Peng Shuai

 GREG BAKER Afp
GDJE JE NESTALA?

‘Tamo nitko nije siguran, ne možemo više šutjeti!‘ Kini stigla prijetnja jednom od najtežih kazni u povijesti

Steve Simon spreman je biti radikalan, povući sve turnire iz Kine uključujući i - WTA Finals
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 19. studeni 2021. 19:30

Proslavljenoj kineskoj tenisačici Shuai Peng i dalje nema ni traga ni glasa, osim ako ne mislite da je doista ona poslala e-poruku, koju je prenijela državna kineska televizija CGTN i to u obliku "screen shota". Dvostruka osvajačica Grand Slam turnira (Roland Garros i Wimbledon) u igri parova i nekada najbolja na svijetu u toj disciplini (bila je i u Top 20 pojedinačno) nestala je s radara nakon što je 2. studenoga na društvenoj mreži Weibo optužila bivšeg komunističkog lidera Zhanga Gaolija za seksualno napastovanje u nekoliko navrata.

Njene su objave nestale s Weiboa nakon nešto više od pola sata, kao što su i svi komentari vezani za nju cenzurirani. O Shuai Peng u Kini više ne možete pročitati ništa, ali još je veći problem što se ne zna gdje je i u kakvom je stanju. Nije to ništa novo za Kinu kad se dirne u najosjetljiviju temu, a to jest zloupotreba moći komunističkih lidera. U tom slučaju tko dirne u osinje gnijezdo nestane kao da ga je progutao mrak. Brojni su takvi slučajevi u Kini posljednjih godina, najviše stradavaju borci za ljudska prava i prava LGBTQ zajednice. Upravo ti borci sa svih strana svijeta pozivaju na bojkot Olimpijskih igara u Pekingu u veljači sljedeće godine.

- Čak i sportaši, bez obzira na svoju popularnost, tretirani su kao obični građani u Kini: osuđeni na hirove neograničene moći kineske vlade – rekla je Yaqiu Wang iz Human Rights Watcha navodeći kako su 2015. godine nestala petorica prodavača knjiga iz Hong Konga, samo zato što su prodavali knjigu s tračevima o liderima Komunističke partije. – U Kini nitko nije siguran.

Jedan od tih petorice je s nepoznatog mjesta navodno poslao pismo obitelji navodeći da je s njim sve u redu i da se nemaju za što brinuti. Kako god, slučaj Shuai Peng je prerastao granice Kine, teniska zajednica se ujedinila i poziva na akciju. Nema tko se nije oglasio, od onih najprominentnijih tenisačica (Serena Williams, Naomi Osaka), pa do njenih kolega tenisača. Nicolas Mahut je podržao čvrste stavove Stevea Simona, izvršnog direktora WTA Toura, te se zapitao kad se misli izjasniti Thomas Bach, predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora. To se, izgleda, neće tako brzo dogoditi.

- Iskustvo pokazuje da tiha diplomacija nudi najbolju mogućnost za pronaći rješenje na pitanja ovakve prirode. Ovo objašnjava zašto MOO neće do daljnjeg komentirati ovaj slučaj – kratka je poruka MOO-a.

Steve Simon misli drugačije i spreman je biti radikalan, povući sve turnire iz Kine (ima ih jedanaest u kalendaru) uključujući WTA Finals u Shenzhenu, koji je konzumiran tek jednom u lukrativnom ugovoru na deset godina (premijera je bila 2019. godine, dvostruko veći nagradni fond od ATP Finalsa; posljednja dva su otkazana zbog pandemije korona virusa, a zamjena za ovu godinu je pronađena u meksičkoj Guadalajari).

- Ovo je nešto što jednostavno ne smijemo kompromitirati – rekao je Simon.

I nema sumnje da će u svim tenisačicama pronaći podršku. Serena Williams je "devastirana i šokirana onime što se događa njenoj kolegici", baš kao i Osaka, a one su dvije tržišno najvrjednije tenisačice i daleko najpopularnije.

- Ne smijemo šutjeti! – napisala je Serena.

Koliko košta, neka košta. Tako je izjavila i francuska tenisačica Alize Cornet.

- Ako moramo raskinuti odnose s Kinom, jer više ne odražava naše vrijednosti, neka bude tako. Neka i izgubimo na ekonomskom planu, ne možemo šutjeti zbog naših novčanika. Ovo je pitanje zaštite ljudskih prava.

Kina je svojom financijskom moći ušutkala čak i NBA ligu ono kad je tadašnji generalni menadžer Houston Rocketsa Daryl Morey izrazio podršku ljudima iz Hong Konga prije dvije godine. Kad je Kina najavila raskid odnosa s NBA ligom, a riječ je o milijardama dolara, uslijedile su isprike, pa se i Morey morao poklopiti ušima. Prošlog mjeseca je Enes Kanter, turski buntovnik iz Boston Celticsa, također opleo po kineskoj vlasti, a ove su reagirale uklanjanjem svakog spomena na Celticse.

Niti se prenose njihove utakmice, niti se nešto o njima može pronaći na kineskim društvenim mrežama. Blokada! Slično kao NBA liga ponaša se i moćna filmska industrija u Hollywoodu, mnogi su spremni okrenuti glavu od onoga što se događa u Kini, jer u pitanju su novci. Velike količine novaca, basnoslovna zarada. Steve Simon je prvi rekao – dosta, spreman je odreći se financijskog kolača, koji čini najveći dio sigurnosti i opstojnosti WTA Toura. Iza sebe Simon ima kompletnu tenisku zajednicu, što nikako nije za podcijeniti. Čeka se i reakcija ostalih planetarno popularnih sportaša. Prvi je, ne slučajno, jer je involviran u tenis kao organizator Davis Cupa, reagirao Gerard Pique, nogometaš Barcelone. Stvarno? Gdje je Peng Shuai?

Linker
27. travanj 2024 01:16