Tatiana Golovin je 2007. lukavo zaobišla pravila i nosila crvene bokserice, no kasnije je i to zabranjeno

 Glenn Campbell/AFP/Profimedia
POVIJESNA ODLUKA

Wimbledon mijenja kontroverzno pravilo, grudnjaci i bokserice više neće biti kamen spoticanja

Pritisak tenisačica, koje su bile najviše zabrinute tijekom menstruacije, konačno je urodio plodom
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 11. studeni 2022. 14:39

Najveći teniski turnir na svijetu dogodine bi trebao ublažiti svoje najrigoroznije pravilo. Prema pisanju Telegrapha, Wimbledon će tenisačicama i tenisačima dozvoliti da nose donje rublje u boji, što dosad nisu smjeli jer je dress code dopuštao isključivo bijelu boju.

Promjena pravila stiže kao posljedica sve većeg pritiska ženskog dijela Toura, koji je pravilom o obaveznoj bijeloj boji bio puno više pogođen. Slikovito je to objasnila legendarna Billie Jean King, šesterostruka pobjednica Wimbledona i prva predsjednica WTA-a.

- U mojoj generaciji, stalno smo se brinuli jer smo cijelo vrijeme morali nositi bijelo. A ono što nosite ispod itekako je važno dok traje menstruacija. Stalno smo provjeravale vidi li se što i bile anksiozne zbog toga. U prvom smo redu ipak zabavljači i što god obučemo, u tome moramo izgledati besprijekorno i sjajno - kaže 78-godišnja Jean King.

Iz All England Cluba su objavili da trenutačno vode razgovore s WTA-om, proizvođačima opreme i liječničkim timovima te da su im zdravlje i potrebe igračica prioritet. Iz toga se može iščitati da će se pravilo o obaveznoj bijeloj boji ubuduće odnositi samo na gornje slojeve odjeće. Wimbledon ga je posljednji put ažurirao 2014. i u njemu izričito stoji da i donje rublje mora biti bijelo jer zbog znojenja tijekom meča može postati vidljivo. To se odnosi i na ostalu opremu, od tenisica i kapa do čarapa i znojnika, te vrijedi kako za mečeve tako i za treninge.

Tijekom ovogodišnjeg izdanja, Rumunjka Mihaela Buzărnescu morala je zamijeniti grudnjak sa svojom trenericom nekoliko minuta prije početka meča, nakon što su joj suci rekli da ne smije nositi crni grudnjak.

- Imala sam još jedan bijeli, koji je bio previše proziran i koji nisam mogla nositi, pa sam posudila taj od trenerice - rekla je kasnije.

Linker
20. travanj 2024 15:22