GABRIEL BOUYS AFP
PONOVNO NA PRVOM MJESTU

TO SE JOŠ NIJE DOGODILO OVOJ MOMČADI REALA Modrić i društvo slavili u velikom okršaju, a oba gola po prvi je put zabio Realov 'kostolomac'

U derbiju 20. kola Primere Real Madrid je na Bernabeu svladala Sevillu s 2-1 i opet preuzeo vodstvo na ljestvici. Junak dvoboja bio je dvostruki strijelac Casemiro (57, 69), koji je prvi puta u dresu Reala zabio dva gola na jednoj utakmici. Počasni gol za Sevillu polučio je de Jong (64), kome je u prvom dijelu VAR poništio pogodak.
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 18. siječanj 2020. 19:08

Julen Lopetegui vratio se na Santiago Bernabeu nakon 446 dana. Nije njegov rastanak s klupom Reala bio baš kakvim ga je zamišljao, a vjerojatno se nadao da će ponovni dolazak u madridski nogometni hram ipak biti sretniji. Ali - ne, pozdravili su ga gledatelji pljeskom, ali to je bio sve što je dobio. Njegova Sevilla zadnji je put napobijeđena na Bernabuu u Primeri ostala još 2008. kad je slavila 3:4, a taj se niz nastavio i u subotu. Real je pobijedio 2:1 i otišao na plus pred Barcom, uz utakmicu više. Zidaneov junak bio je Casemiro, zabio je Brazilac dva gola, prvi put u karijeri, dva gola za velika tri boda. Premda, opet će se pričati u VAR-u.

Iznenadio je Zidane startnom postavom. Marcelo na lijevom boku, zatim Lucas Vazquez, prvi put je bio starter nakon 9. studenoga, u prednjoj liniji uz njega Luka Jović i Rodrygo. Benzema, dakle, na klupi. Luka Modrić, naravno, uz Kroosa i Casemira u sredini, odigrao je čitavu utakmicu, imao jedan opasan pokušaj s dvadesetak metara, dobio žuti karton, odigrao prosječnu partiju (Marca mu je dala dvije zvjezdice, samo je Casemiro kod Reala dobio tri).

 GABRIEL BOUYS / AFP
GABRIEL BOUYS AFP

Teško je Real u prvom dijelu dolazio do gola Seville, nije bilo pravih prilika, lopta je išla sporo i gostujuća obrana je sve opasnosti lagano otklanjala. A onda je nakon pola sata zabila Sevilla. Nakon kornera De Jong je glavom zatresao mrežu Courtoisa, ali veliko slavlje Seville bilo je kratko. Sudac Munuera poslušao je sugestiju iz VAR sobe, pogledao snimku i poništio gol. Procijenio je, naime, da sudar Militaa i Gudelja u šesnaestercu zapravo bio prekršaj Gudelja, a ne obični blok, prekršaj koji je omogućio da De Jong ostane sam. Odluka koja se Lopeteguiju i igračima nije nimalo dopala, dugo su i ljutito protestirali, odluka koja je podijelila nogometnu javnost u Španjolskoj.

Zaplet i rasplet vidjeli smo u 12 minuta, između 57. i 69.. Jović je petom dodao Casemiru, koji je zabio poput pravog golgetera. Potom je u 64. Luuk De Jong zabio u rašlje, ovoga puta Munuera nije poništio gol. Doduše, pregledavali su i ovaj put situaciju u VAR sobi, Munir je na tlu loptu udario rukom, međutim, nedovoljno za promjenu odluke. Sportski direktor Seville, Monchi, bijesnio je zbog poništenog gola De Jonga te poslije utakmica kazao kako bi utrčao na teren i rekao momčadi da napustiti travnjak da je sudac poništio i ovaj pogodak.

Ali, već pet minuta kasnije na Lucasov ubačaj Casemiro je glavom pogodio za 2:1. Kako li je zaspala Sevillina obrana! Mogao se pred kraj proslaviti Youssef En-Nesyri. Momak koj je tek neki dan stigao iz Leganesa, u svom debiju za Sevillu imaju veliku priliku za 2:2, ali je pucao pokraj gola i Real je preživio.

- Nije bilo razloga za poništavanje gola, on je sasvim regularan, ne razumijem tu odluku. Nakon toga smo pali u igri, to je bio ključni trenutak. Nisam imao emocije zbog povratka na Santiago Bernabeu, razmišljao sam samo o tri boda - rekao je nakon susreta Lopetegui.

Linker
28. travanj 2024 02:55