foto: Denis Doyle / Getty
VELIKA ANALIZA

Tko će na kraju preuzeti Chelsea? Dolazak Simeonea nije siguran, evo tko sve konkurira za užarenu klupu

Piše: Petar ZobecObjavljeno: 18. veljača 2016. 09:11

Britanski magazin FourFourTwo donosi analizu kandidata za preuzimanje klupe Chelseaja. Još nije poznato tko će voditi klub iz zapadnog Londona sljedeće sezone, jasno je samo da je Nizozemac Guus Hiddink privremeno rješenje na trenerskoj poziciji. Aktualni prvak Engleske ima sezonu iz noćne more, trenutno su na 12. mjestu Premier lige s osam pobjeda, i po devet remija i poraza u dosadašnjem dijelu prvenstva. Jose Mourinho je dobio otkaz, a kao 'vatrogasac' je pozvan 69-godišnji Hiddink koji ima ugovor do lipnja. Ovo je šest imena koja konkuriraju za klupu 'plavaca'.

1. Massimiliano Allegri je trener koji se lako prilagođava na novu sredinu, a taktički je puno napredovao zadnjih godina. Vodio je Juventus do naslova talijanskog prvaka, talijanskog kupa i finala Lige prvaka u svojoj prvoj sezoni na klupi 'stare dame'. Ove sezone je momčad ušla loše u sezonu, no s 14 uzastopnih pobjeda Juve je zasjeo na vrh Serie A. Allegri voli eksperimentirati sa sustavom igre kako bi pronašao pravu ravnotežu, a navodno već uči engleski jezik.

Allegri nije nikad otišao iz Italije, pa je upitno koliko bi se brzo prilagodio na drugačiji stil nogometa. Postavlja se pitanje i kako bi se nosio sa svlačionicom bez Johna Terryja, odnosno vođe. Do sada je uvijek na raspolaganju imao ljude od povjerenja, Nestu u Milanu ili Buffona u Juventusu, ali bez Terryja, 48-godišnji Talijan trebao bi preuzeti još veću odgovornost na sebe.

Iako je nedavno dao izjavu kako je priča o njegovom odlasku iz Juventusa besmislena, Allegri ostaje prvi favorit prema kladionicama, a Chelsea je prema navodima engleskih medija već pripremio 10 milijuna eura godišnje kako bi ga doveo u svoje redove.

2. Diego Simeone (45), karizmatični Argentinac pretvorio je Atletico Madrid u momčad koja se bori za naslove, iako se mora nositi s gigantima, Realom i Barcelonom te njihovim budžetom. Njegova momčad je odlično organizirana i kompaktna, nema iskakanja pojedinaca, a igrači mu bezuvjetno vjeruju. Još jedna njegova prednost je što zna izvući najbolje iz Diega Coste.

Njegov osebujan stil vođenja momčadi, skakanje i urlanje pored terena, ne dopada se previše Romanu Abramoviču. Simeone nije nikada bio u Engleskoj, ne govori jezik, iako je krenuo s tečajem. Nemogućnost komuniciranja predstavlja veliki problem za trenera koji se oslanja na svoje motivatorske vještine.

Simeone ima ugovor na Vicente Calderonu do 2020., a ako Abramovič nije za njegovo dovođenje, teško je da će sjesti na klupu Chelseaja.

3. Manuel Pellegrini se dokazao kao trener koji može i zna voditi klub do naslova, on je Manchester City vodio do osvajanja prvenstva prošle sezone. Njegove momčadi igraju atraktivan nogomet, izvrsno priča engleski, a što je najvažnije upoznat je s problemima koje Chelsea ima ove sezone.

Problem 62-godišnjeg Čileanca je u postavljanju defenzivnog dijela igre, pa je pitanje koliko bi on mogao posložiti krhku obranu kluba sa Stamford Bridgea, koja će iduću godinu biti bez kapetana Johna Terryja. Navijači ga vjerojatno ne bi dočekali s oduševljenjem upravo zbog kluba koji je do sada trenirao.

Pellegrini sigurno napušta Etihad na ljeto, a želja mu je ostanak u Engleskoj. Čileanac je pristupačna i pouzdana opcija za Chelsea.

4. Antonio Conte, izbornik talijanske reprezentacije omiljen je bio kao igrač, ali i kao trener u Juventusu. Vodio je 'bianconere' do tri uzastopna naslova talijanskog prvaka, osvojivši epitet trenera godine u svakoj od tih sezona. Conte je veoma popularan među svojim igračima, a na glasu je kao trener koji se uvijek oslanja na igrače koji su trenutno u boljoj formi, ne zamara se njihovim imenima.

Conteov problem bilo je igranje u Ligi prvaka, gdje nije uspio odvesti Juventus dalje od četvrtfinala, unatoč dominaciji u nacionalnom prvenstvu. Kritičari to pripisuju njegovu sustavu 3-5-2 koji je rijetko mijenjao, te još uvijek nije otklonio sumnje da može biti uspješan izvan Italije.

Ugovor s talijanskom reprezentacijom ističe mu ovog ljeta, a već je hvalio englesku ligu. Chelsea bi trebao djelovati brzo, jer je Milan jako zagrijan za njega.

5. Jorge Sampaoli vodio je Čile do pobjede na Copa Americi, što mu je donijelo nominaciju za trenera godine u izboru Fife. Ukoliko se pokažu istinitim glasine kako Sampaoli može nagovoriti Alexisa Sancheza da dođe u Chelsea, Abramovič bi mogao prevagnuti i dovesti 55-godišnjeg Argentinca.

Dovođenje Sampaolija nedvojbeno predstavlja rizik, Čileanac nije nikad vodio klub u Europi, makar je trener od 1994., ali sigurno bi mu trebao određeni proces prilagodbe. Velika je razlika između vođenja reprezentacije i kluba, a i jezik bi predstavljao barijeru.

Sampaoli je bez posla nakon što je napustio klupu Čilea, no njegovo dovođenje je nesigurna opcija za Chelsea i Abramoviča.

6. Brendan Rodgers je unatoč otkazu u Liverpoolu i dalje perspektivan trener, s određenim iskustvom u Premier ligi. Igra s puno dodavanja koju 43-godišnjak iz Sjeverne Irske preferira bila bi veliki odmak od igre koju je postavio Mourinho, dok ga je Steven Gerrard nazvao najboljim trenerom kojeg je vidio. Nije uspio uspostaviti ravnotežu u igri kluba s Anfielda, a ne pomaže mu ni izjava kojom je kritizirao Chelsea jer su otpustili Mourinha. Bivši trener Swanseaja je veliki rizik, ali već je radio u Chelseaju kao trener u mlađim kategorijama, pa poznaje rad kluba. Rodgers se želi vratiti trenerskom poslu, ali njegov dolazak je najmanje vjerojatan.

Linker
04. svibanj 2024 14:43