Lola Radivojevic i Tara Wurth

 TOMISLAV KRISTO Cropix
ZAGREB LADIES OPEN

Tara Würth pred domaćom publikom porazila Srpkinju i uzela najveću titulu u karijeri

Turnir ponovo ima hrvatsku pobjednicu, dosad su osvajale Konjuh, Mrdeža i Martić
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 18. svibanj 2024. 18:33

Zagreb Ladies Open ponovo ima hrvatsku pobjednicu. Nakon Ane Konjuh, Tereze Mrdeže i ranije još Petre Martić, na listu osvajačica vrijednog turnira iz ITF kategorije (W75) upisala se i Tara Würth.

Štoviše, 21-godišnja Zagrepčanka u svom je gradu stigla do najvrjednije titule u svojoj karijeri i tako na najljepši način obilježila punoljetnost Zagreb Ladies Opena, s obzirom na to da je ovo bilo 18. izdanje turnira, koji se tradicionalno održava na Teniskom centru Maksimir.

U finalu tenisačica koje su dobile pozivnicu organizatora, Würth je bila bolja od srpske tinejdžerice Lole Radivojević (WTA 367) sa 7:5, 6:3 te stigla do svoje pete profesionalne titule u karijeri na ITF Touru. Prva joj je to poslije Splita (W40) osvojenog taman otprilike u ovo doba prošle godine, ali što je još značajnije prva nakon drugotrajne stanke zbog ozljede. Lani je nakon odigranih kvalifikacija za Roland Garros morala sedam mjeseci pauzirati zbog dvostruke ozljede stopala - stres frakture metatarzalne kosti i plantarne fascije.

Sve se to dogodilo u trenutku taman kada je dohvatila svoj najbolji renking u karijeri (WTA 148), a koji je u međuvremenu zbog tolike stanke potonuo na ispod 700. pozicije. No, samo zahvaljujući ovom tjednu u Zagrebu Würth bi trebala skočiti oko čak 250 mjesta.

Radivojević je ranije ovog tjedna u prva dva kola izbacila dvije hrvatske tenisačice, Leu Bošković i Tenu Lukas, pa u polufinalu i nekadašnju 21. tenisačicu svijeta, Švicarku Jil Teichmann, no protiv raspoložene Tare nije mogla. Makar je prvi set naslućivao drugačiji rasplet.

Povela je, naime, 19-godišnja Lola s dvostrukim breakom 4:1, imala i lopticu za 5:1, međutim Tara se iščupala iz problema u pokrenula preokret. Otad je Tara, u svoja sljedeća tri servis gema, izgubila samo poen, a istovremeno tri puta oduzela početni udarac Srpkinji te potpuno "preuredila" stanje na semaforu.

Na valu tog raspleta počeo je i drugi set, Würth je povela 2:0, no žilavom se protivnicom pokazala Radivojević jer vratila je jedan break, prijetila i vraćanjem još jednog kasnije u setu, no kad je Würth ipak spasila tri break-lopte i povela sa 5:2, kraj se mogao omirisati. Doduše, morala je koju minutu kasnije u servisu za meč ponovo spašavati break-lopte, no Zagrepčanka je ipak dovršila posao.

Tara je kroz meč pokazala veći kontinuitet, odnosno dok se Lola stalno isključivala/uključivala - čas bi zaredala s tri winnera, čas bacala reket zbog promašenih zicera - hrvatska je reprezentativka uspijevala držati uravnoteženiju igru i uvijek imala udarac više, uvijek bila spremna još jednom vratiti lopticu u teren, bez obzira koliko je Lola s druge strane "mlatila".

- Sumnjam da će nam ovo biti prvo i zadnje međusobno finale - pokušala je nakon meča Tara utješiti Radivojević.

No, nije joj trebala utjeha, u Zagreb je došla s nizom od šest uzastopnih poraza, pa spojila četiri pobjede za finale jakog turnira. Pehar pobjednice, međutim, ipak se vratio u domaće ruke, prvi puta nakon 2020., kada je pobjednica bila Ana Konjuh.

Linker
07. rujan 2024 17:52