LILLIAN SUWANRUMPHA Afp
VELIKI SKANDAL

Ugledni stručnjak nakon doping-afere sumnja u prvog tenisača svijeta: ‘Meni to sve jako smrdi‘

‘Moraju ga momentalno suspendirati. Zatim moraju iznijeti slučaj Međunarodnom sportskom arbitražnom sudu‘
Piše: SNObjavljeno: 21. kolovoz 2024. 19:46

Prvi tenisač svijeta Jannik Sinner neće biti suspendiran unatoč pozitivnim testovima na doping u ožujku. Za doping stručnjaka Fritza Sörgela ovo je katastrofa.

Njemački je ekspert žestoko kritizirao Talijana Jannika Sinnera nakon dva pozitivna testa na zabranjeni anabolički steroid Clostebol.

"Problem je što svi koji se bave tenisom ne žele govoriti o tome i svi štite svoje sportaše. Ovdje je situacija izgleda bila malo kompliciranija i morali su izmisliti priču o Sinneru s kojom su se onda izvukli", objasnio je Sörgel za Sky Sport.

Sve je zajedno, po njegovu mišljenju, obavijeno velom sumnje:

"Tako to ide u tenisu. Ovaj slučaj nije prijavljen talijanskoj NADA-i. Pročitao sam dokument tri puta i ime talijanske NADA-e niti jednom se nije pojavilo. Oni su bili potpuno van slučaja, a to ne može biti normalno. Među njima je morao postojati neki dogovor."

image
MATTHEW STOCKMAN Getty Images Via Afp

Sörgel se nada da će talijanska antidopinška agencija intervenirati sada kada je slučaj javan.

"Moraju ga momentalno suspendirati. Zatim moraju iznijeti slučaj Međunarodnom sportskom arbitražnom sudu (CAS) i ondje se o tome mora pregovarati. Sinner se u tom periodu ne smije baviti tenisom."

U teoriji je moguća zabrana od dvije do četiri godine, iako Sörgel pretpostavlja da bi to bilo "teško izgurati".

Krivnju preuzeo fizoterapeut

Svjetski broj jedan Sinner dvaput je u ožujku bio pozitivan na zabranjeni anabolički steroid Clostebol, kako je ITIA (Međunarodna agencija za integritet tenisa) objavila u utorak. Sinner, pak, neće biti suspendiran jer je neovisni sud arbitražnog tijela privatnog sektora Sports Resolutions utvrdio da je 23-godišnjeg tenisača fizioterapeut nehotice izložio anaboličkom steroidu.

Sinner je u izjavi objasnio da je fizioterapeut upotrijebio sprej koji je sadržavao Clostebol, koji je dostupan u slobodnoj prodaji u Italiji, za liječenje posjekotine na njegovu prstu. Sinner je također imao otvorene rane na tijelu pa je tako došlo do zaraze.

"Meni to sve jako smrdi. Ova verzija nije baš vjerodostojna. Možete je dodati samo na 30 ili 40 priča koje smo već imali u raznim sportovima", izjavio je Sörgel. "Na kutiji je također pisalo da bi doping test bio pozitivan. A da bi se objasnile ove vrijednosti, lijek se morao uzimati dulje vrijeme. Nekoliko dana nije dovoljno."

image

Fritz Sörgel

DANIEL KARMANN Dpa Picture-alliance Via Afp

Sörgel sumnja da je Clostebol korišten za namjerno dopingiranje.

"Moja teorija je da se mast s anaboličkim steroidom umasira u kožu i time potiče regeneraciju. To je idealno jer u niskim dozama prodire u kožu i dolazi točno do mjesta gdje je upala ili ozljeda. To znači da se sportaš može brže vratiti tjelesnoj aktivnosti. A ako to radite nekoliko tjedana, to je jednostavno doping."

Iz tog razloga Sinnerovo sudjelovanje na US Openu, koji počinje 26. kolovoza, "nije prihvatljivo" te se nada da će to osigurati i Američka antidopinška agencija.

image

Rafael Nadal

CARL DE SOUZA Afp

Slučaj s Nadalom

Njemački farmakolog Fritz Sörgel sportskoj je javnosti postao poznat još prije par godina kada je javno kritizirao Rafaela Nadala.

"Anabolički steroidi su klasika u tenisu, tako da nisam iznenađen. Desetljećima pratim što se događa i imam jasnu sliku svega. Tenis spada među top četiri sporta kada je riječ o dopingu, uz zimske sportove i biciklizam. Rafael Nadal pokazuje znakove abnormalnosti", kazao je tada Sörgl i nastavio:

"Imam stalnu sumnju imajući u vidu njegov atleticizam, a i činjenicu da dolazi iz Španjolske, zemlje koja je poznata da ne ‘prati‘ adekvatno svoje heroje."

Linker
05. rujan 2024 11:13