Jules Okala

 Alamy/Profimedia
ILEGALNA ZARADA

Veliko namještanje u tenisu, uključeno više od 180 igrača, poznate i tarife: Za gem 400 eura

Suđenje u Bruxellesu, koje je odgođeno prošlog petka, trebalo bi se nastaviti danas
Piše: SNObjavljeno: 24. ožujak 2023. 08:07

Svijet tenisa trese jedan od najvećih skandala namještanja mečeva. Pod istragom je 375 odigranih dvoboja između veljače 2014. i lipnja 2018., a ta se mreža, prema pisanju L‘Equipea, povezuje s čak 181 igračem. Na čelu "organizacije" navodno je 32-godišnji Grigor Sargsyan, poznat i pod nadimkom "Master", kojega se povezuje s armenskom kriminalnom mrežom, a optužen je za podmićivanje igrača i namještanje teniskih susreta.

Armenac je odslužio i osam mjeseci iza rešetaka nakon uhićenja, a bio je prisutan na nedavnom nastavku suđenja u Belgiji. U fokusu istrage su uglavnom igrači rangirani ispod 200. mjesta na ATP ljestvici, odnosno igrači s nešto nižim zaradama, koji su kroz ovakve ilegalne opcije pronašli način za krpanje rupa u budžetu s obzirom na skup život na Touru.

Francuski igrači Mick Lescure i Jules Okala, koji su dio "crne mreže", doživotno su suspendirani od prosinca, a jedan od njih navodno je bio i posrednik između "Mastera" i drugih igrača. Ujedno, jedan od njih namještao je i mečeve parova, bez znanja svog suigrača.

U jeku akcije u javnost su dospjele i "tarife" za određene "usluge". Tako su osumnjičeni u ovoj akciji za izgubljeni gem u pojedinačnom meču dobivali 400 eura, za izgubljen meč parova u dva seta dobivali bi 2000 eura, a najveći iznosi kretali su se oko 3000 eura. Kroz račun drugog čovjeka po hijerarhiji u "mreži", odnosno financijskog "mozga" ove operacije, u razdoblju od lipnja 2016. do ožujka 2018. navodno je prošlo preko osam milijuna eura.

Suđenje u Bruxellesu, na kojemu se trebalo pojaviti 28 ljudi, odgođeno je prošlog petka, a trebalo bi se nastaviti danas.

Linker
20. travanj 2024 13:33