Chryslene Caillaud/Panoramic/Bestimage/Profimedia
POSEBNA MOTIVACIJA

‘Svaki put kad igram protiv Ruskinje, imam osjećaj da sam u ratu i borim se kao vojnik u Ukrajini‘

‘Jako sam se veselila vidjeti svoju baku i ostalu obitelj‘, rekla je Svitolina nakon posjeta domovini
Piše: SNObjavljeno: 07. studeni 2023. 11:38

Elina Svitolina vratila se u rodnu Ukrajinu po prvi put nakon devet mjeseci. Posjetila je Odesu kako bi vidjela 85-godišnju baku i druge članove obitelji, kao i bila prisutna na finalu turnira koji podupire njezina humanitarna organizacija posvećena djeci.

Nakon rođenja djeteta prije više od godinu dana nekad treća tenisačica svijeta osjetno je pala u poretku, ali se opet uspjela vratiti među najbolje i danas je 25. na WTA ljestvici.

- Jako sam se veselila vidjeti svoju baku i ostalu obitelj. Moja baka je dobro, ali Odesa je trenutno jako opasno mjesto za život, jer stalno napadaju luku,skoro svake noći su oglašene uzbune za napade. Zaista sam htjela doći iako sam bila upoznata s rizikom. Osjećala sam potrebu da dođem u svoju domovinu, nedostajala mi je moja obitelj i kultura, rekla je Svitolina, koja sa suprugom Gaelom Monfilsom i sinom živi u Monacu.

Svitolina se prilikom susreta protiv suparnica iz Bjelorusije ili Rusije odbija rukovati na mreži nakon meča, već krene ravno prema svom mjestu. To je praksa koju su nakon nje počeli primjenjivati svi ukrajinski predstavnici i predstavnice.

Posebno je pod povećalom bila njezina pobjeda 2-6, 6-4, 7-6 protiv Viktorije Azarenke u Wimbledonu ove godine.

- Takvi mečevi oduzimaju puno energije jer ja osjećam da predstavljam svoju zemlju, a oni svoju. Imam pomalo osjećaj kao da je riječ o ratu. Naravno da nije riječ o pravom ratu, jer postoje različiti oblici ratovanja, ali svaki put kada izađem na teren u takvim mečevima jako sam motivirana jer znam da moji Ukrajinci gledaju i zato osjećam posebnu odgovornost. U tim mečevima osjećam se i borim kao što to rade vojnici u Ukrajini, priznala je Svitolina.

Linker
06. svibanj 2024 07:12