Alexander Zverev

 Jean Catuffe/afp/profimedia
SLUČAJ ZVEREV

Teniskoj zvijezdi sudi se za gušenje bivše djevojke, a on igra u Parizu: ‘Nema šanse da izgubim‘

Sudski epilog očekuje se uoči početka Olimpijskih igara u Parizu
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 02. lipanj 2024. 12:36

Dok u Parizu udara forhende i bekhende te slovi za jednog od najvećih favorita za osvajanje Roland Garrosa, u Berlinu je u petak počeo sudski proces s Alexanderom Zverevim u središtu zbivanja.

Njemačkom tenisaču (27) u listopadu je prošle godine bila određena kazna u visini od 450.000 eura radi prijave zbog fizičkog napada, koju je podnijela bivša mu djevojka, Brenda Patea (30), ujedno i majka njihove trogodišnje kćeri, Mayle, koja je rođena nakon što su se roditelji razišli. Međutim, Zverev uvjeren u svoju nevinost osporio je takvu presudu, odnosno podnio žalbu čime je zapravo, prema njemačkom zakonodavstvu, automatski inicirao javni sudski proces radi slučaja, a upravo je to, eto, sada i počelo. Preciznije, u petak su odvjetnici obiju strana imali uvodnu riječ, a bilo je, iz medijske perspektive, intrigantno za čuti temeljne postavke obrane, odnosno tužiteljice.

Epilog tek uoči OI u Parizu

Tako je zastupnik Brende Patee, Michael Nitschke, iznio kako je “nakon strastvene rasprave”, koja se dogodila u stanu u Berlinu 21. svibnja 2020., tenisač navodno gurnuo tadašnju djevojku u zid, a potom je i s obje ruke primio za vrat i gušio. Patea je zbog toga imala problema s disanjem i gutanjem, odnosno imala značajne bolove sljedećih nekoliko dana. Tužbu je protiv svog bivšeg partnera, međutim, podnijela tek godinu i pol dana kasnije.

Zverevljev glavni odvjetnik, Alfred Dierlamm, iznio je pak stajalište kako su optužbe “neutemeljene i kontradiktorne”, te da će tijekom procesa podastrti izjave svjedoka, kao i materijalne dokaze u smislu telefonskih poruka i bankovnih izvadaka, koji će “dati objektivan pogled na događaje”.

image

Brenda Patea

ODD ANDERSEN Afp

Također, naveo je kako je optužba za fizički napad podnešena s toliko “zakašnjenja” zbog borbe oko skrbništva i alimentacije za njihovo zajedničko dijete te da je time Patea htjela doći u povoljniji položaj.

Pravni tim njemačkog tenisača podnio je zahtjev da se ostatak suđenja odvija “iza zatvorenih vrata”, kako bi se zaštitila privatnost njihova štićenika, ali i malodobne Mayle. Odluka o tome će biti objavljena u ponedjeljak, za kada je najavljen nastavak suđenja.

Inače, njemački je sud za proces odredio deset nekontinuiranih parničnih dana, a neki od tih dana uglavljeni su i za datume kada će u tijeku biti i Wimbledon (1. - 14. srpnja), odnosno sve bi trebalo svoj epilog dobiti neposredno pred početak Olimpijskih igara, na kojima bi inače Zverev trebao braniti naslov pobjednika, odnosno zlatnu medalju osvojenu u Tokiju.

image
BERTRAND GUAY Afp

I dok je Brenda Patea, bivša manekenka, bila na početku suđenja, prisutnost Zvereva nije bila neophodna prvoga dana suđenja, ali nije još posve jasno i sigurno hoće li se trebati pojaviti osobno na sudu u Berlinu u nekom trenutku procesa. Odnosno, ako dođe do toga hoće li to kolidirati s njegovim nastupima na teniskim turnirima. Prije suđenja, 27-godišnjak iz Hamburga rekao je da neće dopustiti da ga sudski proces ometa i da će “igrati bistre glave”.

- Vjerujem u njemački pravosudni sustav. Vjerujem u istinu, također. Znam što sam učinio i znam što nisam učinio. I to je ono što će, na kraju dana, izaći na vidjelo i moram vjerovati u to. Vjerujem da neće izgubiti u ovom procesu. Nema šanse za takav ishod. Zbog toga mogu mirno sudjelovati na turnirima kao inače - rekao je prošloga tjedan Zverev na ovu temu.

image
BERTRAND GUAY Afp

Zverev se inače i ranije sudarao s optužbama za kućno nasilje, koje je 2020., također godinu dana nakon raskida veze, podnijela još jedna bivša mu djevojka, Ruskinja Olja Šaripova. Tada su i ruski i njemački sudovi presudili u njegovu korist, dok je ATP Tour pokrenuo vlastitu istragu, ali poslije višemjesečne istrage odustao navodeći “manjak dokaza” za eventualnu prijavu protiv jedne od svojih najvećih zvijezda na teniskim terenima.

Što se tiče aktualnog slučaja i optužbi Brende Patee, obrana je njemačkim medijima već ustupila neke detalje obrambene strategije, odnosno dokaza koji će baciti sumnju na optužbe protiv tenisača.

Život na visokoj nozi

Među inima, spominje se kako je Patea svega nekoliko sati nakon navodnog napada, umjesto traženja pomoći kod liječnika, otišla u šoping te potrošila pri tome 3.400 eura, od čega 1.770 eura u trgovini Gucci, a sve je plaćeno Zverevljevom kreditnom karticom. Općenito je tenisač plaćao njezin “život na visokoj nozi”, putovanja, šoping-turneje, darovao joj nakit te plaćao najam stana u Berlinu u visini od 7.500 eura mjesečno. Za sve postoje bankovne potvrde...

Obrana u rukavu ima i liječnika, forenzičkog patologa Michaela Tsokosa, koji će tvrditi kako su Pateine optužbe “forenzički neutemeljene”, odnosno da bi gušenje, izvedeno onako kako ga Patea opisala, ostavilo vidljive tragove na vratu, a koji nisu evidentirani. Štoviše, samo šest dana kasnije Patea je dala video intervju u kojem nema nikakvih tragova napada.

- Praktički je nemoguće medicinski poduprijeti tvrdnje koje je iznijela - smatra Tsokos.

Zverev će dovesti i stručnjaka za analizu glasa koji će, po usporedbi glasovnih poruka prije i neposredno poslije napada tvrditi kako Patea nije bila ni promukla, niti imala bilo kakvih smetnji niti poteškoća s disanjem, kao što je slučaj kod takvih pokušaja gušenja. Dovest će i svjedoke koji će demantirati da je dan kasnije napustila Hamburg, već, štoviše, da su nedugo potom Zverev i Patea viđeni zajedno, u dobrom raspoloženju, i na ručku s njegovom majkom.

Također, mjesec dana nakon navodnog napada, u lipnju 2020., Patea i Zverev zajedno su bili su u Zadru i viđeni kako bezbrižno uživaju na jahti usidrenoj u gradskoj luci. Štoviše, gotovo točno devet mjeseci kasnije rođena je njihova kći Mayla...

U Zadru je, inače, Nijemac sudjelovao na Adria Touru, ekshibicijskom turniru organiziranom u jeku pandemije, koji je doživio debakl kada se Covid-19 proširio među nekim od sudionika (Đoković, Dimitrov...).

image

Alexander Zverev

LUKA GERLANC

Linker
08. rujan 2024 01:38