Hoće li se Federer oprostiti u Baselu?

 FABRICE COFFRINI Afp
ODLAZAK ILI NOVA NADA?

Više od raspleta na Roland Garrosu, fanove tenisa zanima priprema li Federer oproštajni party u Baselu

Švicarski teniski čarobnjak najavio je da će ove jeseni igrati turnir u svom rodnom gradu
Piše: Neven BertičevićObjavljeno: 30. travanj 2022. 19:43

Ovo je vrijeme kada se mnoge stvari u muškom tenisu mogu promijeniti jer u vremenu koje je pred nama dolazi Roland Garros i nešto kasnije Wimbledon, drugi i treći Grand Slam turnir sezone, koji bi mogli riješiti neke nepoznanice ili bi mogli produžiti agoniju kod nekih vodećih svjetskih tenisača.

Rafael Nadal u četvrtak je u Madridu najavio da je spreman i da će nastupiti na jednom od najvećih zemljanih turnira na svijetu koji je, poput Rima, jedan od onih koji će nas uvesti u nastavak sezone, koja je do sada bila i dramatična i zanimljiva i ponekad neshvatljiva.

Sve je počelo s Novakom Đokovićem koji zbog vlastitih stavova oko Covida-19 nije mogao braniti naslov na Australian Openu i nije mogao po deseti, jubilarni trofej u Melbourne Parku. Nećemo se sada vraćati na priču tko je kriv, a tko prav, ostaje činjenica da je prvi tenisač svijeta zapeo na preponi koje pokazala previsokom, a nakon toga počeo zastajkivati. Rafael Nadal došao je do 21. Grand Slam naslova u karijeri i tako dohvatio minimalnu, ali znakovitu prednost u odnosu na svoja dva najbliža i najveća rivala.

Nadal se oporavio

Istovremeno, kratka crtica ili najava da će Roger Federer nastupiti na dvoranskom turniru u Baselu neke je stavila bez teksta, kao i obično kad najveći govore o svojoj karijeri i mogućem kraju iste, a opet s druge strane ima oni koji nisu iznenađeni.

Znam da je većina ljubitelja tenisa bila uvjerena da će Roger Federer iskoristiti priliku, ako već mora i može, oprostiti se u Wimbledonu. To bi se još uvijek moglo dogoditi, iako svi oni koji poznaju Federera znaju što mu je u karijeri značio turnir u rodnom gradu. Stoga je moguće da je odlučio upravo tamo reći da je kraj jer, budimo realni, previše je pauzirao da bi se mogao vratiti i ponuditi svijetu tenisa sve što je nudio svih ovih godina. A kad toga nema, čini se da nema razloga ni za nastavkom karijere koja je već ušla u 40-te, a Federer je sklon lovu na rekorde samo onda ako su rekordi realni.

Bilo je, naravno, i još uvijek ima sportaša koji u 40-tima nemaju namjeru prestati. Primjerice, veliki quarterback Tom Brady, koji je sve osvojio s New England Patriotsima pa onda otišao u Tampa Bay i opet osvojio naslov, u jednom je trenutku odlučio prestati, ali ta priča o umirovljenju kratko je trajala. Opet će igrati.

image
FABRICE COFFRINI/AFP/PROFIMEDIA Fabrice Coffrini/Afp/Profimedia

Siguran sam da bi i Roger Federer bio takav, ali nakon što su ga godinama ozljede izbjegavale sada na kraju karijere sve je stiglo na naplatu i teško je povjerovati da bi se mogao na bilo koji način vratiti kao veliki pobjednik, a to i njega i Nadala i Đokovića jedino zanima. Uostalom, zanima to i Andyja Murraya, koji opet radi s Ivanom Lendlom i nije odustao od tenisa, iako neće igrati u Roland Garrosu.

Nadal se oporavio od ozljede rebara i spreman je igrati u Madridu, a to je samo prvi korak prema Roland Garrosu, gdje je, naravno, bio i ostao kralj za sva vremena. Nekad davno vjerovalo se da Björna Borga malo tko može uloviti ili preskočiti, no danas njegovih šest osvojenih naslova u Parizu u odnosu na Rafu Nadala djeluju, nepravedno bi bilo reći smiješno, ali što drugo reći kad imaš čovjeka koji je više nego bilo tko drugi na bilo kojem svjetskom turniru načinio te terene svojima. Više nego Roger Federer u Wimbledonu, više nego Novak Đoković u Melbourneu i dok je spreman vraćat će se u Pariz po svoje.

Alcaraz kuca na vrata

Može li ga Novak Đoković spriječiti, veliko je pitanje. Ako bi netko mogao, onda je to prije svih Carlos Alcaraz, momak koji je s nepunih 19 godina načinio veliki korak u svijetu tenisa, daleko veći od svih onih koji su dolazili, a pritom nikad nisu toliko mladi toliko toga osvojili. Mladi Španjolac, koji je na isti datum ove godine prvi puta ušao u Top 10 baš kao i Rafa Nadal prije 17 godina, začinio je sezonu s tri velika naslova. Bio je pobjednik Rija, Miamija i ovih dana Barcelone. Iako bi neki to najavili kao novi veliki obračun u svijetu tenisa, treba biti oprezan jer bez obzira na relativno slabu formu Novaka Đokovića, ni on, a pogotovo Rafa Nadal, koji je ove sezone izgubio samo jedan meč, nisu rekli posljednju riječ.

Ali kako god, ovo je vrijeme koje bi moglo puno toga riješiti iako bi više od raspleta u Roland Garrosu teniskim ovisnicima bilo zanimljivije čuti priču o Rogeru Federeru i turniru u njegovom rodnom Baselu. Najava odlaska ili nova nada? Kao i obično, Federer će na vrijeme svojim fanovima reći istinu o karijeri koja je zašla u 40-te.

Linker
03. svibanj 2024 22:09