Elina Svitolina

 AFP
SANKCIJE WIMBLEDONA

Teniske legende: ‘Ovo je ludost i nepravda!‘; Ukrajinci slave: ‘Jesu li me pitali kako sam? Čine izdaju!‘

Novak Đoković i Martina Navratilova su protiv odluke Engleza, baš kao i dobar dio ostalih tenisača.
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 22. travanj 2022. 15:06

Ozbiljno se zakuhalo u teniskom svijetu nakon odluke organizatora Wimbledona da zabrane nastup ruskim i bjeloruskim predstavnicima na ovogodišnjem turniru. Udruženje teniskih profesionalaca (ATP) i Ženska teniska profesionalna asocijacija (WTA) otvoreno su se usprotivili potezu All England Cluba, na stranu ruskih i bjeloruskih kolega stali su i brojni tenisači predvođeni Novakom Đokovićem, dok s druge strane Ukrajinci očekivano pozdravljaju odluku.

Ljutnja u ATP-u i WTA-u

Cijelu je priču, podsjetimo, još prije nekoliko tjedana pokrenuo Nigel Huddleston, britanski ministar sporta, najavivši da će ruski tenisači morati jasno reći da ne podržavaju Vladimira Putina kako bi dobili dopuštenje za nastup na Wimbledonu. Stavio je time pod veliki pritisak vodeće ljude All England Cluba koji su se na koncu odlučili za potpuni zabranu pristupa Rusima i Bjelorusima. I koliko god to na prvu loptu možda zvučalo čudno, na neki način su im time napravili i uslugu. Jer da je prošla ministrova ideja, tko bi se realno od ruskih tenisača usudio izričito ograditi od Vladimira Putina i osuditi njegovu politiku i agresiju na Ukrajinu? Ne bi time ugrozili samo sebe, nego bi i svoje obitelji doveli u veliku opasnost.

Wimbledon zapravo i nije napravio ništa revolucionarno jer su Rusima i Bjelorusima već zabranjeni nastupi u gotovo svim drugim sportovima. No, ovakvom odlukom londonski je Grand Slam turnir okrenuo leđa krovnim teniskim organizacijama koje su od početka ruske invazije na Ukrajinu zauzele drugačiji stav od ostalih sportova. Rusija i Bjelorusija izbačene su iz ekipnih natjecanja, poput Davis Cupa i Billie Jean King Cupa, iz kalendara su izbrisani i ATP i WTA turniri u Moskvi, ali istodobno su ruskim i bjeloruskim tenisačima omogućeni pojedinačni nastupi na turnirima, ali ne pod zastavama svojih zemalja. Stoga ne čude oštre reakcije iz ATP-a i WTA-a.

image

Danil Medvedjev

AFP

”Jednostrana odluka Wimbledona i Britanskog teniskog saveza je nepravedna mogla bi postaviti štetan presedan. Diskriminacija na temelju nacionalnosti predstavlja i kršenje našeg sporazuma s Wimbledonom koji kaže da se ulazak igrača na turnir temelji isključivo na ATP ljestvici”, priopćio je ATP.

Iz WTA-a su, pak, objavili da su razočarani odlukom Wimbledona, dodavši:

”Osnovno načelo WTA-a je da tenisačice mogu sudjelovati na profesionalnim natjecanjima na temelju svojih rezultata i bez ikakvog oblika diskriminacije. Pojedinci ne bi trebali biti kažnjeni ili spriječeni u nastupu zbog toga odakle su ili zbog odluka koje donose vlade njihovih zemalja.”

Kremlj: Neprijateljski čin

Jasno, u Rusiji su ogorčeni postupkom najvećeg svjetskog turnira, a u Kremlju to već uobičajeno nazivaju neprijateljskim djelovanjem.

- S obzirom na to da je Rusija vrlo jaka teniska zemlja i da su naši tenisači u vrhu svjetskih ljestvica, zbog njihova će izbivanje trpjeti i samo natjecanje. Još jednom sportaše činimo taocima političkih predrasuda. Političke spletke i neprijateljsko djelovanje prema našoj zemlji nisu prihvatljivi - poručio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

O ovoj je temi progovorio i najbolji svjetski tenisač Novak Đoković, nazvavši odluku Wimbledona ludošću.

image

Novak Đoković

AFP

- Uvijek ću osuđivati rat i nikad ga neću podržati jer sam i sam dijete rata i znam kakve emocionalne traume ostavlja. Na Balkanu smo imali puno ratova u novijoj povijesti, a svi u Srbiji znamo što se dogodilo 1999. godine - rekao je Đoković, aludiravši na bombardiranje NATO-a, ali i zaboravivši da je to bombardiranje bilo odgovor na ratne strahote koje je počinila njegova zemlja.

- Međutim, ne mogu podržati odluku Wimbledona, mislim da je to suludo. Sportaši nemaju nikakve veze s tim ratom. Kad se politika miješa u sport, rezultat nije dobar - dodao je Đoković.

S njim se slaže i jedna od najvećih tenisačica svih vremena Martina Navratilova koja je poručila da je shrvana i da ju je potez Wimbledona gotovo natjerao na suze.

- Isključenje nije pravi put. Koliko god suosjećam s ukrajinskim igračima i narodom, mislim da je Wimbledon otišao dalje nego što je trebao. To je pogrešna odluka, nepravedna prema cijelom svijetu - rekla je Navratilova koja se 1975. na vrhuncu Hladnog rata odrekla čehoslovačkog državljanstva i uzela američko.

- Neki ruski i bjeloruski igrači su izrazili protivljenje ratu i jedina opcija sada da mogu slobodno igrati jest da napuste svoju zemlju. To je nešto što sam ja morala učiniti zbog totalitarnog režima. I sada tražimo od njih da učine isto zbog politike. Razumijem zabranu ruskim ekipama, naravno, ali kad su u pitanju pojedinci, jednostavno mislim da je to pogrešno - dodala je Navratilova u razgovoru za LBC Radio.

image

Martina Navratilova

AFP

Igrači su dio propagande

Ukrajinci, naravno, na cijelu priču gledaju drugačije. Marta Kostjuk, 49. igračica svijeta, ljutito je na Twitteru odgovorila australskom tenisaču Johnu Millmanu koji je pozvao Wimbledon da umjesto zabrane nastupa Rusima, donira cijeli prihod s turnira za pomoć Ukrajini.

”Ukrajini su potrebni mir i sloboda za koje trenutno ginemo. Ne novac. Svatko tko misli da ovakva odluka cilja na igrače osobno je prilično sebičan. Igrači su veliki dio propagande i veliki uzor svojim navijačima. Šutnja je izdaja”, napisala je Kostjuk.

Slično misli i najbolja ukrajinska tenisačica Elina Svitolina koja smatra da se Rusi i Bjelorusi moraju jasno izraziti protiv politike svojih predsjednika.

- Neka se izjasne jesu li uz nas i ostatak svijeta ili uz rusku vladu. Mogu nabrojati na prste jedne ruke koliko me je ruskih i bjeloruskih igrača pitalo kako sam, kako je moja obitelj, jesu li svi na sigurnom... Neki bi ljudi trebali učiniti malo više nego što su učinili. Način na koji se ponašaju ruski i bjeloruski igrači je jako, jako tužan - rekla je Svitolina za BBC.

RUSI I BJELORUSI U TOP 100

TENISAČI

Danil Medvedjev (Rus, ATP 2)

Andrej Rubljov (Rus, ATP 8)

Karen Hačanov (Rus, ATP 26)

Aslan Karacev (Rus, ATP 30)

Ilja Ivaška (Bje, ATP 44)

TENISAČICE

Arina Sabalenka (Bje, WTA 4)

Anastasija Pavljučenkova (Rus, WTA 15)

Viktorija Azarenka (Bje, WTA 18)

Darija Kasatkina (Rus, WTA 26)

Veronika Kudermetova (Rus, WTA 29)

Ljudmila Samsonova (Rus, WTA 31)

Jekaterina Aleksandrova (Rus, WTA 39)

Aleksandra Sasnovič (Bje, WTA 50)

Varvara Gračeva (Rus, WTA 73)

Ana Kalinskaja (Rus, WTA 75)

Kamila Rahimova (Rus, WTA 95)

Linker
23. travanj 2024 22:29