AFP
US OPEN

Zvonarjeva i Clijsters u finalu

Piše: Agencija TotalsportObjavljeno: 11. rujan 2010. 00:25

Ruskinja Vjera Zvonarjeva, osma tenisačica na svijetu, prva se plasirala u finale US Opena, posljednjeg Grand Slam turnira koji se igra u New Yorku.

Sa 6-4, 6-3 je Zvonarjeva pobijedila prvu nositeljicu US Opena, Dankinju Caroline Wozniacki, koja tako nije uspjela reprizirati prošlogodišnji doseg. Podsjetimo da je Wozniacki 2009. igrala finale i bila u njemu poražena od Kim Clijsters.

Baš bi protiv Clijsters mogla Zvonarjeva igrati subotnji finale, naravno, ukoliko Belgijanka u svom polufinalnom meču pobijedi Amerikanku Venus Williams.

Zvonarjeva je u meču protiv Wozniacki, koji je trajao nešto manje od jednog i pol sata, uspjela ono što nikome nije u New Yorku. Probila je obranu Dankinje pametnom igrom. Nekada je napadala, nekada je miksala igru, ali je uspjela rastrčati i izmoriti suparnicu, a pritom nije izgubila ništa na svojoj preciznosti i ubojitosti.

U prvom je setu odluku donio jedan break, a i početkom drugog seta je Zvonarjeva napravila korak naprijed. Oduzela je servis suparnice za 2-1. Wozniacki se vratila u idućem gemu breakom, ali je opet odmah nakon toga prosula svoj servis i povratka joj više nije bilo.

Zvonarjeva je imala čak deset break lopti, te je iskoristila četiri. Uspješno je igrala nakon svog prvog servisa, a suparnički stiskala u svakom trenutku.

Nastavak je ovo odličnih igara Zvonarjeve na Grand Slam turnirima. U Wimbledonu je ove godine također igrala finale, a put do pehara joj nije dopustila prva igračica svijeta Serena Williams

Belgijanka Kim Clijsters pobijedila je Amerikanku Venus Williams 4-6, 7-6(2), 6-4 u polufinalu US Opena.

Venus Williams dobila je 52 meča na US Openu u kojima je osvojila prvi set, izgubila samo dva. Oba od Kim Clijsters, koja je upisala 20. uzastopnu pobjedu na posljednjem Grand Slam turniru sezone. Osvojila je ovaj turnir 2005. godine, potom ga propustila 2006. zbog ozljede, a u naredne dvije godine zbog povlačenja iz sporta.

Vratila se tenisu prošle godine i u New Yorku odigrala tek treći turnir nakon povratka. Otišla je do kraja, a na putu prema naslovu preskočila je tada obje sestre Williams, Venus u osmini finala, a Serenu u kontroverznom polufinalu koji je najviše ostao upamćen po žestokom napadu američke tenisačice na linijsku sutkinju, koja joj je u ''škakljivom'' trenutku dosudila prijestup kod servisa.

Dodajmo je da Clijsters pobijedila Venus Williams i u četvrfinalu US Opena 2005. godine, kada je također bila pobjednica.

Ovoga puta nije bilo kontroverzi u polufinalnom dvoboju Clijsters i jedne od sestara Williams u New Yorku, ako tu ne računamo nedopustivo preduge pripreme američke 30-godišnje za svoje servise, koje je sudac uredno tolerirao. Čak niti vjetar ne može biti isprika, ako znamo da je dopušteno vrijeme između dva poena za pauzu 20 sekundi, a Venus je često uzimala i dvostruko više vremena.

Bio je to dvoboj s dosta obostranih oscilacija, a Venus Williams je skupo platila cijenu 7 dvostrukih pogrešaka, poglavito dvije uzastopne u tie-breaku drugog seta, koje su omogućile Belgijanki vodstvo 3-0. Prvi set je Williams odlično servirala, izgubila je samo pet poena na početnom udarcu i nije dopustila suparnici niti jednu break loptu. Clijsters je povela s 5-2 u drugom setu, Williams se vratila do 5-5, ali je grozno odigrala tie-break, praktički ga je poklonila Clijsters.

Belgijanka je bolje otvorila i treći set, povela s 4-2, a onda je vratila uslugu Williams, kada je u sedmom gemu napravila dvije dvostruke pogreške i izbacila relativno lagani volej u aut. No, kod rezultata 4-4, Clijsters je opet demonstrirala klasu, te je s krasnim bekhend-prolaskom protivnice na mreži i dva izvanredna loba izborila novi break, a servis za meč odradila je sigurno.

- Voljela bih samo da sam najveće poene odigrala malo bolje - u jednoj rečenici je dobro obrazložila razlog svog poraza Venus Williams, koja je napravila čak 50 neforsiranih pogrešaka, sedam više od Clijsters. No, pobrinula se za potez dana, kada je u sedmom gemu trećeg seta, braneći se od napada Clijsters, odigrala odličan udarac - lijevom rukom. Belgijanka ju je napala duboko u bekhend, a Williams je reket prebacila u lijevu ruku i odigrala odličan forhend lob, te je i osvojila taj poen.

Zanimljivo je spomenuti da je Venus Williams dobila šest od prvih osam mečeva protiv Clijsters, ali je nakon toga na štih došla Belgijanka. Ovo joj je bila peta uzastopna pobjeda protiv Venus i sada je povela u ukupnom omjeru sa 7-6.

Ukoliko Clijsters u subotnjem finalu svlada Ruskinju Vjeru Zvonarjevu, postat će prva tenisačica koja je obranila naslov u New Yorku baš nakon Venus Williams, koja je to učinila još 2001. godine.

- To je ono što želite ostvariti, zbog čega i igrate tenis. Nisam očekivala da ću se naći u ovoj poziciji, ali sam svim silama to nastojala. Nije bilo lako, ali, uspjela sam - komentirala je Clijsters.

Podsjećamo, Vjera Zvonarjeva svladala je u prvom polufinalu prošlogodišnju finalisticu, Dankinju Caroline Wozniacki 6-4, 6-3, čime je izborila nastup u drugom uzastopnom finalu na Grand Slam turnirima, nakon Wimbledona. Clijsters ima 5-2 u pobjedama protiv Zvonarjeve, no, zadnja dva meča dobila je Ruskinja. Oba ove godine, u Wimbledonu i Montrealu.

US Open, polufinale tenisačica:



Zvonarjeva (7) - Wozniacki (1) 6-4, 6-3

Clijsters (2) - V. Williams (3) 4-6, 7-6(2), 6-4

Linker
25. travanj 2024 14:26