Foto: Tom Dubravec / CROPIX
PRVIH 11 ZA POVIJEST

TKO MOŽE REĆI DA JE OVO HRVATSKA 'B' REPREZENTACIJA? Evo kakva bi Hrvatska trebala istrčati protiv Islanda, samo jedan sa žutim kartonom je siguran!?

Piše: Nikola LipovacObjavljeno: 26. lipanj 2018. 00:45

Deset, devet, osam, sedam, razne su verzije i predviđanja dolazila do novinara iz kampa hrvatske nogometne reprezentacije u Iljičevu pokraj Sankt Peterburga o tome koliko će novih igrača u odnosu na dvoboj s Argentinom Zlatko Dalić suprotstaviti Islandu.

Mijenjali smo vlastite tekstove gotovo za svako izdanje, stručnjaci i laici rekli su svoje o prednostima i manama odmaranja kadra koji je već u natjecateljskom ritmu, no prema zadnjim vijestima iz tabora ‘vatrenih’ u Rostovu, konačna je odluka našeg izbornika da večeras Hrvatska započne s devetoricom novih u postavi.

Podsjećamo, prvo mjesto može se izgubiti samo tako da se, primjerice, izgubi od Islanđana tri razlike, a Nigerija s istom gol-razlikom svlada Argentinu. Dakle, teorija je samo matematičke prirode, dok je realnost da su Hrvati sigurno prvi i nadmetanje s Islanđanima mogu iskoristiti da ne riskiraju s igračima koji su u prva dva kola skupili po jednu javnu opomenu (Vrsaljko, Rakitić, Brozović, Mandžukić, Rebić) ili su lakše ozlijeđeni (Rebić je jedno i drugo) ili roviti.

Jedini kartonirani koji će nastupiti je Ćorluka, no za osminu finala je ionako planiran povratak Lovrena, pa njegova eventualna druga javna opomena nije toliki rizik. Tako bi od postave s ‘gaučosima’ ostali Perišić i Modrić, jer Luki odgovara da je u natjecateljskom ritmu...

Golijada za kraj!

Hoće li Hrvatska dominirati Islandom? Germania ima nevjerojatan tečaj 10,50 na opciju pobjede na poluvremenu i kraju utakmice te 4+ gola na utakmici.

Uplatite OVDJE na tu mogućnost.

Činjenica je i da Hrvati možebitnim porazom protiv Islanđana mogu izbaciti iz natjecanja Argentinu, ali neće razmišljati o tome nego o sebi. Ako ‘gaučosi’, koji imaju Messija, razvale Nigerijce, prestići će na gol-razliku ‘vikinge’. Ovo, dakako, spominjemo samo da zadovoljimo formu, jer naši ne misle ni o remiju, a kamo li o porazu od svojih starih poznanika iz kvalifikacija i dodatnih kvalifikacija u proteklih pet godina. Islanđani su bili tvrd suparnik u zadnje četiri utakmice protiv ‘vatrenih’, no jednom su uspjeli zabiti i pobijediti, onim slučajnim pogotkom u 90. minuti ogleda u Reykjaviku, nakon kornera, izborenog nakon jedine ozbiljnije intervencije našeg vratara Kalinića.

Taj je poraz bio psihološki uzdrmao našu izabranu vrstu koju je tada vodio Ante Čačić, najesen je doživljen poraz u Turskoj, pa je nakon remija s Finskom izbornik smijenjen, a kao vatrogasno rješenje doveden Zlatko Dalić. Ostalo je povijest...

Naš će izbornik tako, eto, moći i svom islandskom kolegi s pravom darovati hrvatski dres, i možda još bocu vina, Islanđanin će mu, za razliku od Jorgea Sampaolija, sigurno i zahvaliti, jer to je narod visoke sportske kulture te morala i etike uopće. Islanđani bi se borili sa stopostotnim angažmanom čak i da su već ispali, a kako neće sada, kad ih pobjeda ostavlja u igri za prolazak skupine, što bi bila nova senzacija najmanje nacije ikad koja se dokopala mundijala.

Hrvatskoj, dakako, odgovara što se Island neće moći samo braniti, Perišić je bježao njihovim bekovima još pod Nikom Kovačom, sad će na drugoj strani biti Pjaca, Kovačića već dokazano ne mogu pratiti, a za skok-igru u kojoj su najjači naši imaju i te kako puno aduta. Jest, neće biti Mandžukića, ali će u zadnjoj liniji biti trojica stopera. Modrić bi trebao odigrati barem sat vremena uz Badelja, pa prepustiti mjesto Bradariću. Kramarić će svojim kretanjem odvlačiti suparničke stopere i otvarati prostor za ulaženje u 16-erac našim krilima.

Postava koja će startati, čak i ako je nismo potpuno pogodili, moći će Islanđanima sakriti loptu, držati ih daleko od naših vratiju, kontrolirati utakmicu te po mogućnosti pobijediti.

VJEROJATNI SASTAV HRVATSKE ZA ISLAND

LOVRE KALINIĆ

Branio je protiv Islanda u kvalifikacijskom ogledu u Reykjaviku, trebat će nam njegova visina i snaga za prekide u kojima su opasni.

TIN JEDVAJ

Također ima iskustvo s Islanđanima iz jedinog dvoboja s njima u kojem smo poraženi, manje je ofenzivan od Vrsaljka, često bek i u klubu.

VEDRAN ĆORLUKA

Jedini naš kartonirani igrač koji će nastupiti, zna se čuvati, možda bude i kapetan, njegova mirnoća s loptom trebat će u izlascima.

DUJE ĆALETA-CAR

Njegova snaga i visina potrebna u prekidima, debitant, koji s iskusnim Čarlijem ne bi trebao imati problema s Islanđanima.

JOSIP PIVARIĆ

Odigrao je oba izlučna ogleda s Islanđanima, bio standardan do Dalićeva dolaska, zadovoljio s Meksikom u SAD-u, debitirat će na SP-u.

MILAN BADELJ

Povratnik u početnu postavu, taktički disciplinirani igrač, nije brz, ali se zna postavljati, a to će protiv Islanđana biti važnije.

LUKA MODRIĆ

Kapetan će povesti 'svoju vojsku' i u treći dvoboj u skupini, da joj da sigurnost, pa kad rezultat bude pod kontrolom prepustiti mjesto Bradariću.

MARKO PJACA

Treba mu minutaža, a nema bolje prigode od ove da se razigra, možda zabije i stekne dodatno samopouzdanje jer trebat će nam onaj stari Pjaca...

MATEO KOVAČIĆ

Njega Islanđani pamte još iz repesaža za SP 2014. u Brazilu, a nastupio je protiv njih i lani u Reykjaviku. Igrat će Modrićevu ulogu.

IVAN PERIŠIĆ

Odmah nam je bilo jasno da će ostati, jer nema više Nikole Kalinića, pa ušpicu mora Kramarić. I njega čekamo da mu se otvori 'špina'...

ANDREJ KRAMARIĆ

Bit će na Mandžukićevom položaju u špici, ali s drugačijom ulogom jer je drugačiji tip napadača, više 'lažna' nego 'prava devetka'.

Linker
02. svibanj 2024 21:33