AFP7/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA Afp7/zuma Press/profimedia
NA IVANIŠEVIĆEVOM TRAGU

Velika misija Ukrajinke koju su transformirali rat i dijete: ‘Ovo mi je najsretnije i najtragičnije doba‘

‘Nekad treća tenisačica svijeta, prije sedam tjedana zauzimala 508. poziciju na WTA ljestvici‘
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 13. srpanj 2023. 11:57

Rat me ojačao. Imam veliku motivaciju vratiti se na vrh, ali dijete i rat su me učinili drugom osobom.

Govorila je tako inspirirana Elina Svitolina nakon što je na Centralnom terenu, poslije dva sata i 41 minute borbe, pobijedila prvu tenisačicu svijeta Igu Świątek i plasirala se u polufinale Wimbledona. Izbacivanje prve nositeljice i izjednačenje najboljeg (wimbledonskog) rezultata u karijeri pothvati su sami po sebi, koji dobivaju poseban prizvuk i izazivaju osobit respekt ako osvijestimo da je 28-godišnjakinja prije samo devet mjeseci postala majka, da je u London stigla s pozivnicom organizatora i da, kako i sama kaže, motivaciju crpi iz borbe njezina naroda u Ukrajini.

Na Goranovu tragu

Svitolina je tek treća tenisačica u Open eri koja je s pozivnicom stigla do polufinala Wimbledona. Prije je to pošlo za rukom samo Jie Zheng (2008.) i Lisicki (2011.). I Kineskinja i Njemica svojedobno su zaustavljene u poluzavršnici, no, s obzirom na ono što je Svitolina isporučila u mečevima protiv V. Williams, Mertens, Kenin, Azarenke i, konačno, Świątek, čini se da bi nadahnuta Ukrajinka mogla otići i korak, pa čak i dva dalje. Pobijedi li danas Čehinju Markétu Vondroušovu, Svitolina će, dakle, postati prva tenisačica koja je dosad s "wild cardom" dogurala do finala Wimbledona, a ode li do kraja - ponovit će velebni uspjeh Gorana Ivaniševića iz mitske 2001. godine. Ako uzmemo u obzir njezino nadahnuće i svojevrsnu preobrazbu koju je doživjela zbog novonastalih okolnosti u privatnom, ali i životu svoje nacije, možemo reći kako je Svitolina trenutačno - tenisačica na misiji.

image
DANIEL LEAL Afp

Da bismo Svitolininu priču stavili u odgovarajući kontekst, moramo se vratiti u ožujak prošle godine. Tada je, naime, obavijestila javnost da uzima privremenu pauzu od tenisa, navodeći kao razloge probleme s leđima i emotivnu iscrpljenost zbog rata u rodnoj Ukrajini. Dva mjeseca poslije je objavila kako sa svojim suprugom, proslavljenim francuskim tenisačem Gaëlom Monfilsom (s kojim je u braku od srpnja 2021., a svojevremeno je izlazio s djevojkom iz Vinkovaca), čeka dijete. Tijekom pauze Svitolina se okrenula humanitarnom radu: podizanju svijesti o ruskoj agresiji na Ukrajinu i prikupljanju financijskih sredstava za podršku domovini. U srpnju 2022. je bila sutkinja na ekshibicijskom meču Świątek i Radwańske u Krakówu gdje je prikupljeno više od 400.000 eura za platformu United 24 i zakladu koja nosi Svitolinino ime. Tu je zakladu osnovala još 2019. s ciljem podupiranja mladih ukrajinskih tenisača. Zbog ratnih zbivanja fokus zaklade usmjeren je prema pružanju pomoći Ukrajincima u kriznim situacijama, odnosno prema ukrajinskim izbjeglicama. Početkom prosinca zaklada je prikupila više od 240.000 eura na dobrotvornoj gala svečanosti u Monaku.

"Ova mi je godina bila i najsretnija i najtragičnija. Onoga trenutka kad sam saznala da ćemo Gaël i ja dobiti dijete, izbio je rat u mojoj zemlji. Čak ni sada ne mogu u potpunosti opisati što sam osjećala u tom trenutku. Osjećala sam se povrijeđeno i nemoćno jer nisam mogla zaustaviti ovaj strašni rat. Međutim, donijela sam odluku da nešto poduzmem", objavila je tada tenisačica rođena u Odesi.

15. listopada 2022. dogodio se vrhunac najsretnijeg dijela godine o kojem Elina govori - na svijet je došla mala Skaï Monfils. Nedugo nakon toga odlučna 28-godišnjakinja već je bila na terenu i pripremala se za povratak na Tour. Vratila se u travnju na Charleston Openu, a tijekom istog mjeseca ispadala je u prvim kolima WTA turnira u Madridu i ITF-a u Oeirasu. Na Challengeru u Saint-Malu početkom svibnja prvi je put vezala pobjede i stigla do polufinala. Da je forma u uzlaznoj putanji, potvrdio je i osvojeni WTA naslov u Strasbourgu, prvi u razdoblju od 21. mjeseca i 17. u karijeri. Momentum se nastavio i na Roland Garrosu gdje je Svitolina stigla do četvrtfinala.

U svibnju 508. na svijetu

Iz današnje perspektive fascinantno zvuči podatak da je Svitolina, nekad treća tenisačica svijeta, prije sedam tjedana zauzimala 508. poziciju na WTA ljestvici. Naslov u Strasbourgu i četvrtfinale Roland Garrosa lansirali su je na 76. mjesto, ali unatoč dobrim rezultatima na francuskom tlu, Ukrajinka nije imala velika očekivanja od Wimbledona. Unaprijed je kupila ulaznice za koncert Harryja Stylesa 8. srpnja u Beču, pretpostavljajući da će u tom terminu biti slobodna. Na kraju ih je poklonila ukrajinskoj blogerici Anni Tilniak i njezinu sinu Davidu. U međuvremenu joj se javio Styles i rekao da joj poklanja ulaznice za bilo koji koncert nakon Wimbledona. Nakon pobjede nad Kenin datira još jedna simpatična sekvenca iz koje je razvidno kako je Monfils trenutačno, dok njegova supruga rastura na Wimbledonu, u potpunosti posvećen ulozi oca.

- Želi da se vratim jer je stvarno umoran - uz osmijeh je rekla Svitolina nakon pobjede nad Amerikankom, pa dodala: - Za Skaï se brine veliki tim.

Tim, između ostalih, čine i dvije bake, a svi se zajedno, prema pisanjima NY Timesa, nalaze u Ukrajini odakle zajedno s desecima milijuna sunarodnjaka, u domovini i u dijaspori, bodre Svitolinu na njezinu nevjerojatnom wimbledonskom putu.

Linker
02. svibanj 2024 15:15