Goran Sebelic / CROPIX
PORAZ U PAROVIMA

Velika Britanija povela 2-1: Ivan Dodig u nedjelju protiv Murrayja traži čudo

Piše: Tomislav PoljakObjavljeno: 14. rujan 2013. 19:41

Nakon dva dana Davis Cupa u Umagu Velika Britanija ima kapitalnu prednost. Nakon pobjede u parovima, Andy Murray će u nedjelju protiv Ivana Dodiga imati priliku završiti posao.

Britanci se, očekivano, nisu kockali. Andy Murray je nakon pojedinačnog meča u petak spomenuo probleme s leđima, ali zapravo nije postojala šansa da propusti parove. Kada je već u Umagu, treći igrač svijeta želi sudjelovati u sva tri meča kojima bi trebao osigurati Velikoj Britaniji povratak u Svjetsku skupinu Davis Cupa nakon pet godina.

Od prvog poena bilo je jasno koliko će sama Murrayeva prisutnost na terenu utjecati na ishod potencijalno ključnih parova. Čim je servisom zaključio prvi gem, Murrayev poklič c'mon bio je dobar pokazatelj koliko momku iz Dunblanea znači ovaj uspjeh pod Union Jackom. Okružen prijateljima, s kojima posljednjih tjedan dana vidljivo uživa u Istri, Murray je i jučer bio maksimalno napaljen na pobjedu.

Murray presudni uteg

Colin Fleming mu je, uz Rossa Hutchinsa, najbolji prijatelj iz teniskih krugova pa je njihova prisutnost, tvrde britanski novinari, važan preduvjet za njegovo češće igranje Davis Cupa.

Kada god bi se učinilo da bi Dodig i Pavić mogli doći blizu, primjerice kada su vratili break zaostatka na početku ili dobili tie-break trećeg seta, upravo je Murray bio presudni uteg na britanskoj strani. Njegov povrat servisa, jedan od najbolji u današnjem tenisu uopće, bio je razlog zbog kojeg niti jedan servis-gem Hrvatske nije pretvoren u šetnju.

Prvi je set odlučen breakom već na startu. Mati Paviću, debitantu u Davis Cupu, koji je do Umaga samo jednom bio u sastavu (protiv Italije u Torinu nije dobio priliku igrati), teško je zamjeriti dvostruku pogrešku u drugom gemu meča ili nervozu koju je pokazivao na otvaranju. Momak koji je prije godinu dana bio najveća priča ATP-a u Umagu, a danas se kroz žrvanj Challengera pokušava izboriti za svoje mjesto na Touru, u kasnijoj je fazi meča pokazao da mu plasman u parovima (ATP 89.) nije slučajan.

Euforija brzo splasnula

U prva dva seta, koje su Murray i Fleming riješili za sat vremena, Dodig i Pavić pokazali su previše slabosti da bi ozbiljno zaprijetili.

Prvu break priliku dočekali su tek u drugom gemu trećeg seta, u tie-breaku spasili meč-loptu i produljili nadu, ali euforija je splasnula već nakon što su Britanci poveli 0-3 u četvrtom setu.

Sirena za uzbunu, koju je jedan od otprilike 2500 navijača ponio za podizanje vrlo dobre atmosfere, simbolično je označila uzbunu u hrvatskom taboru. Hrvatski tenis u nedjelju traži čudo od Ivana Dodiga!

Linker
24. rujan 2024 17:25