CLAUDIO CRUZ Afp
OGLASIO SE PREDSJEDNIK

Turnir u Meksiku bio je okidač za kritike, krovnoj organizaciji ovim tempom prijeti bankrot?!

Završni turnir sezone u Cancunu ulazi u završnu fazu, ali umjesto rezultata u fokusu loša organizacija
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 05. studeni 2023. 11:40

Nakon što su na svoj račun “popili” gomilu kritika i to izravno od tenisačica na čiji račun zapravo i žive, WTA Tour oglasio se oko situacije s organizacijom završnog turnira sezone, WTA Finala, koji je u tijeku.

No, ne javno već su poslali pismo izravno igračicama, koje je, međutim, došlo do novinara američkog Sports Illustrateda.
Predsjednik WTA Toura, Steve Simon, priznao je u pismu kako najvažniji turnir njegove organizacije “nije baš najbolji” te najavio da će se za ubuduće uvesti neke promjene kako se slični problemi ne bi ponovili.

Nagradni fond 9 milijuna $

- Jasno je da niste sretne s odlukom da se ovaj turnir igra ovdje u Cancunu. Razumijem to i vaš se glas čuo - poručio je Simon zahvaljujući se igračicama što uopće i sudjeluju na turniru.

- Ovo nije perfektna organizacija turnira, razumijemo da su uvjeti izazovni i WTA preuzima odgovornost za to.

Meksički Cancun izabran je za domaćina tunira s nagradnim fondom od 9 milijuna dolara i koji okuplja osam najboljih tenisačica svijeta na kraju sezone, ali sve se to dogodilo nepuna dva mjeseca prije prvog meča.

Posljedično je to uzrokovalo organizaciju s puno problema, pa su recimo tenisačice imale mogućnost samo jednog dana treniranja na glavnom terenu prije mečeva, jer isti nije bio ranije pripremljen.

image

WTA Turnir u Cancunu

CLAUDIO CRUZ Afp

Arina Sabalenka, prva tenisačica svijeta, odmah je prvog dana oplela s kritikama zbog uvjeta na terenu i više puta naglasila kako se osjeća “obezvrijeđeno” zbog niskog standarda na tako prestižnom događaju.

Inače, osim Simonova pisma, navodno je i najboljih 20 igračica s WTA liste jednako tako i njemu, još ranije doduše, poslalo pismo u kojem su istaknule svoje glavne pritužbe na rad i organizaciju WTA Toura.

U njemu traže veće “plaće”, odnosno veće nagradne fondove na turnirima, fleksibilniji raspored turnira kako bi lakše izdržale fizički i mentalni napor, poboljšani “dječji doplatak” (za tenisačice koje su postale majke) te da ih u WTA Vijeću predstavlja član neovisne udruge, PTPA (Professional Tennis Players Association), svojevrsnog igračkog sindikata.

Kao odgovor su dobile obećanje da će WTA proučiti mogućnosti za smanjivanje broja obaveznih turnira, kao i da će sve ostale pritužbe navedene u pismu biti razmatrane na sljedećem sastanku WTA Vijeća.

- Ulažemo veliki napor, ali još ima mogućnosti za poboljšanje uvjeta i radimo na vašim prijedlozima - napisao im je Simon.

Sve oko zbivanja u Cancunu bio je zapravo “šlag na tortu” brojnih kritika na rad, odnosno upravljanje WTA Tourom proteklih mjeseci, pri čemu se između ostalog spominjao i financijski krah ženskog tenisa.

Potpredsjednik Kazahstanskog teniskog saveza Jurij Polskij iznio je teoriju po kojoj bi WTA Tour, ostane li situacija i nadalje ovakva, mogao bankrotirati do 2026. godine.

image
CLAUDIO CRUZ Afp

Kao uzrok je istaknuo krivo vođenje organizacije, kao i veliki gubitak financija kroz proteklih nekoliko godina zbog izbivanja WTA Toura iz Kine, odnosno time i lukrativnih ugovora s kineskim organizatorima turnira.

U tom kontekstu valja gledati i povratak ženskog tenisa u Kinu ove godine, odnosno odustajanje od bojkota zbog situacije oko Peng Shuai.
Kao jedno od rješenja krize spominje se udruživanje s ATP Tourom, koji nema nikakvih sličnih problema, već dapače. To je ideja koja postoji već godinama i koja bi vjerojatno izvukla WTA Tour iz gliba, ali pitanje je što ATP time dobiva, pa se vjerojatno i zato oko realizacije te opcije ništa ne događa.

No, dok izvan terena ima dosta tenzija, na terenu u Cancunu za Jessicu Pegulu sve ide po planu. Amerikanka je upisala i treću pobjedu na WTA Finalu svladavši Grkinju Mariju Sakkari sa 6:3, 6:2.

Pegula prva nakon Stephens

Pegula je već ranije osigurala prvo mjesto u skupini Bacalar, jer je nadigrala i Sabalenku i Jelenu Ribakinu, dok je s druge strane, Grkinja s tri poraza završila natjecanje.

- Proći kroz skupinu s tri pobjede je zaista lijep rezultat - kazala je 29-godišnja Amerikanka.

Pobjeda protiv Sakkari bila joj je inače 101. ove sezone. Jasno, nisu sve u pojedinačnim mečevima, već i u parovima, u kojima je Pegula također vrhunska, štoviše prva je na WTA listi igračica parova. Odigrala je u 2023., zasad, 131 meč u obje konkurencije.

- O, moj Bože. Što nije u redu sa mnom? Ozbiljno. To je... psihotično - kazala je sa smiješkom.
Pegula je prva Amerikanka u polufinalu završnog turnira sezone nakon Sloane Stephens 2018.

Druga polufinalistica iz ove grupe još nije poznata budući da je kiša prekinula meč Bjeloruskinje Arine Sabalenke i Kazahstanke Jelene Ribakine.

Sabalenka je dobila prvi set sa 6:2, a potom je Ribakina pri rezultatu 5:3 trebala servirati za drugi set, kada je meč prekinut zbog oluje. Inače, obje su imale omjer 1-1 prije posljednjeg meča u skupini, odnosno pobjeda je i jednoj i drugoj garantirala polufinale.

Linker
06. svibanj 2024 03:39