MANUEL CORTINA/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA
OTVORIO DUŠU

Tužna stvarnost nekoć jednog od najboljih: ‘Nisam bio spreman na odlazak, ne mogu prihvatiti ovakav život...‘

‘Pokušavam se prilagoditi i živjeti što je ljepše moguće, ali teško je. Danas mogu hodati...‘
Piše: SNObjavljeno: 26. rujan 2022. 06:08

Piše: Marko Crnjak

Juan Martin del Potro posljednji meč u karijeri odradio je početkom veljače ove godine pred domaćom publikom u Buenos Airesu, glavnom gradu Argentine. Nakon poraza od sunarodnjaka Federica Delbonisa, bio je primoran okončati uspješnu karijeru. Ozljede su jednostavno bile jače od Del Potrove žarke želje za novim izazovima, a posebno ga je dotukao prijelom čašice koljena 2019. godine, nakon kojeg više nikada nije uspio doseći svoje najbolje izdanje. Ovih dana otvorio je dušu argentinskom listu La Nacion, kojemu je priznao da se bez tenisa osjeća kao da je ostao ‘bez ičega‘, pri čemu se ponovno prisjetio prijelomnog trenutka uspješne karijere.

image
INDEPENDENT PHOTO AGENCY/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

"Ne mogu prihvatiti život bez tenisa. Nisam imao postupnu tranziciju, nisam ni bio spreman na odlazak. Nemam pojma kako drugi sportaši uspijevaju tako mirno proći takav prijelaz. Od toga da sam bio treći na svijetu, došlo je do ozljede koljena i sada sam tu, bez ičega", započeo je žalopojku osvajač US Opena iz 2009., a onda opisao kalvariju koju je prolazio te nesretne 2019. godine.

"Pokušavao sam se oporaviti kao prilikom svih drugih ozljeda, ali kasnije sam morao sam reći ‘sad je dosta‘. Često se sjetim Buenos Airesa i ostajem u tom procesu razmišljanja. Pitam se može li mi se nešto iz cijele te priče svidjeti, ali jednostavno ne znam što", utučeno je poručio.

image
JUAN MABROMATA/AFP/PROFIMEDIA

Kaže da mu veliki problem predstavlja činjenica da su brojne povrede ostavile neugodne posljedice na njegovo fizičko stanje i nakon završetka karijere. Sada prolazi razne tretmane kod vrhunskih liječnika, ali daleko je od lagodnog života bez boli.

"Nedavno sam započeo novu terapiju u Švicarskoj na preporuku mnogih sportaša. Pokušavam se prilagoditi i živjeti što je ljepše moguće, ali teško je. Danas mogu hodati, ali ne mogu trčati na traci, ne mogu se penjati uz stepenice bez da osjetim bol, ne mogu dugo voziti... To je stvarnost u kojoj živim. Kao i obično, zavaravam se, nadam se, imam vjere u svaki novi tretman koji pokušam i, kad ne uspije, udarac je težak. I tri i pol godine, unatoč nekoliko operacija i tretmana, uvijek se to događalo", završio je 34-godišnjak s osvrtom na svoju tužnu priču, u kojoj su ga ozljede prerano otjerale u mirovinu.

Linker
18. travanj 2024 08:03