Alexander Zverev

 MARCO BERTORELLO Afp
FINALE ATP FINALSA

Superiorni Alexander Zverev prekinuo niz od pet poraza od Medvedjeva i ponovio pothvat Andrea Agassija

Nitko nikad nije osvojio dva ATP Finalsa, a da nema niti jednu Grand Slam titulu...
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 21. studeni 2021. 19:38

Alexander Zverev nije mogao pronaći bolji trenutak kako bi prekinuo dominaciju Danila Medvedjeva u međusobnim susretima.

Njemački je tenisač prekinuo seriju Rusa od pet pobjeda tako što ga je nadigrao u finalu ATP Finalsa sa 6:4, 6:4 i poravnao međusobni omjer na 6-6. Zverevu je ovo 19. titula u karijeri i drugi je put osvojio ATP Finals. Prije tri godine je u skupini izgubio od Novaka Đokovića i revanširao se u finalu, sada je ponovio istu stvar protiv Medvedjeva.

Nitko nikad nije osvojio dva ATP Finalsa, a da nema niti jednu Grand Slam titulu. Zverev ima tek finale US Opena prošle godine kad je na neobičan način izgubio od Dominica Thiema. Vodio je 2:0 u setovima, dvaput servirao za pobjedu u petom setu, te na kraju izgubio u tie-breaku.

Sada je, iako i dalje bez Grand Slam naslova, pokazao kakav je kapacitet. U sudaru dva tenisača s najviše pobjeda (58) u 2021. godini, Zverev je olimpijskom zlatu dodao trofej sa završnog turnira, učvrstio se na trećem mjestu ljestvice. U polufinalu je pobijedio prvog tenisača svijeta, Đokovića, u finalu drugog, Medvedjeva. I to u razmaku od šesnaest sati. Meč sa Đokovićem u subotu je okončan blizu ponoći, meč od dva sata i 28 minuta.

Zverev je servirao besprijekorno, osam asova uz 74 posto prvog servisa, što je ostavilo Medvedjeva bez break-lopte, a takvi su mečevi doista rijetki kad je Rus u pitanju. Uz to je Nijemac imao devet winnera više (23-14) i jednu pogrešku manje (15-16). Tako je Zverev postao deseti tenisač s najmanje dva naslova na ATP Finalsu u 52 godine dugoj povijesti ovoga turnira. I prvi od Andrea Agassija 1990. godine koji je u posljednja dva meča srušio dva najbolja tenisača svijeta.

Herbert i Mahut osvojili drugi ATP Finals

Pierre-Hugues Herbert i Nicolas Mahut su drugi put osvojili ATP Finals, sa 6:4, 7:6 (0) protiv Rajeeva Rama i Joea Salisburyja ponovili su uspjeh iz 2019. godine. Bila je to briljantna predstava francuskog tandema, koji je dobio 40 od 41 poena na prvom servisu (98 posto), zabio devet asova i ostavio suparnike bez prilike za break.

Usput su se revanširali Amerikancu i Britancu za poraz u skupini kad su propustili dvije meč-lopte. Kao tandemu im je to jubilarna 20. titula, Herbert ima još dvije, dok 39-godišnji Mahut sada ima 35.

Linker
26. travanj 2024 15:07