PEDJA MILOSAVLJEVIC Afp
TRILER U AUSTRALIJI

Tko je tko u slučaju Đoković? Ključnog čovjeka u priči zanimalo ima li hotel za imigrante - teniski teren

Ministrica unutarnjih poslova prva je dala naslutiti da će se ulazak u Australiju zakomplicirati
Piše: Vladimir Zrinjski/JLObjavljeno: 09. siječanj 2022. 10:43

Dok cijeli svijet napeto čeka razrješenje jednog od najvećih tenisko-političkih trilera ikad, šanse Novaka Đokovića da ostane u Melbourneu nalaze se u rukama Paula Holdensona, Nicka Wooda, Nika Dragojlovića i Jima Hartleyja.

To je odvjetnički tim koji je potpisao žalbu Federalnom sudu u Melbourneu; u žalbi stoji da je njihov klijent učinio sve što se od njega tražilo te na temelju pozitivnog covid-testa od 16. prosinca tražio i dobio izuzeće za ulazak u Australiju. Prije konačnog raspleta, evo najvažnijih aktera "slučaja Đoković".

Craig Tiley

Iz službene prepiske koja je proteklih dana procurila u javnost, jasno proizlazi da je 60-godišnji direktor Australian Opena i prvi čovjek Tennis Australia, uz Đokovića, glavni krivac u priči. Premda su ga zdravstvena tijela dvaput upozorila da se preboljenje covida-19 u proteklih šest mjeseci neće smatrati kao valjano izuzeće za cijepljenje, Tiley o tome nije obavijestio igrače. On tvrdi da su informacije o izuzeću preuzeli s web stranice Smart Traveller na koju ih je uputio ministar zdravstva Greg Hunt. Tiley je mjesecima govorio da Đoković i ostali igrači koji se ne cijepe neće moći igrati u Melbourneu, a onda im je u zadnji čas htio omogućiti poseban tretman, za što državne vlasti nisu imale sluha.

image
SAEED KHAN Afp

Scott Morrison

Australski premijer i čelnik Liberalne stranke zauzeo je čvrst stav, ali tek nakon što je Đoković objavom na društvenim mrežama neposredno prije leta iziritirao australsku javnost. Mediji to stavljaju u kontekst saveznih izbora u svibnju, na kojima će 53-godišnji Morrison tražiti novi mandat. Odluku o poništenju Đokovićeve vize obrazložio je riječima da "nitko nije iznad pravila" te da su stroge granične kontrole ključne u tome da Australija ima jednu od najnižih stopa smrtnosti od covida-19. U zadnje je vrijeme, međutim, upravo Morrison trpio brojne kritike da se sve lošije snalazi u vođenju zemlje tijekom pandemije, najviše u nedosljednosti oko restrikcija i nabavci brzih antigenskih testova.

image
- Afp

Karen Andrews

Ministrica unutarnjih poslova prva je dala naslutiti da će se Đokovićev ulazak u Australiju zakomplicirati. U trenutku kad je prvi igrač svijeta putovao prema Melbourneu, Andrews je poslala priopćenje u kojem je stajalo da Tennis Australia i vlada Victorije igračima mogu dopustiti nastup na turniru, ali da o valjanosti vize i ulasku u zemlju odlučuje granična kontrola. "Nijedan pojedinac koji se natječe na Australian Openu neće imati poseban tretman", izričito je tada naglasila ministrica. U zadnjoj izjavi za ABC poručila je da Đoković "nije zatočenik" te da smije napustiti Australiju u bilo kojem trenutku.

Greg Hunt

Ministar zdravstva, koji će se nakon izbora povući iz politike, potpisao je pismo koje je krajem studenoga poslano Tennis Australiji. U njemu je bilo istaknuto da se preboljeni covid-19 ne smatra izuzećem za cijepljenje. Hunt objašnjava da je Đoković izuzeće dobio u procesu koji je vodila vlada u Victoriji, ali da to "nije zadovoljilo dokaz koji je tražila granična kontrola".

Anthony Kelly

Na kraju će ipak njegova biti zadnja: Kelly je sudac koji u ponedjeljak treba odlučiti o Đokovićevoj žalbi, a time i o nastupu na Australian Openu. Slučaj se mogao riješiti i ranije, no odužio se zbog proceduralnih pogrešaka. Kelly se, zanimljivo, raspitivao hoće li Đoković u hotelu za imigrante imati uvjete za treniranje. Dobio je kratak odgovor da Park Hotel nema teniski teren.

Renata Voráčová

Češka tenisačica, polufinalistica Wimbledona u parovima 2017., ispala je kolateralnom žrtvom jer joj je viza poništena tek nakon što se digla prašina oko Đokovića. Apsurd je u cijelom slučaju da je Voráčová već odigrala jedan meč u Melbourneu, a onda su je granični policajci priveli i smjestili u isti hotel u kojem se nalazi Đoković. "Bilo je kao u akcijskom filmu", rekla je Voráčová češkim medijima, uz objašnjenje da je i ona u prosincu preboljela covid-19 te da joj je rečeno da će to biti prihvaćeno kao izuzeće od cijepljenja.

Linker
16. rujan 2024 23:04