CLAUDIO CRUZ/AFP/PROFIMEDIA
PODACI ZA 2023. GODINU

Tenis ima najplaćeniju sportašicu svijeta, a ‘najbogatija‘ nije ni u Top 5. Evo o kojim je ciframa riječ

Svih sedam navedenih tenisačica se nalazi u top 10 najplaćenijih sportašica svijeta
Piše: Darko DrmićObjavljeno: 12. prosinac 2023. 07:26

Jessica Pegula, koju zbog obiteljskog naslijeđa nazivaju i "najbogatijom tenisačicom svijeta", zaradila je više od 8 milijuna eura u 2023., ali to joj je dovoljno tek za sedmo mjesto na listi tenisačica po zaradi. Samo su tri Peguline suparnice uprihodile više od njenih 5.6 milijuna eura na Touru, međutim zaradom od sponzora Amerikanku su prestigle njih još tri, stoji na listi koju je objavio Sportico.

image

Jessica Pegula

CLAUDIO CRUZ/AFP/PROFIMEDIA

Jedno mjesto iznad Pegule je finalistica Australian Opena, Jelena Ribakina, zahvaljujući lukrativnom ugovoru sa Red Bullom. Na petom mjestu je druga tenisačica svijeta Arina Sabalenka, dok se na četvrtom mjestu nalazi Naomi Osaka. Usprkos činjenici da Japanka nije igrala cijelu sezonu nakon što je ovog ljeta rodila svoje prvo dijete, njezini unosni sponzorski ugovori s Beatsom, Levi‘s-om, Louis Vuittonom, Mastercardom i Nikeom donijeli su joj gotovo 14 milijuna eura. Još jedna tenisačica koja se nije naigrala ove sezone, Emma Raducanu, je sa zaradom od 15 milijuna eura na trećem mjestu. Britanka rumunjskih korijena je odigrala samo devet mečeva te je većinu navedenog iznosa zaradila zahvaljujući svojim sponzorima: British Airways, Christian Dior, Evian, HSBC, Porsche i Vodafone.

Prva tenisačica svijeta Iga Świątek je zauzela drugo mjesto po zaradi, dok se na vrhu nalazi Coco Gauff. Američka tenisačica je osvajanjem US Opena aktivirala niz sponzorskih klauzula te sveukupno u 2023. zaradila više od 23 milijuna eura! Gauff je tako prekinula niz Serene Williams, Marije Šarapove i Naomi Osake, tria koji već dva desetljeća drži titulu najplaćenijih sportašica svijeta.

image

Coco Gauff

ARTUR WIDAK/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Svih sedam navedenih tenisačica se nalazi u top 10 najplaćenijih sportašica svijeta, što čini tenis daleko najunosnijim ženskim sportom. Kineska skijašica slobodnog stila Eileen Gu (koja je zaradila samo 27 tisuća eura kroz svoje sportske uspjehe, a čak 20 milijuna eura uz pomoć sponzora: Red Bull, Beats by Dre, Cadillac, JD.com i China Mobile), gimnastičarka Simone Biles i golferica Nelly Korda su također na listi.

Pegula, međutim, neće gubiti sna oko navedenih brojki svojih suparnica. Naime Amerikanka je kćer Terryja Pegule, jednog od 150 najbogatijih Amerikanaca, koji se 1980-ih obogatio u biznisu naftom i zemnim plinom, a vlasnik je i NHL kluba Buffalo Sabres, te NFL franšize Buffalo Bills. Terryjeva neto vrijednost procjenjuje se na oko 6.5 milijardi eura, a Jessica je jedna od budućih nasljednika, zajedno s još četvero braće i sestara.

Linker
05. svibanj 2024 21:53