Matej Dodig

 Istarska Rivijera
TENISKI TALENT

Tjedan iz snova: 17-godišnjak iz Osijeka na drugom turniru u karijeri osvojio naslov bez izgubljenog seta

Iako je tek prošli tjedan odigrao prvi seniorski meč, Matej Dodig briljirao je u Rovinju
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 19. ožujak 2023. 16:16

Tjedan iz snova za mladog osječkog tenisača Mateja Dodiga (17) završen je na najljepši mogući način, osvajanjem prvog profesionalnog turnira u karijeri. I to u kakvom stilu! Na drugom turniru iz ovogodišnjeg ciklusa Istarske rivijere, igranom u rovinjskom Teniskom centru Eden (nagradni fond 15.000 dolara), naš junior je došao do trofeja bez izgubljenog seta, a u finalu su mu za pobjedu bile dovoljne tek 64 minute. U tom je vremenu deklasirao šestog nositelja, Talijana Federica Arnaboldija (ATP 479) sa 6:0, 6:2, i podigao prvi pobjednički pehar u seniorskoj konkurenciji.

Ono što je posebno impresivno je da je ovo Dodigu bio tek drugi seniorski ITF turnir na kojem je zaigrao. Tjedan ranije u debiju u Poreču je došao do prve pobjede i prvog boda na ATP ljestvici, a već u drugom nastupu je, eto, otišao do samog kraja, uzeo novčanu nagradu od 1944 eura i ugrabio novih 15 bodova što će mu sasvim sigurno biti snažan vjetar u leđa za nastavak borbe u seniorskim vodama.

- Sličan sam tenis igrao cijeli tjedan, u finalu sam igrao kako sam želio i baš sam zadovoljan. Retern mi je bio najbolji i zato sam imao toliko breakova - rekao je Osječanin koji trenira na akademiji Ivana Ljubičića na Lošinju.

image
Istarska rivijera

Nakon što je Dino Prižmić osvojio turnir u Poreču, Hrvatska je došla do trijumfa i na drugoj stanici Istarske rivijere što se posljednji put dogodilo 2011. godine. Tada je i u Poreču i u Rovinju najbolji bio Kristijan Mesaroš. Posljednji hrvatski pobjednik u Rovinju bio je, pak, Nino Serdarušić prije pet godina.

U trenutku kad je Prižmić uoči meča prvog kola odustao od nastupa u Edenu zbog želučane viroze, malo tko se bio spreman kladiti da će i rovinjski turnir završiti trijumfom hrvatskog tenisača. No, Matej Dodig je mislio drugačije. Na startu je nadigrao Srbina Stefana Popovića, potom je izbacio i osmog nositelja, Austrijanca Davida Pichlera, a u četvrtfinalu još jednog Srbina Vuka Rađenovića. Za kraj je ostavio dvojicu Talijana - najprije je sredio sedmog nositelja Fausta Tabacca, a onda i šestog Federica Arnaboldija (22) koji iza sebe ima već tri osvojena trofeja na ITF Touru, sva tri na zemljanoj podlozi na kakvoj se igralo i u Rovinju.

image

Direktor Branko Horvat s finalistima

ISTARSKA RIVIJERA Istarska Rivijera

No protiv raspoloženog Dodiga u nedjelju nije imao nikakvih izgleda. Naš je tenisač s tri breaka projurio prvim setom, osvojio i prvi gem u drugoj dionici i tek tada su došli manji problemi. Arnaboldi je u trećem gemu uspio slomiti Dodigov servis i povesti s 2:1, ali osječkog tinejdžera to nije ni najmanje poljuljalo. Odmah je uzvratio breakom i nakon toga nanizao još četiri gema za najuvjerljiviju pobjedu na turniru. Koliko je bio kvalitetan na reternu reći će i podatak da je Arnaboldi uspio osvojiti samo četiri od 18 poena nakon drugog servisa.

Posljednji turnir iz ovogodišnjeg ciklusa Istarske rivijere igra se u Opatiji. Kvalifikacije su u tijeku, a glavni turnir počinje u utorak. Prema trenutnoj listi prijava, prvi nositelj bi ponovno trebao biti Nijemac Timo Stodder, 303. igrač svijeta. Na listi je od hrvatskih tenisača i Duje Kekez te iz juniorske kvote ponovno Matej Dodig.

Linker
08. travanj 2024 04:30