Petra Marčinko

 MATIJA DJANJESIC Cropix
SJAJAN USPJEH

Veliki dan za HR tenis! Nakon Borne Goje, turnir je osvojila i senzacionalna 16-godišnja Petra

Mlada je Zagrepčanka osvojila titulu u Poitiersu i prvi puta u karijeri ušla u TOP 200.
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 30. listopad 2022. 17:39

Nedjelja je bila dan za hrvatske teniske prvijence. Nekoliko sati nakon Borne Goje, najveći uspjeh u profesionalnoj karijeri ostvarila je i Petra Marčinko.

Tek 16-godišnja Zagrepčanka osvojila je jaki ITF turnir u francuskom Poitiersu, koji se igrao na tvrdoj podlozi za nagradni fond od 80.000 dolara. U finalu je pobijedila Belgijanku Ysaline Bonaventure (WTA 105) sa 6:3, 7:6 (2).

Već je u prvom gemu Marčinko odredila tijek meča jer je napravila break koji ju je napunio dodatnim ohrabrenjem i samopouzdanjem. U četvrtom gemu je bila u opasnosti da izgubi prednost, međutim spasila je dvije break-lopte i poslije toga do kraja seta više nije ponudila nikakvu priliku Belgijanki za povratak u meč. Štoviše, napravila je još jedan break za konačnih 6:3.

Bonaventure je zaprijetila na otvaranju druge dionice, ali nove tri break-lopte spasila je Petra da bi onda odmah potom još jednom slomila početni udarac suparnice i povela 2:0. Šestu break-šansu Belgijanke, međutim, nije mogla spriječiti pa se Bonaventure vratila u egal u petom gemu, a sve do tie-breaka više nije bilo posrtanja na servisu ni s jedne strane.

Odlučujuću igru Marčinko je odigrala sjajno, projurila do 6:1 i onda realizirala drugu meč-loptu za veliku pobjedu.

Petra, koja je početkom ove godine osvojila juniorski Australian Open, čime se najavila kao buduća nada hrvatskog, ali i svjetskog tenisa, s ovih 115 WTA bodova ući će među 200 najboljih tenisačica svijeta. Preciznije, ovaj će tjedan provesti na 196. mjestu, što joj je dakako najbolji renking u mladoj karijeri. Mlađe od nje u tom Top 200 društvu samo su Čehinje Sara Bejlek, i to samo dvije pozicije bolje plasirana, te Brenda Fruhvirtova na 139. mjestu.

Nakon Australian Opena kao juniorka, Petra je na ITF Touru osvojila dva turnira, oba u turskoj Antalyji (25.000 dolara) u ožujku.

Linker
28. travanj 2024 02:26