AFP
LIJEPA NAŠA AUSTRALIJA

Zašto je otišla Ajla? Zbog trenera, boljih uvjeta ili lošeg odnosa tate s Ivom Majoli?

Piše: Tomislav PoljakObjavljeno: 25. srpanj 2014. 10:57

Hrvatski teniski 'boom' doživio je lagani - ka bum! Najbolje plasirana hrvatska tenisačica Ajla Tomljanović uskoro više neće igrati pod hrvatskom zastavom. Sydney Morning Herald objavio je nevjerojatnu vijest, čiju smo potvrdu dobili u menadžerskim krugovima, a ona glasi: Ajla će već na US Openu nastupati za Australiju!

Australski mediji nagađaju da je poveznica s 'Down Under' njezin trener David Taylor. Stručnjak koji je vodio Samanthu Stosur do Grand Slam naslova preuzeo je 56. tenisačicu svijeta krajem prošle godine i odveo je do njezina najvećeg rezultata u karijeri, osmine finala Roland Garrosa. Na tom je putu Ajla svladala i Agnieszku Radwansku te na najvećoj sceni pokazala da ima mjesta u vlaku koji vodi hrvatski ženski tenis prema zvijezdama. Ipak, iskočila je na jednoj od posljednjih stanica, australskoj...

Odluka je još veće iznenađenje jer Ajla i njezina obitelj već godinama imaju bazu u SAD-u. Ajla na Floridi trenira u akademiji Chris Evert, a njezin joj je brat John bio trener. Da je sletjela američka ponuda, to bi bio logičan slijed događaja i nimalo neobična praksa s igračima koji odlaze trenirati u SAD. Primjeri Varvare Lepčenko i Ane Tatišvili, koje su prihvatile američko državljanstvo i napustile Uzbekistan, odnosno Gruziju, govore da i vrhunski tenisači odlaze trbuhom za kruhom.

Australska ponuda sigurno je dovoljno primamljiva čim ju je obitelj Tomljanović prihvatila. Hoće li Ajla zbog nje mijenjati trenažnu bazu i koristiti resurse bogatog Australskog teniskog saveza u Melbourneu? Vjerojatnija je solucija da bi joj Australija mogla biti dobra opcija za pripreme na početku sezone, a da baza u Boca Ratonu, u kojem je i cijela obitelj (sestra Hana je na koledžu i radi u akademiji Chris Evert), ostane obiteljski centar.

Australija će u Ajli dobiti veliko pojačanje s obzirom da jedine njihove dvije bolje plasirane tenisačice, Samantha Stosur (WTA 19./30 godina) i Casey Dellacqua (WTA 36./29 godina), ulaze u završnu fazu karijere, a pred 21-godišnjom bi Ajlom trebalo biti još dosta godina vrhunskog tenisa. Tomljanović će tako nastaviti tradiciju australskog uvoza tenisačica. Prije nje tom su stazom prošle Slovakinja Jarmila Gajdošova (udala se za tenisača Sama Grotha, ali su se već stigli i razvesti) te ruske sestre Anastazija i Arina Rodionova.

Ajla u posljednje dvije godine nije nastupala za Fed Cup reprezentaciju Hrvatske. Nije tajna da njezin otac Ratko nije bio u briljantnim odnosima s izbornicom Ivom Majoli.

HTS: Kroz 2-3 dana ćemo stupiti u kontakt s obitelji Tomljanović

Hrvatski teniski savez ponudio je očekivano mlaku reakciju na vijesti o odlasku najbolje hrvatske tenisačice pod australsku zastavu. - Upoznati smo s viješću da je Ajla Tomljanović uzela australsko državljanstvo, no s naše strane ne možemo službeno potvrditi njezinu točnost. Nismo dobili informaciju niti s njene strane, niti od Tennis Australia, pa još čekamo verifikaciju. Tijekom sljedeća dva-tri dana stupit ćemo u kontakt s obitelji Tomljanović kako bismo provjerili vjerodostojnost vijesti, stoji u reakciji HTS-a...

Linker
22. rujan 2024 09:39