Clive Brunskill / Getty
TKO JE U PRAVU?

TENIS U 'BORBI SPOLOVA' Pogledajte koliko je zaradio Đoković, a koliko Serena

Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 23. ožujak 2016. 09:14

Teniski svijet ponovno je zakopan u debatama o ravnopravnosti spolova i pravednosti raspodjele novca na najvećim turnirima. Serijom kontroverznih izjava pokrenuo ih je Raymond Moore, izvršni direktor Indian Wellsa, koji nije dugo izdržao pritisak.

Opaske poput one da su "tenisačice sretne što se mogu šlepati na popularnost muškaraca" i da "trebaju na koljenima zahvaljivati Bogu što postoje Federer i Nadal" očekivano su razbjesnile WTA krugove. Nakon salvi kritika, Moore je u ponedjeljak navečer podnio ostavku.

Istup bivšeg igrača, pobjednika Davis Cupa iz 1974., mogao bi još danima dizati prašinu. Legendarna Martina Navratilova išla je toliko daleko i ocijenila da će tenisačice u budućnosti bojkotirati Indian Wells ako se Moore ne povuče, a čelnik ATP-ja Chris Kermode ustvrdio da su njegovi "podcjenjivački komentari pokazali nedostatak dobrog ukusa".

Cijeloj priči težinu su dodatno povećali komentari Novaka Đokovića. Prvi reket svijeta slaže se da bi tenisači zbog veće gledanosti trebali zarađivati više nego tenisačice, a usput se mudro ograđuje opaskom da "izuzetno respektira djevojke i ono što čine u sportu".

Nagradni fondovi na Grand Slam turnirima izjednačeni su već neko vrijeme, no da muški i ženski tenis nisu jednako tretirani od strane organizatora, pokazuje izračun koji je napravio BBC. Usporedili su zarade dvoje najboljih, Đokovića i Serene Williams. Novak je u prošloj godini osvojio tri Grand Slama i dobio 93 posto svojih mečeva, a inkasirao 18,5 milijuna eura. Serena je također osvojila tri Grand Slama i pobijedila u gotovo 95 posto mečeva. Zarada: nešto više od devet milijuna eura.

Najveću razliku rade fondovi Masters 1000 i Premier turnira. Kad je riječ o gledanosti, Đokovićev argument doista ima čvrstu podlogu: mečeve ATP Toura je prošle godine uživo vidjelo 973 milijuna ljudi, a WTA toura 395 milijuna.

Pogled iz druge perspektive sugerira da i ova priča ima dvije strane medalje. Situacija je, naime, obrnuta ako se analiziraju samo nagrade s Grand Slamova, na kojima muškarci igraju na tri, a žene na dva dobivena seta. Serena Williams je u 2015. na četiri najveća turnira po odigranoj minuti zaradila 2885, a Novak Đoković 2070 eura. I tko se na kraju treba žaliti? Ovisi samo o tome kojim ste kriterijima skloniji.

Linker
24. rujan 2024 19:21