ANTHONY WALLACE Afp
ŠTO DONOSI BUDUĆNOST?

Svijet tenisa mogao bi biti na rubu raskola: Saudijci imaju novu ideju i već su počeli mahati milijardama

Na marginama turnira u Indian Wellsu krenula je nova runda borbe za prevlast u tenisu
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 15. ožujak 2024. 10:46

Na marginama velikog turnira u Indian Wellsu, kojem često tepaju kao “petom Grand Slamu”, ovih je dana krenula nova runda borbe za budućnost tenisa. Na jednoj su strani pravi Grand Slam turniri koje predstavlja direktor Australian Opena Craig Tiley, a na drugoj bogati šeici iz Saudijske Arabije čiju ideju podupire i gura aktualni šef ATP-a Andrea Gaudenzi. Na stolu su dvije ponude, dva nova formata, odnosno kalendara natjecanja, a crno predviđanje britanskog Telegrapha glasi da se tenis nalazi “na rubu građanskog rata”.

Otočki dnevnik donio je u srijedu priču o tome kako se prošle subote u Indian Wellsu održao sastanak oko mogućeg pokretanja Premium Toura iza kojeg stoje organizatori četiri Grand Slam turnira i o kojem se već neko vrijeme nagađa. No, nakon završetka sastanka, u prostoriju je navodno ušao Gaudenzi i zamolio čelnike turnira da ostanu još neko vrijeme za stolom. Potom ih je upoznao s ponudom Fonda za javna ulaganja Saudijske Arabije (PIF) koji je spreman uložiti dvije milijarde dolara u spajanje ATP-a i WTA-a, odnosno stavljanje muškog i ženskog tenisa pod istu kapu. No, ponuda je vremenski ograničena i rok za njezino prihvaćanje je 90 dana.

Jednake novčane nagrade

PIF Tour bi započinjao novim Masters 1000 turnirom u prvom tjednu sezone i to u Saudijskoj Arabiji, što je ideja koju Gaudenzi gura još od prošlog ljeta. Međutim, ovome se oštro protivi Tiley koji je već pokrenuo turnir mješovitih reprezentacija United Cup u istom tom tjednu. Netrpeljivost koja je nastala između Tileya i Gaudenzija bila je okidač Grand Slam turnirima da stanu na čelo novog projekta, spomenutog Premium Toura.

Njihova temeljna ideja je zadržati Australian Open, Roland Garros, Wimbledon i US Open kao središnje točke kalendara. Uz četiri Grand Slama, najboljih 100 tenisačica i tenisača bi morali igrati još samo na Masters turnirima kojih bi prema jednoj verziji bilo deset, a prema drugoj između 11 i 14, te sudjelovati na jednom ekipnom natjecanju i na završnom turniru sezone.
Novčane nagrade bi bile jednake za tenisačice i tenisače, a oni najbolji bi dobivali više novca za manje nastupa. Što se ekipnog natjecanja tiče, tu je spomenuti United Cup, ali postoji i opcija prema kojoj bi Premium Tour preuzeo organizaciju Davis Cupa od Međunarodne teniske federacije (ITF) i spojio ga sa ženskim Billie Jean King Cupom. Ispod Premium Toura bi bio Development Tour, svojevrsni drugi teniski razred u kojem bi bili sadašnji ATP/WTA 250 i 500 turniri.

image
- Afp

Što nudi PIF Tour? Prije svega ogroman novac, što znači i bogatije nagrade koje bi, također, bile jednake za žene i muškarce. Tu je i već spomenuti novi Masters turnir u Saudijskoj Arabiji kojim bi se otvarala sezona, a javna je tajna da WTA već ove godine namjerava svoje finale održati u Rijadu. Nakon ujedinjenja ženskog i muškog tenisa, za očekivati je da bi se oba završna turnira održavala na Bliskom istoku. Također, ujedinjena bi bila i prodaja televizijskih i marketinških prava, a dio razloga zašto se to već nije dogodilo leži u tome što je WTA znatno manje komercijalno uspješan od ATP-a. U 2022. su godišnji prihodi WTA-a iznosili 105 milijuna eura, u usporedbi s ATP-ovih 279 milijuna. Zato nema sumnje da WTA-u odgovara svaka opcija u kojoj bi ženski i muški tenis bili pod istom kapom.

Napeti odnosi i neizvjesnost

Ono što je jasno jest da saudijska ideja ne uključuje Grand Slam turnire, što otvara brojna pitanja. Prije svega, hoće li se na četiri najveća turnira u budućnosti uopće dijeliti bodovi za svjetsku ljestvicu. Telegraph ističe kako zbog neizvjesnosti oko cijele situacije zasad nije potpisan ni uobičajeni trogodišnji ugovor između ATP i WTA Toura s jedne i Grand Slam turnira s druge strane oko bodova na ljestvici. Gaudenzi je po ovom pitanju 2022. već stao na žulj Wimbledonu kada je stopirao dodjelu bodova na najprestižnijem svjetskom turniru nakon što je ovaj zabranio sudjelovanje tenisačima iz Rusije i Bjelorusije.

To je također jedan od razloga napetih odnosa između ATP-a i Grand Slamova, a sukob između Gaudenzija i Tileyja samo je pogoršao stvari. Prođe li model PIF Toura, bit će to novi veliki prodor Saudijske Arabije u svijet sporta. Tamošnja nogometna liga privukla je u posljednjih godinu dana brojne zvijezde poput Cristiana Ronalda, Neymara ili Karima Benzeme, u Rijadu se održava sve više velikih boksačkih priredbi, a izazvali su Saudijci raskol i u golfu pokretanjem LIV Toura kao oponenta prestižnom PGA Touru.

Preuzmu li i tenis, nema sumnje da će biti žestokih reakcija. Uostalom, legendarne Chris Evert i Martina Navratilova, ali i ne samo one, već su u više navrata upozoravale da se radi o zemlji u kojoj se krše ljudska prava, a brojni zakoni ograničavaju slobodu ženama. No, primjeri iz drugih sportova pokazuju da je lako zažmiriti na mnoge stvari kad je u pitanju novac...

Linker
25. travanj 2024 23:25