GIUSEPPE CACACE Afp
PRILIKA ZA POVIJEST

‘Znate li tko će mu biti najveća prepreka na putu prema vječnoj slavi i Golden Slamu? Novak Đoković!‘

Jedan od najvećih svjetskih sportaša lovi pothvat koji dosad nije uspio niti jednom tenisaču
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 24. srpanj 2021. 23:10

Najbolji tenisač svijeta Novak Đoković u lov na olimpijsko zlato krenuo je s uvjerljivom pobjedom (6:2, 6:1) nad Bolivijcem Hugom Dellienom, posao je obavio za samo 63 minute, ali je osjetio vrućinu i vlagu u Ariake Parku. Nešto što mu je oduvijek predstavljalo problem, ali kome ne bi? Uvjeti u Tokiju su takvi kakvi jesu, katastrofalni za sve sportaše osuđene na vanjske terene.

Osvajač Australian Opena, Roland Garrosa i Wimbledona u 2021. godini se od dolaska u Tokio jako dobro zabavljao, podijelio selfieja i selfieja kao jedan od najtraženijih sportaša, iskušao se i u gimnastici sa ženskom reprezentacijom Belgije, ali već od subote fokus je jedino kako doći do zlata. Kako napraviti još jedan korak u izjednačavanju sa Steffi Graf, koja je 1988. godine jedina u povijesti osvojila Golden Slam, četiri titule s Grand Slam turnira i olimpijsko zlato iz Seula. Nitko tome nije došao blizu od legendarne Njemice, a sada je 34-godišnji Srbin u prilici ponoviti pothvat.

Suze u Rio de Janeiru

Što će mu biti teže? Uzeti zlato (ima jedino broncu iz Pekinga 2008. godine) ili pokoriti US Open? Najlakše bi bilo napisati da je sve u njegovim rukama, ali to nije točno. Puno je toga u njegovim rukama, bez obzira na godine čini se da nikada nije bio bolji, odnosno jednako je dobar kao 2011. godine kad je pobijedio na tri od četiri Grand Slam turnira ili kad je od srpnja 2015. do lipnja 2016. naredao sve četiri Grand Slam titule.

Dobra je stvar za Đokovića što u Tokiju nema Juana Martina del Potra. Nesretni je Argentinac zaustavljao Srbina u Londonu u meču za broncu, te ga je šokirao u Rio de Janeiru na startu turnira. Del Potro je otišao sve do finala i osvojio srebro izgubivši od Andyja Murraya. Đoković je u suzama napustio teren u Riju.

- Drago mi je da sada nema Delpa, napisao sam mu to i u poruci. Šalu na stranu, stvarno mi je drago što vidim njegove slike sa terena i što se vraća - rekao je Đoković u Tokiju.

Inače, Srbin je lani za vrijeme pandemije otkrio da su mu Olimpijske igre bolna točka u veličanstvenoj karijeri.

- Kad bih mogao nešto mijenjati u karijeri, to bi bilo vezano za Olimpijske igre - rekao je Đoković. - Imao sam sreću osvojiti puno toga, Grand Slam turnire i sve Masters 1000 turnire. Osvojio sam i broncu u Pekingu, ali kad bih mogao vratiti vrijeme i promijeniti rezultate, to bi vjerojatno bili London i Rio.

Kao što je Goran Ivanišević rekao u Umagu, Olimpijske igre su specifične i za razliku od Grand Slam turnira mogućnost iznenađenja je veća, jer se igra na dva dobivena seta. Đoković se u Roland Garrosu dvaput vraćao sa zaostataka od 0:2 u setovima, protiv Lorenza Musettija i Stefanosa Tsitsipasa u finalu. U Tokiju neće imati luksuz izgubiti prva dva seta. Čak se i finale sada igra na dva dobivena seta za razliku od prethodnih Igara. Koliko god upadali u oči izostanci Rafaela Nadala i Rogera Federera, većina onih koji su ove godine imali sjajne rezultate, nalaze se na Olimpijskim igrama.

image
JEFF PACHOUD Afp

Ako će uzeti zlato, onda ostaje samo US Open za završetak fantastične sezone. Osim što bi postao jedini uz Graf s Golden Slamom, postao bi treći u povijesti koji je osvojio kalendarski Grand Slam uz Dona Budgea (1938) i Roda Lavera (1962, 1969). Đoković je samo triput otišao do kraja u New Yorku (2011, 2015, 2018), lani je imao nesretnu epizodu s diskvalifikacijom kad je nenamjerno lopticom pogodio linijsku sutkinju u glavu, a godinu ranije ga je u osmini finala eliminirao Stan Wawrinka. Švicarac ga je pobijedio i u finalu 2016. godine.

Put k vječnoj slavi

S poviješću na crti, Đoković će morati jako dobro kontrolirati osjećaje, ne gledati unaprijed i ostati hladan u svakom trenutku. Ne smije dozvoliti da ga obuzmu emocije, jer nesreća će pokucati na vrata. Prije šest godina Serena Williams je došla na US Open kompletirati kalendarski Grand Slam, favorit nad favoritima, samo da bi u polufinalu posve neočekivano izgubila od Roberte Vinci, tada 43. igračice svijeta.

Muk na Arthur Ashe stadionu nakon posljednjeg poena, muk više od 20.000 gledatelja govorio je kao tisuće riječi. Taj poraz je vjerojatno jedan od najtežih u karijeri Serene Williams. U finalu je trebala igrati protiv Flavije Pennette. Praktički popločan put od trijumfa. Zakazala je, pokazala da je i ona, nakon svega, samo čovjek.

Paul Annacone, bivši trener Petea Samprasa i Rogera Federera smatra da će najveća prepreka Đokoviću u lovu na povijest biti sam Đoković.

- Pritisak s kakvim će se suočiti bit će i za njega nešto novo. Što više bude pobjeđivao, što bude bliže Golden Slamu, taj će pritisak rasti. Najviše kod njega.

U svakom slučaju, bit će zanimljivo pratiti Đokovićev put prema vječnoj slavi.

Linker
19. travanj 2024 02:39