MATTHEW STOCKMAN Afp
SLUČAJ ZLOSTAVLJANJE

Zverev zbog optužbi za nasilje pod službenom istragom, ATP je morao reagirati. Što se zapravo dogodilo?

Priču bivše djevojke Olge Šaripove objavio je poznati teniski novinar Ben Rothenberg
Piše: Vladimir Zrinjski/Jutarnji listObjavljeno: 05. listopad 2021. 08:01

Alexander Zverev (24), olimpijski prvak i trenutačno četvrti tenisač svijeta, našao se pod internom istragom ATP-a zbog optužbi o obiteljskom nasilju tijekom 2019. godine. Priča o zlostavljanju bivše djevojke Olge Šaripove nije nova - o njoj je poznati teniski freelancer Ben Rothenberg opširno pisao za Racquet i Slate - ali činjenica da je Udruženje teniskih profesionalca pokrenulo novi proces, podići će slučaj na višu razinu i staviti Zvereva pod medijsko povećalo.

Šaripova je u razgovoru s Rothenbergom detaljno opisivala fizičko i emocionalno zlostavljanje, od toga kako ju je Zverev gušio jastukom u hotelskoj sobi tijekom US Opena 2019., do burne svađe u Šangaju, gdje ju je, prema njezinim riječima, i tukao. Bivšeg dečka ne želi tužiti, kaže da mu želi oprostiti i okrenuti novu stranicu u životu, a Zverev također nije imao potrebu sudskim putem tražiti odštetu za klevetu.

Bijeg iz hotelske sobe

Ipak, krajem kolovoza angažirao je odvjetnike kako bi tužio novinara Rothenberga i magazin Slate, koji unatoč zabrani njemačkog suda nisu povukli tekst s web izdanja, već su poručili kako stoje iza svega što je objavljeno jer se priča temelji na nekoliko izvora i intervjua.

Nakon brojnih prozivanja, ATP je konačno prestao ignorirati nevolje u kojima se našla jedna od njihovih najvećih zvijezda, a izvršni direktor Massimo Calvelli otvoreno poručuje da su "optužbe ozbiljne" te kako "imaju odgovornost istražiti ih".

- Nadamo se da će nam istraga omogućiti da utvrdimo činjenice i odlučimo koji će nam biti sljedeći koraci. Zverev pozdravlja našu istragu i ponavlja kako je demantirao sve optužbe - izjavio je Calvelli.

Šaripova i Zverev upoznali su se još kao djeca, kad je i ona igrala juniorske turnire, a prohodali su tijekom 2018. Rothenbergu je ispričala da je zlostavljanje počelo ubrzo nakon toga te da je "posesivno ponašanje" eskaliralo negdje početkom 2019. Na US Openu se prvi put počela bojati za vlastiti život. Nakon spomenute svađe, tijekom koje ju je tenisač pritisnuo jastukom toliko da nije mogla disati, bosonoga je istrčala iz hotela Lotte New York Palace, i s prijateljem Vasilom Surdukom pobjegla u New Jersey. I on i njegova pomajka potvrdili su Šaripovine navode, a tada su joj savjetovali da se pokuša pomiriti sa Zverevim, i čak joj predložili da ga pozove u njihov dom.

Pokušaj samoubojstva

Par se očito pomirio, jer je Šaripova nastavila putovati po turnirima, ali zlostavljanje nije prestalo. Ispričala je da je prvi šamar dobila tijekom Laver Cupa u Ženevi 2019. (kad je Zverev igrao za Europu, između ostalog i u paru s Federerom), nakon čega se pokušala ubiti.

Injektirala si je inzulin i zaključala se u kupaonu, a Zverev je otišao po dužnosnika turnira, koji ju je uspio uvjeriti da otvori vrata. Potom joj je dao tablete glukoze kako bi poništio učinak predoziranja inzulinom, koje može dovesti do hipoglikemijske kome i smrti.

U prvom tekstu za Racquet, Rothenberg je potvrdu zatražio i od spomenutog dužnosnika, kojeg je Šaripova imenovala, no on je o tome odbio govoriti. Zverev je lani demantirao Olgine tvrdnje, nazvavši ih "neutemeljenim optužbama", a tijekom Mastersa u Parizu s podsmijehom se osvrnuo na cijeli slučaj.

- Shvaćam da će uvijek biti ljudi koji ne žele najbolje za vas, koji vas žele spustiti kada ste na vrhu. Na meni je hoću li dozvoliti da se to dogodi. Ispod maske imam široki osmijeh - izjavio je tada.

O tome kako među igračima na Touru postoji svijest o važnosti jasnog stava, pokazale su reakcije Novaka Đokovića i Andyja Murraya, koji su od ATP-ja zahtijevali da, prema uzoru na američke sportove, donese pravilnike o tome kako reagirati u slučaju obiteljskog nasilja.

Njihov je prijedlog kasnije podržao i sam Zverev, uz poruku da ništa ne skriva te kako "lažne optužbe, nažalost, odvlače pozornost od sportskih događaja".

Linker
08. rujan 2024 01:39