Zizou Bergs

 Laurie Dieffembacq/Belga Mag/Belga via AFP
BESRAMNE PORUKE

Tenisač ispričao kako ga žele prisiliti da namjesti meč: ‘Djevojka mi je došla doma i pokazala poruku...‘

Bergsovi kolege tenisači koje je mafija uspjela slomiti, dobili su samo 10 posto obećanog iznosa
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 18. listopad 2022. 19:26

Nakon svakog poraza na ATP ili Challenger turnirima, Instagram 23-godišnjeg Zizoua Bergsa doslovno gori. Inbox mu se u roku od nekoliko minuta napuni porukama bijesnih kladioničara koji iskaljuju frustracije jer im je propao listić. Uvrede, izljevi mržnje i prijetnje: za Bergsa je to svakodnevica, kao uostalom i za stotine drugih tenisača čiji je jedini krimen to što su izgubili meč.

„Većinu poruka samo obrišem“, rekao je Bergs u razgovoru za De Morgen, koji ga je kontaktirao nakon što je zaradio ozljedu trbušnog mišića.

Sreća je u nesreći, kaže 139. tenisač svijeta, to što se zbog ozljede nekoliko tjedana ne mora baviti nezadovoljnim kockarima.

„Osim brisanja poruka, znam i blokirati ljude koji ih šalju, ali time dugoročno ne mogu zaustaviti poruke. Ako su zbilja zastrašujuće, onda ih možete prijaviti ATP-ju. Iako sam naučio da je najgora stvar kad im posvetim pozornost. To ih još više razjari. Zato ih ignoriram.“

Do koje su mjere spremni ići kladioničari koji u igračima pronalaze krivce za svoje financijske gubitke, Bergs je pokazao na primjeru iz privatnog života.

„Djevojka mi je jednom došla doma i pokazala poruku u kojoj joj je netko napisao da je varam. Srećom, brzo smo shvatili da ju je poslao jedan od tih kockara. To su situacije koje mogu utjecati na vaše odnose i na vašu karijeru. Ipak, naučio sam živjeti s njima.“

Otkrio je da su mu pripadnici kriminalnih skupina već četiri puta predlagali da pusti meč. Prvi put se to dogodilo prošle godine, baš u vrijeme kad je dio belgijskih tenisača (De Greef, Barbosa i Witmeur) optužen za namještanja.

„Poslali su mi upit na Instagram. Odmah sam se obratio Gijsu Kookenu, predsjedniku Teniskog saveza Flandrije, Agenciji za teniski integritet (ITIA) te supervizoru turnira.“

Ipak, priča tu nije stala jer je Bergs ubrzo morao dati iskaz policiji.

„Slavio sam jednu pobjedu do jutarnjih sati, došao doma i u poštanskom sandučiću pronašao pismo iz policijske uprave naslovljeno s ‘Korupcija‘. Pozvali su me na ispitivanje. Bio sam u totalnoj panici, pod golemim stresom. Ali pokazalo se da sam sve to još jednom morao proći s istražiteljima jer mi je neka budala poslala poruku na Instagramu.“

Dodao je da mu nikada nije ponuđen konkretan novčani iznos za namještanje, ali je od kolega tenisača koji su prihvatili ponudu doznao da su na kraju dobili samo deset posto obećanog iznosa.

„I što ćete onda napraviti? Otići na policiju?“, retorički se zapitao Bergs.

ITIA je prošli mjesec objavila da je čileanski trener Sebastián Rivera, inače bivši igrač, doživotno izbačen iz tenisa zbog namještanja čak 64 meča, što je rekord otkad je osnovana agencija. Među poznatijim igračima koji su dobivali doživotne suspenzije su Talijan Daniele Bracciali i Austrijanac Daniel Köllerer, a privremenim suspenzijama i novčano kažnjavani su Talijan Potito Starace (nekoć top 30 igrač) Argentinac Nicolas Kicker te Španjolac Enrique López Pérez.

Linker
26. travanj 2024 15:44