Imago Sportfotodienst/profimedia
ŠOKANTAN TRENUTAK

Umro je napadač na Monicu Seles: ‘Toga dana mi se srušio čitav svijet. Sve je nestalo u trenutku‘

Günter Parche je bio veliki obožavatelj Steffi Graf te nije mogao podnijeti dominaciju Seles
Piše: Mihael FarkašObjavljeno: 21. travanj 2023. 16:26

Prošlo je već gotovo 30 godina otkako je jedan događaj obilježio karijeru tenisačice Monike Seles. Nakon sat i tri minute četvrtfinalnog meča u Hamburgu, u pauzi je napadnuta s kuhinjskim nožem, a njemački Bild nedavno je saznao da je njen napadač Günter Parche mrtav još od kolovoza prošle godine.

Parche je posljednjih 14 godina svog života živio u staračkom domu u Nordhausenu, u jednoj sobi. Posljednja četiri tjedna prije smrti samo je ležao u krevetu. Prethodno je primao palijativnu skrb.

Parche, koji je došao iz Görsbacha, desetak kilometara od Nordhausena, devedesetih je bio veliki obožavatelj teniske superzvijezde Steffi Graf i tada nije mogao podnijeti da je Seles njegovu junakinju izbacila s vrha svjetske ljestvice.

"Htio sam je toliko povrijediti da više ne može igrati tenis", svjedočio je tada Parche na sudu.

Ipak, nikada nije odgovarao za monstruozni zločin jer ga je sud proglasio mentalno poremećenim. Određene su mu dvije godine liječenja na psihijatriji.

‘Tjednima nisam izlazila iz sobe‘

Njegov napad nožem 30. travnja 1993. izazvao je užas diljem svijeta. U četvrtfinalu, na središnjem terenu Rothenbauma, Parche se prišuljao iza Seles, koja je sjedila na svojoj klupi, i ubo je u leđa 23 centimetra dugim nožem. Srećom se Seles pomaknula malo naprijed pa je nož probio samo dva centimetara te se nisu dogodile veće posljedice. Tenisačica je zadobila tek lakše tjelesne ozljede, ali se godinama borila sa psihičkim posljedicama.

- Toga dana mi se srušio čitav svijet. Sve je nestalo u trenutku...Toga dana mi se srušio čitav svijet. Sve je nestalo u trenutku... Povukla sam se u vlastiti svijet, umrtvila se, uletjela u Einsteinovu definiciju ludila i trebalo mi je jako dugo da se izvučem. Sama ozljeda nije bila teška, pravi pakao je počeo kad sam napustila bolnicu. Dugo sam patila od nesanice, depresije i paranoje zbog imaginarnog napadača koji me je opsjedao u snu. Tjednima nisam izlazila iz sobe i samo zahvaljujući roditeljima sam izašla iz tog pakla - pričala je Seles.

Tenisu se vratila tek nakon više od dvije godine, a nakon povratka je umjesto pod jugoslavenskom igrala pod američkom zastavom i osvojila je još samo jedan Grand Slam naslov. Godine 2008. umirovila se nakon ukupno 53 turnirske pobjede, a posljednjih godina se skroz povukla iz javnosti i živi mirno na Floridi.

Linker
02. ožujak 2024 18:49