio kraj samo zato da bi mu na svakom turniru sljedeće godine domaćin omogućio oproštaj kao što je to svojevremeno bilo sa Stefanom Edbergom. Mislim da Nadal na tako nešto i ne pomišlja.

Đokovićeva nervoza sve veća

Podatak da Nadal neće biti u Roland Garros, da tamo neće biti tenisača koji niti jedno finale u Parizu nije izgubio, gurnulo je u prvi plan Novaka Đokovića, ali i veliki srpski tenisač, koji je ostvario brojne rekorde, djeluje sve nervoznije. Ako zanemarimo poraz u 2. kolu turnira u Banja Luci, daleko jače je odjeknuo poraz u Rimu gdje je bio branitelj naslova. Poraz od mladog danskog tenisača Holgera Runea, koji mu zapravo i nije bio prvi jer je od Runea izgubio i u finalu pariškog dvoranskog turnira u Bercyju.

Nervoza Novaka Đokovića je sve veća i on to sve češće i pokazuje. Recimo, nakon što je pobijedio Britanca Camerona Norrieja prilično nervozno je govorio o igri i načinu ponašanja svog protivnika i čini se da su ga i sitnice počele smetati. Iako bi ga zapravo sve drugo trebalo smetati. A onog trenutka kada je bilo sve izvjesnije da Rafaela Nadala neće biti u Roland Garrosu i nervoza Novaka Đokovića je dotaknula nebo. Tko zna što je, osim sve slabije igre, pravi razlog ali možda je zaključio da je sada kada u Parizu neće biti Rafe Nadala došlo njegovo vrijeme.

No, koliko god su svijetom tenisa dominirali Roger Federer, Rafael Nadal i Novak Đoković, činjenica je da je Švicarac prestao igrati, Španjolac je najavio kraj za godinu dana, a taj kraj je i za Đokovića možda bliži nego što je i sam mislio. Uostalom, i on dobro zna da se bez obzira na izostanak njegovih najvećih rivala lista potencijalnih pobjednika Roland Garrosa se nije smanjila. Od novog i mladog, vodećeg tenisača svijeta Carlosa Alcaraza preko Runea, Ruuda, Medvjedeva i Tsitsipasa, koji su polufinalisti u Rimu, a ima još kandidata jer je u međuvremenu svijet postao bogatiji za skupinu mlađih tenisača koji respektiraju velikane, ali su uvjereni da mogu i protiv najboljih.

image

Rafael Nadal

JAIME REINA Afp

Priča će ostati zauvijek

I Borna Ćorić je na protekla dva turnira, u Madridu i Rimu, gdje je bio četvrtfinalist, pokazao da je opet spreman za veća ili velika ostvarenja, a bilo bi lijepo kad bismo uskoro doznali hoće li se i Marin Čilić vratiti tenisu ovih dana ili najkasnije u Roland Garrosu. Ni njega nije bilo od početka sezone i turnira u indijskom Puneu, gdje je ozlijedio koljeno pa se to pretvorilo u dugotrajnu stanku. No, kako je Čilić najavio da će igrati u Umagu, onda je za vjerovati da bi se mogao uskoro vratiti tenisu.

U svakom slučaju vijest dana je bila konačno objava da Nadal ove godine neće doći u Roland Garros. A kad već neće moći igrati, sumnjam da će se pojaviti u Parizu u statusu gledatelja. Ako je istina, a jest da se jedna velika karijera približila kraju, priča o Rafaelu Nadalu će ostati zauvijek. A jedan veliki turnir poput Roland Garrosa, iako će krenuti dalje, na određeni način gubi ikonu, velikana kakvog svijet tenisa na zemljanim terenima nije vidio.

Linker
24. travanj 2024 07:57