MARTIN BERNETTI Afp
KRAJ JEDNE ERE

Tužan i povijesni dan za tenis, veliki Rafael Nadal objavio kraj: ‘Ne mogu više...‘

Španjolski tenisač sam je potvrdio da u 39. godini jednostavno mora odustati od ‘borbe‘
Piše: SNObjavljeno: 10. listopad 2024. 11:40

Rafael Nadal obznanio je da ide u tenisku mirovinu na kraju sezone! Posljednji nastup odradit će na Davis Cupu u Malagi u studenom.

Obratio se fanovima na društvenim mrežama video porukom u kojoj je objasnio svoju odluku:

"Obavještavam vas da ću otići u tenisku mirovinu. Realnost je da je ovo dosta teško razdoblje, pogotovo zadnje dvije godine. Ne mogu više igrati bez limita. Ovo je bila teška odluka o kojoj sam dugo razmišljao, ali sve u životu ima početak i kraj. Ovo je primjeren trenutak da stavim ‘točku na i‘, bila je to duga karijera, puno uspješnija nego što sam mogao zamisliti. Usrećuje me to što zadnji turnir može biti u Malagi, u Davis Cupu, natjecanju uz koje me vežu lijepe uspomene iz 2004. godine", rekao je, a onda krenuo sa zahvalama:

"Hvala svima u teniskoj industriji, mojoj obitelji, pogotovo majci koja je proživjela toliko toga. Hvala mojoj ženi s kojom sam 19 godina, ona je bila savršena životna suputnica u karijeri. Dolazio sam kući i gledao kako mi raste sin, što mi je uvijek davalo snage da nastavim igrati. Sestra i ja smo uvijek imali nevjerojatan odnos, a ujak je razlog zašto sam počeo s tenisom, puno teških trenutaka mogao sam nadići zbog njega. Otac mi je bio izvor inspiracije u svakom smislu, primjer je snage koja mi je trebala u životu i njemu posebno zahvaljujem. Na kraju hvala i navijačima, ne mogu naći riječi da vam zahvalim, davali ste mi snagu u svakom trenutku. Sve što sam proživio bio je san koji se ostvario. Odlazim u apsolutnom miru znajući da sam dao sve što sam mogao pružiti. Na kraju, kažem 1000 puta hvala, vidimo se uskoro."

Nadal je u teniskom svijetu poznat kao "Kralj zemlje", čak 14 puta osvajao je Roland Garros u pojedinačnoj konkurenciji, s nevjerojatnim omjerom, u 116 mečeva odigranih ima samo četiri poraza. Umirovit će se kao drugi najuspješniji tenisač u povijesti po broju trofeja, ispred njega je samo Novak Đoković. Uz dominaciju na Roland Garrosu, četiri puta je osvajao US Open, a ima po dva trofeja s Australian Opena i Wimbledona.

Osvojio je i olimpijsko zlato za Španjolsku u pojedinačnoj konkurenciji (Peking, 2008.), kao i u parovima (Rio de Janeiro, 2016.). Uspješan je bio i u Davis Cupu, četiri puta je bio osvajač sa Španjolskom (2004., 2009., 2011. i 2019. godine).

Linker
10. listopad 2024 12:04