Damir Krajac / CROPIX
TEŠKI DANI

VELIKI POTRESI U HRVATSKOM TENISU Izborniku Krajanu prijeti smjena čak i prije Madrida, Ivo Karlović ipak ne igra, problem je - novac!?

Piše: Davor BurazinObjavljeno: 09. studeni 2019. 11:40

Hrvatski teniski savez je sazvao medijsku konferenciju za ponedjeljak u Zagrebu, dan prije nego će se reprezentacija uputiti u Madrid, gdje će od 18. studenog braniti naslov osvajača Davis Cupa. Od prije nekoliko dana je poznato da u sastavu neće biti najuspješnijeg hrvatskog tenisača u ovom natjecanju, Marin Čilić je morao otkazati zbog ozljede desnog koljena, koja zahtijeva tretman i nema mjesta za odgodu, ako želi biti spreman za početak sljedeće sezone.

Sportske novosti ekskluzivno su objavile tu vijest usput dodajući da će Čilića u reprezentaciji zamijeniti Ivo Karlović. Zvuči nevjerojatno, ali 40-godišnji Karlović je htio igrati, no uz neke uvjete. I, čini se u ovom trenutku, da ti uvjeti (financijske prirode) neće biti ispunjeni i da se Karlović neće pridružiti reprezentaciji u Madridu.

Div sa Šalate sljedećeg je tjedna prijavljen za challenger u Houstonu na kojemu će pokušati ostvariti plasman u Top 100 i time direktan ulazak na Australian Open u siječnju. To je jedan od problema, drugi je kako bi mogao spojiti Houston i Madrid, osim u slučaju ranog poraza. Ili da otkaže nastup u Houstonu, čime gubi izglede za izravan ulazak na Australian Open. Sve je to zavrzlama i njegov novi angažman u reprezentaciji vjerojatno se neće dogoditi. Tako barem sada stvari stoje.

Ostavka ili smjena?

Sreća za Hrvatsku da za sada ne postoje upitnici oko nastupa Borne Ćorića, imamo barem jednog sigurnog za nastup u singlu, a drugog ćemo vjerojatno tražiti između Nine Serdarušića i Borne Goje. Oni su također namjeravali igrati na challenger razini u pokušaju da se izbore za mjesta u kvalifikacijama Australian Opena, ali s njima je manji problem. Gotovo nikakav, nastup u reprezentaciji i to na takvoj sceni, za njih je nagrada i mogućnost napredovanja. Rijetko bi tko to odbio, pa će vjerojatno tako biti i s njima.

Vodstvo HTS-a je proteklih dana organiziralo zajedničku večeru s igračima i izbornikom Željkom Krajanom, bila je većina od onih koji su mogli biti, ali nakon toga se pojavila priča da je vrlo upitna pozicija izbornika. Čak i za Madrid. Navodno je samo pitanje hoće li izbornik dati ostavku ili će biti smijenjen, a reprezentaciju bi u Madridu za tu posebnu priliku preuzeo netko od tenisača. U stilu kao nekada Ivan Ljubičić u Grazu 2006. godine protiv Austrije nakon što smo dva mjeseca ranije osvojili Davis Cup. Igrač i izbornik. Tada je, podsjećamo, Nikola Pilić odstupio, a Goran Ivanišević se nije dao nagovoriti da preuzme klupu. Sada u Savezu postoji prilično jaka struja, koja bi smijenila Krajana.

- Da, dolazim na pressicu u ponedjeljak u Zagrebu - odazvao nam se na poziv izbornik Krajan, koji je u Mariboru, demantirajući glasine.

Financijski apetiti?

Krajan nam je potvrdio da nije siguran da će Karlović biti u reprezentaciji, niti tko bi mogao biti drugi singl tenisač uz Ćorića. Uglavnom, dosta je toga nejasno oko naše reprezentacije, ali da je dobro - nije. Atmosfera ni izbliza nije nalik onoj iz Lillea prošle godine kad smo potukli Francusku na putu do drugog Davis Cup trijumfa. Valjda je to sudbina. Kažemo, slično je bilo 2006. godine, prilikom prvog osvajanja Davis Cupa.

Financijski kolač reformom Davis Cupa je prilično narastao, vjerojatno s tim i apetiti kod nekih ili kod svih. Svejedno. Vodstvo Saveza je tu da bi rješavalo probleme i donosilo adekvatne poteze. Do ponedjeljka moramo sačekati i vidjeti što će ponuditi medijska konferencija u hotelu Westin u 12 sati.

Linker
18. travanj 2024 02:20