POZITIVNI NASTAVAK

Tradicija na velikoj sceni, za optimizam uoči Talijana - druge utakmice ne gubimo!

Piše: Branko StipkovićObjavljeno: 12. lipanj 2012. 13:23

DANSKA, 3:0 u Sheffieldu, EP '96

Kakva rapsodija nakon mučenja s Turskom (1:0) u Nottinghamu! Blaževićevi mušketiri bezdušno su nokautirali službenog prvaka Europe, koji na smotru '92. u Švedsku ne bi ni došao da se nije raspala Jugoslavija... Dvaput Šuker i jednom Boban ubili su u pojam glasovitog Schmeichela. Sve je u našoj postavi funkcioniralo besprijekorno i trijumf je bio logična posljedica.

JAPAN, 1:0 u Nantesu, SP '98

Znalo se da će to biti presudna partija, budući da se nekako predmnijevala pobjeda protiv Jamajke (3:1), također i poraz od Argentine (0:1). Po nesnosnoj sparini Ćirin je stroj uporno lomio entuzijaste iz područja izlazećeg sunca. Jest da nam se skoro smrknulo kad je u 33. minuti Nakayama sam banuo pred Ladića. U 77. je Šukerman na pravo mjesto spremio Asanovićevu loptu.

ITALIJA, 2:1 na Ibarakiju, SP '02

Pekla je pljuska Meksikanaca iz Niigate (0:1), valjda je malotko očekivao da se Jozićeva garnitura može izvući iz čvrstog zagrljaja Talijana. Ali jest, itekako! Olić i Rapaić na brzinu su anulirali prednost koju je postavio Vieri, protivniku je ostala samo kuknjava zbog dva poništena pogotka; zastavica hrabrog Larsena iz Danske bila je neumoljiva...

FRANCUSKA, 2:2 u Leiriji, EP '04

Švicarci su nam se provukli u prvom sudaru (0:0), jesu i Francuzi u tom drugom iako smo bili bolji, opasniji. Iako ni remiju ne smijemo prigovarati. Barić je tvrdio da nismo bez izgleda, naprotiv. Jest da je Tudor zabio za njih, no ispravili su ga Rapaić i Pršo. Samo su nijanse, nesreća i ne baš blistavi dan suca Miltona-Nielsena pridonosili dramatičnom izjednačenju.

JAPAN, 0:0 u Nürnbergu, SP '06

Opet SP, opet Japanci, opet 2. kolo. Na žalost, ne opet i pobjeda. Vjerojatno bi se dogodila da je u 23. minuti Srna iskoristio kazneni udarac. Ovako su Kranjčarove trupe silom neprilika sve ostavile za treći meč u skupini (onaj s Australijom, s nedovoljnih 2:2 u Stuttgartu). Kosooki su jedva odolijevali, spasilo ih je čudo. Nas je zeznuo peh.

NJEMAČKA, 2:1 u Klagenfurtu, EP '08

Tukli smo Austrijance (1:0) u Beču pa je u Klagenfurtu bilo bitno ne izgubiti od Nijemaca. Što je bilo teže reći nego učiniti. Naime, Elf je potučen do nogu makar to rezultat baš ne sugerira. Srna i Olić ostavili su Podolskom tek ublažavanje rezultata. Počasni gol gubitnika koji se ponio gospodski i Bilićevoj formaciji iskreno čestitao. Kakva večer!

Linker
09. svibanj 2024 06:02