Catherine Ivill/Getty Images
REAKCIJE NA ODLUKU

TRANSFER VATRENOG UGLAVNOM IZAZVAO POZITIVNE KOMENTARE, ALI IMA ONIH KOJI GA UPOZORAVAJU 'Pribojavam se tajminga, manje bi riskirao da je tad otišao'

Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 23. prosinac 2018. 23:01

Odlazak prvog vratara hrvatske reprezentacije Lovre Kalinića u Englesku, u Aston Villu, uglavnom je izazvao pozitivne komentare poznavatelja tamošnjeg nogometa. Ipak, ima i onih koji Kalinića upozoravaju kako mu baš neće biti lako, jer je i Championship, u stvari druga engleska liga, jako zahtjevan.

Bolja liga od belgijske

Čak po mišljenju Ivana Katalinića, Championship je i teži od onog elitnog. Katalinić je bio prvi vratar s našeg područja koji je još u zimu 1980. dobio angažman u Engleskoj, branio je za Southampton, tadašnjeg člana Premier lige.

- Odmah ću kazati da je za Kalinića ovo prava stvar, jer braniti u Engleskoj za vratara, po mojoj procjeni, najveći je domet. Međutim, imam primjedbu, to jest na neki način se pribojavam u odnosu na tajming transfera, to da je Lovre sada prešao u Aston Villu. Po mojem iskustvu mnogo bi bolje bilo s manje rizika otići u Englesku na početku sezone. Iskusio sam to, došao sam u veljači, dosta mi je trebalo dok sam se priviknuo na tamošnji nogomet. U odnosu na europski, ipak je razlika, igra se brže, vratari su izloženi žestokim duelima. Ipak držim da Lovre ima sve kvalitete da se dokaže, to jest da sazre u još boljeg vratara.

MOSCOW, RUSSIA - JULY 10:  Lovre Kalinic of Croatia makes a save during the Croatia Training Session at the Luzhniki Stadium on July 10, 2018 in Moscow, Russia.  (Photo by Dan Mullan/Getty Images)
Dan Mullan/Getty Images

Katalinić baš i nije siguran hoće li Kalinić odmah po dobivanju radne dozvole zauzeti mjesto među vratnicama Aston Ville:

- Trebat će Lovri vremena za privikavanje, svakako ga u takvim okolnostima mora poljubiti i sreća…

Igor Štimac, igrač koji je i danas jedan od najomiljenijih kod navijača Derby Countyja (“Iron Igor”), također sada člana Championshipa, drži da je Kalinić sa svojim ljudima napravio vrhunski potez:

- Aston Villa je veliki klub, jedan od najvažnijih u engleskom nogometu i to što su trenutno u Championshipu nimalo ne umanjuje značaj tog kluba. Kalinić će, uvjeren sam, doživjeti potpunu afirmaciju. A to da mu neće biti lako je i logično, pogledajte sastav te lige, najprije 24 kluba, onda su tu klubovi velike tradicije i snage kao što je moj Derby, pa Nottingham Forest, WBA, Middlesbrough, konačno Leeds koji opet doživljava vrtoglavi uspon.

Pun pogodak

Zoran Varvodić, bivši trofejni vratar Hajduka, koji je dugo vodio brigu o čuvarima mreže na Poljudu, danas se bavi treningom mladih vratara u Dalmatincu, klubu inkubatoru novih talenata, rekao je:

- Pun pogodak, ali bit će mu mnogo teže nego u Belgiji. Što se tiče kvalitete, osim pet-šest moćnih klubova Premier lige ova Champions je blizu, gotovo pa izjednačena. Kalinić ima priliku pomoći Aston Villi da se vrati u prvu ligu, uvjeren sam da će se brzo prilagoditi novim uvjetima i pomoći svom klubu u usponu.

Dražen Ladić, trener reprezentacije Hrvatske, mitski vratar “vatrenih”, također je vrlo povoljno ocijenio transfer Kalinića iz Genta u Astonu Villu:

- Izvanredno, pravi razvojni potez. Bitno je da brani, ustali se i ima kontinuitet pa će s obzirom na Kalinićeve neupitne vrijednosti vrlo brzo pokazati i dokazati kako je bio pravi izbor vodstva Aston Ville.

Svi sugovornici su istakli kako se u stvari ispunila želja Kalinića da brani za Villu, pa je i to jedan od pozitivnih elemenata transfera. Naime, Kalinić je još prije tri sezone bio na vratima tog kluba, ali nije imao uvjete u odnosu na broj nastupa za reprezentaciju.

Linker
05. svibanj 2024 06:03