Borna Ćorić
 Jerry Lai / USA Today Sports / Reuters
NEXT GEN

VELIKA ČAST I PRIVILEGIJA ZA MLADOG HRVATSKOG ASA Ćorić otvara natjecanje s novim pravilima u tenisu koja se neće svidjeti mnogim najvećim zvijezdama!

Piše: HinaObjavljeno: 06. studeni 2017. 16:51

Jedan od najboljih mladih tenisača i dobitnik ATP nagrade "Zvijezda u usponu" 20-godišnji Zagrepčanin Borna Ćorić, otvorit će nastup na milanskom Next Gen ATP Finalu protiv 21-godišnjeg Amerikanca Jareda Donaldsona (ATP - 55.), a u drugom dvoboju ove skupine igrat će Karen Hačanov i Daniil Medvjedev.

U mečevima A skupine u utorak će se sastati Kanađanin Denis Shapovalov i Korejac Hyeon Chung te Rus Andrej Rubljov i Talijan Gianluigi Quinzi. Dvoboj Ćorića i Donaldsona na rasporedu je od 19.30 sati. Bit će to njihov prvi međusobni dvoboj.

U Milanu će se boriti osmorica tenisača mlađih od 22 godine. Sedmorica su pravo sudjelovanja izborili svojim renkingom, a Talijan Quinzi je prošao kvalifikacije. U Milanu je trebao igrati i Nijemac Alexander Zverev, ali je odlučio preskočiti ovaj tjedan i pripremati se za nastup na turniru osmorice najboljih tenisača u 2017. godini, ATP Finalu u Londonu.

Ovo će biti prvo izdanje svojevrsnog Mastersa za mlade tenisače na kojem će biti predstavljen i cijeli niz novih pravila, koja bi u nadolazećim godinama mogla biti implementirana i u mečeve na ATP Touru. Tako će se igrati skraćeni setovi do četiri osvojena gema, s 'tie-breakom' pri rezultatu 3-3. Za pobjedu u meču trebat će osvojiti tri seta.

U gemovima će maksimalno biti odigrano sedam poena, jer će se pri rezultatu 40-40 igrati odlučujući poen, kao što je to sada slučaj u mečevima parova na ATP turnirima. Izbačeno je i pravilo neca, dodira lopte s mrežom kod servisa. U slučaju kad se to dogodi neće biti ponavljanja servisa, već će tenisači nastaviti igrati.

Bit će uveden i sat za mjerenje vremena između poena, koje je ograničeno na 25 sekundi. Igrači će samo jednom u meču moći zatražiti liječničku pomoć, a novost je i moguća komunikacija igrača i trenera u stankama između setova.

Na terenu će biti samo jedan sudac, onaj u stolici, dok će linijske suce zamijeniti računalni sustav "Oko sokolovo". Snimljeni glas će označavati aut u igri i kod servisa. Sve lopte koje padnu unutar prostora do 5 centimetara od crte bit će automatski prikazani na ekranu.

Za pobjede u Milanu tenisači neće zarađivati bodove, već samo novčane nagrade. Sam nastup u Milanu vrijedi 50.000 dolara, svaka pobjeda u skupini po 30.000 dolara. Pobjeda u finalu donosi 225.000 dolara, a poraženi će osvojiti 125.000. Nagrada za treće mjesto je 75.000 dolara, a za četvrto 50.000.

Uz dodatni pobjednički bonus od 25.000 dolara te uz uvjet da u skupini ostvari sve tri pobjede, prvi osvajač Next Gen ATP Finala iz Milana može otići bogatiji za 390.000 dolara.

Linker
01. svibanj 2024 00:34