David Ramos/Getty Images
OPROŠTAJ OD WIMBLEDONA

'U SVAKOM POENU SAMO JE ČEKALA DA RIKNEM. BRZO SAM VIDJELA ŠTO SE SPREMA, PROTIV NEKIH STVARI NE MOŽEŠ' Petra Martić o ključnom razlogu poraza

Piše: Davor BurazinObjavljeno: 08. srpanj 2019. 19:38

Petra Martić nije uspjela dohvatiti drugo uzastopno četvrtfinale na Grand Slam turnirima, 28-godišnja Dućanka eliminirana je u osmini finala Wimbledona od osme tenisačice svijeta Eline Svitoline sa 6:4, 6:2.

Ukrajinki je to bila četvrta pobjeda nad Hrvaticom u pet susreta, četvrta u nizu. Rezultat izgleda lošije nego što je meč u stvarnosti bio neizvjestan. Prije svega se to odnosi na prvi set, set od 65 minuta, set s dugim gemovima i dugim izmjenama.

- Žao mi je što je ovako završilo. Realno, već na 4:3 u prvom setu sam znala da ne mogu izdržati igrati na istoj razini. Leđa su odradila svoje, protiv nekih stvari jednostavno ne možeš. Mislim da sam do tog trenutka bila u najmanju ruku ravnopravna.

Tako je Martić vidjela meč do ozljede. Opet su joj se ukazala leđa, u najgorem mogućem trenutku. Leđa zbog kojih je pauzirala punih devet mjeseci, do travnja 2017. godine. Meč je do tih 4:3, zapravo, do kraja prvog seta bio vrlo neizvjestan i vrlo napet. Svitolina je prva došla do breaka za 3:2, Martić izjednačila na 3:3 nakon što je Ukrajinka imala šest lopti za 4:2, a našoj igračici bila dovoljna jedna prilika za povratak. Uradila je to na spektakularan način, skraćenom loptom na drugi servis Svitoline.

Nakon toga je uslijedio najduži gem, čak 24 poena. Gem u kojem je Svitolina imala tri prilike za break, a Martić realizirala sedmu loptu za 4:3. Još je nakon toga, opet u dugom gemu, stekla tri break-lopte. Igrala je agresivno, igrala je maštovito i nepredvidljivo, samo da bi se onda dogodilo - zlo. Stisla su je leđa, prenijelo se to na lijevu nogu, morala je usporiti i više to nije bio isti meč.

- Bio je ovo vrlo zahtjevan fizički meč - rekla je 24-godišnjakinja iz Odese. - Shvatila sam da se Petra muči na početku drugog seta, ja sam se nastavila dobro kretati, boriti i presretna sam što sam prvi put u četvrtfinalu Wimbledona. Uvijek mi je bila želja ovdje odigrati dobro.

Do sada je imala dva četvrtfinala u Roland Garrosu i na Australian Openu. - Svitolina je vrlo nezgodna igračica, htjela sam protiv nje igrati što kraće poene, a kad sam se ozlijedila nije trebalo previše pameti da ona shvati što mora raditi. U svakom poenu je čekala da riknem - slikovito je opisala situaciju naša tenisačica.

Ostala je na terenu nakon ukazane pomoći, nastavila se boriti, iako je ishod bio izvjestan. Svitolina je od 3:4 nanizala sedam gemova, odlijepila se na 4:0 u drugom setu. Ukupno je Petra završila s više winnera (34-30, od toga 21 u prvom setu), ali je napravila puno više pogrešaka (31-17). Bila je u prilici postati četvrta Hrvatica u četvrtfinalu Wimbledona nakon Ive Majoli (1997), Mirjane Lučić (1999, polufinale) i Karoline Šprem (2004).

- Imam iskustva s leđima, s vremena na vrijeme ih osjetim. Malo ću se odmoriti, potom ću obići specijaliste i nadam se da ću biti spremna za turnir u Torontu početkom kolovoza. Nakon toga namjeravam igrati u Cincinnatiju i na US Openu.

Iza nje je definitivno još jedan uspješan turnir, veliki turnir, šesta osmina finala na Grand Slam turnirima. S distance će pratiti nastavak turnira, hoće li debitirati u Top 20 po završetku Wimbledona ili će se morati još malo strpjeti. Po ovosezonskim bodovima je na visokom 13. mjestu. Najvažnije je sada da sanira ozljedu i spremi se za iskušenja na sjevernoameričkom kontinentu.

Linker
28. travanj 2024 12:35