Croatia's forward Nikica Jelavic reacts after his team lost a Group A football match between Croatia and Mexico at the Pernambuco Arena in Recife during the 2014 FIFA World Cup on June 23, 2014. AFP PHOTO / JAVIER SORIANO
 AFP / AFP
KOMENTAR

TEŠKA, ALI RAZUMLJIVA ODLUKA Odlazak Jelavića nije se dogodio preko noći

Naime, stasiti napadač Hull Ctiyja je u krugu reprezentacije još ljetos u Brazilu dao naslutiti da ozbiljno dvoji hoće li i dalje ostati u taboru Vatrenih
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 12. listopad 2014. 18:08

Odluka da se oprosti od reprezentacije sigurno je bila teška za Nikicu Jelavića.

Zatvoriti tako važno poglavlje igračke karijere, u kojem nije presudan samo nogometni osjećaj već i onaj posebni koji može pružiti samo nastupanje za nacionalnu reprezentaciju, komplicirana je stvar. U slučaju Jelavića, stasitog napadača koji je imao kompliciran uspon u karijeri, opterećen teškim ozljedama te skepsama okruženja u početku karijere, govorimo o igraču koji je dokazao sebi i drugima koliko vrijedi. Steći status u Premier ligi potvrda je tomu.

Dakako da je Jelavić, kao i svaki drugi igrač, drugačije zamišljao svoj vrhunac u reprezentaciji. U njegovim godinama nije jednostavno prihvatiti kontinuiranu ulogu alternative, pogotovo ako i tijekom utakmice ne uđe na travnjak. Zbog svega toga odluka da se povuče iz reprezentacije može se razumjeti.

Bitno je naglasiti da se Jelavićev odlazak nije dogodio preko noći. Vjerojatno se u večeri utakmice u Sofiji samo aktivirao. Naime Jelavić je u krugu reprezentacije još ljetos u Brazilu dao naslutiti da ozbiljno dvoji hoće li i dalje ostati u taboru Vatrenih. Krenuo je ipak u novi kvalifikacijski ciklus, u kojem je i dobio određenu minutažu, pridonio protiv Malte u drugom dijelu boljoj igri Hrvatske, ali sve to ipak nije bilo dovoljno da zadovolji njegovu želju za boljim statusom.

Činjenica je da u igri s jednim napadačem, pored neprikosnovenog Mandžukića, konkurentima nije lako čekati priliku. Dolaskom nekih mlađih reprezentativaca stvari se samo kompliciraju. Nikica Jelavić je očito odlučio da presječe sve te “komplikacije” te da se potpuno koncentrira na klupske obveze.

Linker
27. travanj 2024 01:10