Hrvatska s trofejom Davis Cupa 2018.

 Emmanuel Gond + Sebastien Courdji/kcs Presse/profimedia
SULUDI PRIJEDLOG

Uništili su Davis Cup, a sad legenda ima još kontroverzniju ideju: ‘Znate kako sam nastrojena‘

Billie Jean King Cup predlaže da se Davis Cup i "njezin" Kup ujedine u jedno natjecanje
Piše: SNObjavljeno: 20. listopad 2023. 16:43

Teniska ikona Billie Jean King izrazila je svoju zabrinutost zbog kolizija u rasporedu teniskih natjecanja, istaknuvši vremenski okvir i veliku udaljenost između WTA Finala i Billie Jean King Cupa. Ovo je dovelo do odluke nekoliko vrhunskih tenisačica, uključujući Igu Swiatek, Coco Gauff i Jessicu Pegulu, da se natječu na prvom natjecanju i preskoče drugo.

King je izrazila svoje nezadovoljstvo komunikacijom između Međunarodne teniske federacije, koja nadzire BJK Cup, i WTA, koja organizira WTA Finale od 29. listopada do 5. studenog u meksičkom Cancunu.

- Svi se moramo sastati i pronaći bolji kalendar za igrače i svi moraju unaprijed znati što će se dogoditi jer ne možete donositi takve odluke, poput onih o WTA Finalima, u listopadu ili rujnu. To je samo pošteno - istaknula je King.

Conchita Martinez, direktorica završnog turnira BJK Cupa, koja je kao igrač osvajala ovaj turnir, također se pridružila apelu za bolju koordinaciju.

- Moramo raditi zajedno na boljim rješenjima.

"Nije dobro za naše zdravlje"

WTA je u lipnju objavila datum održavanja završnog turnira sezone, ali mjesto održavanja nije bilo poznato do 7. rujna. Isto tako, lokacija WTA finala 2022. u Fort Worthu, Teksasu, nije bila poznata do rujna prošle godine. To je izazvalo zabrinutost Ige Swiatek, koja je istaknula da joj je to stvaralo problem zbog blizine i vremenskog preklapanja s BJK Cupom.

- Ova situacija nije sigurna za naše zdravlje i mogla bi uzrokovati ozljede - izjavila je Swiatek prošle godine, te odlučila sudjelovati na WTA Finalu i ne igrati za Poljsku na BJK Cupu.

Sličnu je odluku donijela i Coco Gauff, mlada Amerikanka koja je osvojila US Open. To znači da će tri od četiri najbolje rangirane igračice na WTA ljestvici izostati s BJK Cup Finala: Iga Swiatek (2.), Coco Gauff (3.) i Jessica Pegula (4.).

Unatoč izostanku teniskih zvijezda, Conchita Martinez optimistična je u vezi natjecanja u Sevilli koje je na rasporedu od 7. do 12. studenog.

- Trebamo se usredotočiti na pozitivne stvari ovdje. Možda nemamo tri velika imena, ali imamo izvanredne igračice koje sudjeluju.

Fijasko s promjenom formata

Među Grand Slam pobjednicama koje se očekuje u Sevilli su Marketa Vondroušova i Barbora Krejčikova koje nastupaju za Češku, Sloane Stephens koja predstavlja SAD i Elena Rybakina koja igra za Kazahstan.

Billie Jean King je na kraju izrazila želju za budućim ujedinjenjem BJK Cupa i muškog ekvivalenta Davis Cupa, što je ideja na koju će teniski navijači vjerojatno dobiti alergijsku reakciju, pogotovo nakon fijaska s promjenom formata najstarijeg momčadskog natjecanja.

- Znate kako sam nastrojena prema tome da muškarci i žene surađuju - zaključila je King.

Linker
17. svibanj 2024 19:26