Martin Landaluce (lijevo)

 Instagram (Martin Landaluce)
INTERVJU ZA SN

U Hrvatskoj su ga zapazili samo najveći fanatici, a mogao bi postati svjetska senzacija: ‘Modrić je moj idol‘

Mladi Španjolac u Umagu je brzo završio svoj put, ali nam je u intervjuu otkrio brojne zanimljivosti
Piše: Andro PolićObjavljeno: 29. srpanj 2023. 11:45

Dok smo pili kavu uz laganu buru i zvukove mora, on je koračao kroz tenisko selo u Umagu s reketima na leđima. I to poprilično bezbrižno i neupadljivo. Na putu do treninga šetao je uz terase kafića, kroz masu ljudi, međutim, izuzev autora ovih redaka i još pokojeg fanatika, nikome nije zapeo za oko. Ipak, ne bi se trebao navikavati na takav status. Već iduće ljeto u Istru bi mogao stići kao puno razvikanije ime, jedan od budućih nositelja teniskog planeta. On je Martín Landaluce (17), aktualni vlasnik juniorskog US Opena i nadolazeća teniska senzacija.

image

Martín Landaluce

GORAN SEBELIC Cropix

Dok smo pripremali temelje za razgovor sa 17-godišnjakom, naši insajderi, dobro upućeni u zbivanja u “bijelom sportu”, rekli su nam kako bi ovo kroz koju godinu mogao biti “izuzetno vrijedan intervju”. Svima je jasno, iako je trenutačno 709. igrač svijeta, Martin je predodređen za uspjeh. Dodatna potvrda za tu premisu može se pronaći i u suradnji s velikim facama. Ima istog menadžera kao i Carlos Alcaraz, s kojim je u više navrata trenirao, dok je dio teniskog odrastanja proveo u akademiji Rafe Nadala, a Kralj zemlje mu je dijelio savjete iz prve ruke.

- Carlos je čudesan, ne samo na terenu, nego i izvan njega. Dijelili smo puno trenutaka zajedno, uvijek želi pomoći. Želim i dalje dijeliti vrijeme s njim i pitati ga za savjete. Kao i ja, on je još uvijek mlad. Rekao mi je da živim u trenutku i uživam jer će sve brzo proći, ali i da moram igrati bez pritiska. Što se tiče Rafe, on je moj idol. Naučio sam puno stvari od njega, trenirali smo zajedno puno puta. Stvarno je dobar lik, rekao mi je da ga uvijek mogu pitati bilo što jer stvarno želi pomoći, on i Alcaraz imaju puno sličnosti - priča nam mladi Španjolac u blizini umaškog stadiona, a ističe kako, osim Rafe, voli i Zvereva i Nishikorija.

Najviše uživa na travi

Iako o simbiozi španjolskih tenisača i zemlje ne treba trošiti previše riječi, naš mladi sugovornik, za razliku od sunarodnjaka, iznenadio nas je odgovorom o omiljenoj podlozi.

- Trava, definitivno. Uživam igrati na toj podlozi, osjećam da se moja igra adaptira, igrao sam već nekoliko turnira na travi. Naravno, san mi je osvojiti Wimbledon - kaže simpatični Španjolac, nakon što smo ga prekinuli potpitanjem o najprestižnijem turniru na svijetu.

U Hrvatskoj, točnije, u Istri nije prvi put. U prošlosti je već odrađivao turnire u Puli i Poreču, doduše na nižoj razini, a istaknuo je da mu se sviđa ovo podneblje. Ipak, u prvom kolu Plava Laguna Croatia Opena zaustavio ga je Japanac Taro Daniel. Bio je to njegov tek treći meč na ATP razini.

- Naravno, drugačije je od juniorskih turnira. Ovo je druga razina, sve su to sjajni igrači, ali ovo je jako bitno za mlade, cijenim ovu priliku - zahvalan je Landaluce.

Mili Poljičak prošle je godine osvojio juniorski Wimbledon, a, tada, iduća Grand Slam titula otišla je u ruke našeg sugovornika. S druge strane, Dino Prižmić ovih dana sve se hrabrije pozicionira u rubrici nadolazećih hrvatskih sportskih zvijezda. Prepoznao je to i Martín.

- Bio sam s obitelji i prijateljima na US Openu, bilo je nevjerojatno. Uživao sam, bio je to jedan od najboljih tjedana u mom životu. Što se tiče hrvatskih igrača, Dino je težak suparnik. Jako tvrd, vrhunske fizičke spreme i mogao bi biti dobar u budućnosti. Bio sam s Milijem nekoliko puta na terenu, jako je agresivan u igri, a obojica imaju blještavu budućnost i želim im sve najbolje.

image

Gilles-Arnaud Bailly i Martin Landaluce nakon finala juniorskog US Opena 2022.

ANTHONY BEHAR/DDP USA/PROFIMEDIA

Prilikom razgovora, za oko nam je zapela i njegova visina. Na bespućima interneta stoji da je visok 191 centimetar, ali s obzirom na njegovu dob, bilo je prilično jasno da bi taj broj trebalo osvježiti.

- Još rastem, trenutačno imam, otprilike, 192-193. Hoću li ići do dva metra? Ne, ne, još centimetar i dosta mi je - smije se na naš zaključak o dosezanju dva metra, koji uopće nije nemoguć.

‘Moramo biti Real Madrid na terenu, moramo se boriti do kraja‘

S obzirom na to da je rođen u Madridu, neizbježna tema bio je i Kraljevski klub. Brzo nam je potvrdio kako je veliki navijač Reala, a Santiago Bernabeu već je 11 godina dom najboljeg hrvatskog nogometaša u povijesti. Da Luka Modrić može biti perfektan uzor bilo kojem sportašu, potvrdio je i Landaluce.

- Luka Modrić jedan je od mojih idola. Ima skoro 38 godina, a i dalje je sjajan natjecatelj. Uvijek je kompetitivan, ono što su on i Karim Benzema napravili prošle godine u Ligi prvaka, bilo je zaista sjajno. I ja i moj tim želimo biti poput njih, uvijek govorimo “moramo biti Real Madrid na terenu, moramo se boriti do kraja”. Tražimo takve vrijednosti, kakve imaju i Modrić i Real - zaključio je u dobrom raspoloženju, “skinuvši kapu” dva desetljeća starijem hrvatskom nogometnom virtuozu.

Linker
11. svibanj 2024 08:24