GORAN SEBELIC Cropix
DRAGULJ S FIRULA

Za 2022. bih si dao ocjenu 9, a bilo bi lijepo jednog se dana upisati na listu splitskih velikana

Mladi tenisač Dino Prižmić godinu u kojoj je proslavio 17. rođendan zaključio je sjajnom serijom od tri osvojene ITF titule u tri tjedna
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 22. prosinac 2022. 12:08

Tunis u ovo doba godine nerijetko je privlačna destinacija za turiste iz Hrvatske, što zbog pristupačne cijene, što zbog povoljne mediteranske klime (ugodnih 20-ak Celzijevih stupnjeva ovih dana), ali Dino Prižmić protekla tri tjedna nije boravio u Tunisu niti radi odmora, niti radi sunca i ugođaja. No, svejedno će mu, kako se god nastavila i u kojem god smjeru krenula dalje karijera mladog splitskog tenisača, ova tri tjedna boravka u Monastiru svakako ostati u posebnom sjećanju.

Jer u tom je razdoblju, točnije od 30. studenog do 18. prosinca, igrao zaredom tri tjedna, odnosno tri turnira i na sva tri osvojio pobjednički trofej.

- Baš sam se bio dobro spremio za te turnire, zajedno s cijelim timom koji radi uz i oko mene, i jako sam zadovoljan kako je sve prošlo. Iskreno, dosta sam i očekivao do sebe da ću napraviti tamo jer osjećao sam da sam u dobroj fomi i sada se nadam tako nastaviti dalje - govori 17-godišnji tenisač po povratku u Zagreb, nakon što je od početka prosinca “stanovao” u Tunisu.

- Jako mi je drago što sam pokazao da mogu igrati dosta dobar tenis.

A to “dosta dobar tenis” u prijevodu u brojke znači 15 odigranih mečeva, 15 pobjeda, 30 odigranih setova i samo jedan (!?) izgubljeni. Osim tog jednog ispuštenog (3:6), od preostalih 29 setova u 25 mu suparnici nisu uzeli više od tri gema po setu, štoviše uglavnom ih je Prižmić dobivao sa 6:2, 6:1 ili 6:0.

- Pa, je, 15 pobjeda mi je najduži pobjednički niz do sada u životu. Ali nije da sada radim ili trebam raditi nešto veliko oko toga - skromno će, skoro uplašeno Dino, kao da se srami što je tako “gazio” protivnike.

Istina, riječ je o ITF turnirima, tzv. futuresima, iz najniže kategorije (M15 = nagradni fond 15.000 dolara), ali s druge strane, u tenisu, gdje je konkurencija nemilosrdna na bilo kojoj razini, dobiti 15 mečeva zaredom nikako nije lako ostvariti. K tome, svi su protivnici bili stariji, neki i po osam-devet godina, a u sva tri finala i puno bolje rangirani od Prižmića.

- Ne gledam toliko renking suparnika, neki su bolji, neki lošiji, ali ne mora to biti presudno - dodaje Dino, koji je u kolovozu proslavio 17. rođendan i tek ove godine istinski zakoračio iz juniorskog u seniorski tenis.

- Igrao sam, doduše, lani svoje prve profesionalne mečeve, na Istarskoj rivijeri, to mi je bio debi, i isto su bili dosta dobri mečevi, ali imao sam manje iskustva.

Sva tri ITF meča u 2021. je izgubio, ali zato je ove godine, u ožujku, upravo na tradicionalnoj Istarskoj rivijeri, toj za hrvatski tenis toliko dragocjenoj seriji teniskih turnira, upisao i premijerne pobjede. I poslije toga sve se počelo događati prilično brzo... Neposredno potom odigrao je i ATP Challenger u Zadru, gdje je svladao Denisa Istjomina, nekad 33. igrača svijeta, pa u 2. kolu bio dva poena do pobjede nad Talijanom Cobollijem (tada ATP 165.), koji je na koncu osvojio turnir.

Već je to bilo dovoljno da se vidi teniska kvaliteta s kojom raspolaže, pa ako i nije bilo rutine da bi takve mečeve mogao pobjeđivati jedan za drugim, osjetio je razinu takvih turnira i snagu takvih suparnika, što je jako pomoglo. Jer odmah je potom u Dubrovniku igrao već prvo ITF finale, da bi se malo “vratio” među juniore pa stigao do polufinala Roland Garrosa te onda osvojio srebro na EP do 18 godina. U srpnju je zaigrao i svoj prvi ATP turnir, u Umagu.

- Ta pozivnica za glavni turnir mi je puno značila, da vidim”osjetim” te igrače iz Top 100, da vidim mogu li igrati već sada na toj razini ili koliko mi nedostaje. Otuda je zapravo krenulo sve ovo kasnije što se događalo jer Umag mi je dao dosta samopouzdanja i motivacije za ostatak sezone - ističe Dino.

Debi u Umagu (suparnik je bio Zapata Miralles, ATP 82) morao je, nažalost, predati sredinom drugog seta zbog ozljede, koja je značila i malu stanku od turnira. Ali, zato je povratak na terene bio trijumfalan. U grčkom Heraklionu je, naime, koncem listopada osvojio svoj prvi ITF trofej (M15).

- Sigurno mi je malo pao kamen s leđa, jer nakon što osvojiš prvi Futures poslije toga je sve lakše igrati, opustiš se. Tih pet pobjeda tamo puno su mi značilo, jer su mi pokazale da mogu igrati s tim igračima, da nisu ništa bolji od mene i da sam već došao na tu razinu da mogu protiv dosta dobrih igrača.

Radi Dina cijela obitelj preselila iz Splita u Zagreb

Dino je, dakle, krenuo s tenisom na splitskim Firulama, ali posljednjih nekoliko godina njegova je “baza” postao Zagreb.

- Nije da mi je u Splitu bilo loše, dapače, bilo mi je odlično, od kluba i svega, ali eto, zbog tima i logistike, odlučili smo preseliti u Zagreb. Tu sam već par godina, priviknuo sam se, dobro mi je ovdje, dobri uvjeti za trenirati...

Štoviše, zbog Dinine karijere cijela obitelj Prižmić, roditelji i starija sestra, preselili su iz Splita u Zagreb. Proteklih je nekoliko godina Dino bio na relaciji Split - Zagreb, zajedno s roditeljima koji su naizmjence dolazili u Zagreb, pa se vraćali u Split, a od nedavno su se ipak skroz prebacili u Zagreb.

- Da, tako da sada jako rijetko i odem do Splita.

Dino je kratko trenirao nogomet, ali je prvi u obitelji koji je za ozbiljno uzeo reket u ruke.

- Nitko se zapravo u široj obitelji prije mene nije bavio tenisom, ali zato ih je dosta u borilačkim sportovima.

Prijelaz iz juniora u seniore za mnoge zna biti stepenica na kojoj se spotaknu, Dino ju je relativno brzo, djeluje tako s ovim titulama, savladao.

- Očekivao sam čak da će mi biti teže jer dok sam još igrao juniorske turnire, a bilo je i dosta poraza, mislio sam si “kako ću onda igrati futurese i challengere?”. Ali, kad se dođe do određene razine tenisa da ne treba ni od čega strahovati, barem je tako meni bilo. Imam dosta samopuzdanja, znam da mogu dobro igrati i tako se guram.

Poslije Herakliona uslijedila je nova mala stanka radi ozljede, a onda je uslijedila spomenuta serija u Tunisu za perfektan kraj 2022. godine.

- Ocjena? Pa, dao bih si devetku!

S novom godinom pred vratima uvijek dolaze i želje za sljedećih 12 mjeseci?

- Cilj je da imam što manje ozljeda, da mogu normalno trenirati i igrati. Jer kroz ovu je godinu bilo dosta ozljeda, i rame, i ruptura mišića zadnje lože, i na aduktorima, i ruptura na donjem trbušnom zidu. Doduše, sigurno će biti nekih novih ozljeda opet, ali volio bih da ih je barem što manje i da bez smetnji mogu raditi. A za renking ne znam, stvarno, ne razmišljam previše o tome. Ni na početku ove godine nisam imao neke planove, sve ovisi o tome koliko ću i kako igrati. Nemam ni sada cilj, ali ako me ozljede poštede, mislim da mogu dosta dogurati. Općenito mi je nekakva želja što prije ući u Top 100 - naglasit će Prižmić, koji je još jedan dragulj škole tenisa s Firula.

Znana je priča kako su sada već mitski splitski tereni podarili teniske velikane Nikija Pilića, Željka Franulovića, Gorana Ivaniševića, Marija Ančića, a kamo sreće da im se i “mali” Dino, inače visok 187 centimetara, jednoga dana pridruži na toj listi.

- Bilo bi to jako lijepo. Svakako mi je želja postati odličan igrač, znam da ću se truditi 100% i budem li dobro trenirao, donosio dobre odluke i uz svoj tim, nadam se da će se to i ostvariti.

Od ožujka do prosinca skok od 907 pozicija na ATP listi

Nema puno odmora za Prižmića jer tek što se vratio iz Tunisa nastavio je s treninzima, a sljedećeg tjedna opet putuje dalje.

- Prijavio sam dva Challengera na startu 2023., oba u Portugalu. Igrat ću kvalifikacije, prvi meč točno na Novu godinu, pa ćemo vidjeti kako će ići - kaže Dino.

I vidjeti gdje mu je granica. Sve ovo što je do sada radio, izgleda vrlo obećavajuće. Kao junior je stigao do 9. mjesta na renkingu, a sada tranziciju u seniore čini, zapravo, vrlo jednostavnom. Jer nakon što se 21. ožujka tek prvi puta upisao na ATP listu, na 1431. mjestu, sada je već stigao do 524. pozicije.

U rekapitulaciji, njegova 2022. izgleda ovako:

- 9. ožujka upisao prvu profi-pobjedu (vs Louis Wessels) na Istarskoj rivijeri u Poreču

- 21. ožujka u Zadru debitirao na ATP Challengeru i odmah upisao pobjedu (Istjomin)

- 31. ožujka prvi se puta upisao na ATP listu, na 1431. mjestu

- 10. travnja u Dubrovniku igrao svoje prvo ITF finale (M15)

- 3. lipnja u Parizu igrao polufinale juniorskog Roland Garrosa

- 24. srpnja u Klostersu (Švicarska) igrao finale EP U18

- 26. srpnja u Umagu debitirao na ATP Touru (Zapata Miralles)

- 23. listopada u Heraklionu (Grčka) osvojio svoj prvi ITF turnir (M15)

- 4. prosinca u Monastiru (Tunis) osvojio ITF turnir (M15)

- 11. prosinca u Monastiru (Tunis) osvojio ITF turnir (M15)

- 18. prosinca u Monastiru (Tunis) osvojio ITF turnir (M15)

- 19. prosinca došao do 524. mjesta na ATP listi

Najviše bih se volio okušati protiv Đokovića, da vidim kakva je to razina tenisa i mogu li je uopće pratiti

Na pitanje o uzorima, Dino će ponuditi kratak odgovor.

- Nemam ga zapravo, makar mi je najdraži igrač Novak Đoković, oduvijek, otkad sam počeo igrati tenis. Jasno da bih zbog toga, ako ću ikad dobiti priliku u sljedećim sezonama, protiv njega najviše volio igrati, makar bih htio protiv svih vrhunskih tenisača. Ali, Novak je po meni nekako poseban, pogotovo taj njegov stil igre. Vjerujem da nitko na Touru ne želi igrat protiv njega, ali ja bih htio, čisto da vidim kakva je to razina tenisa i mogu li to uopće pratiti - kaže Dino.

Kad je već kod stila igre, kako bi sebe opisao kao tenisača?

- Prije sam većinu mečeva igrao defanzivno, odnosno dosta bih se branio, a sada pokušavam igrati agresivnije i sad čak, po meni, u nekim situacijama igram i previše agresivno. Ali, to mi i drago, bolje je nego se braniti. Jer, znam se u meču braniti, ali nisam znao igrati agresivnije, tako da smo to dosta popravili i osjećam se time sigurniji na terenu. Od udaraca bih forhend istaknuo kao glavni, makar nemam neki udarac koji je dominantan.

Puno je lakše prolaziti kroz sve kad imaš uz sebe nekog poput Ivana Ljubičića

Mladi je Splićanin pun hvale za svoj tim, odnosno ljude koji ga okružuju.

- Teniski treneri su Luka Kutanjac i Darko Klaić, kondicijski Marko Škomrlj, a tu je, jasno, i Ivan Ljubičić koji se sve to prati - kaže Dino, koji je već godinama član Ljubine agencije, a pod istim su krovom od tenisača i Borna Ćorić, Donna Vekić, Duje Ajduković, Talijan Matteo Berrettini, Kinez Zhizhen Zhang.

- S Ljubom komuniciram često porukama, ali Ivan dosta komunicira i s mojim roditeljima, što je dosta važno jer su oni, jasno, uključeni u cijelu priču. Ivan sve vodi, brine se o svemu i jako sam zadovoljan što je uključen u moj razvoj. Lakše je puno sve ovo prolaziti kada uz sebe imaš takvog čovjeka, s toliko iskustva i znanja o tenisu. Uglavnom, jako sam zahvalan na svemu što sam dobio od cijelog tima, od kvalitetnih treninha pa nadalje i znam da će tako ostati.

Linker
28. travanj 2024 04:20