Pascal Fayolle / SIPA / CROPIX
VRUĆI SLUČAJ

Traži svoj novac: Krstanović od HNS-a još nije zatražio suspenziju Zagreba

Odvjetnik negdašnjeg napadača Pjesnika pregovara s klubom iz Zagrebella oko isplate duga od 600.000 eura
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 28. rujan 2014. 17:46

HNS još nije primio odluku Vrhovnog suda RH u slučaju Ivana Krstanovića.

- Kad je dobijemo, i ako je dobijemo, odmah ću sazvati sjednicu Disciplinske komisije - kaže njezin predsjednik Saša Pavličić-Bekić.

Vrhovni sud nije dostavio rješenje HNS-u zato što nije stranka u postupku, odluke su dobili Krstanović i Zagreb. Ako napadač Rijeke i negdašnji centarfor Pjesnika želi da Zagreb bude suspendiran zato što mu duguje 600.000 eura, a Vrhovni sud je presudio u njegovu korist, preko odvjetnika Mladen Gajskog morat će dostaviti taj pravorijek u Savez. To zasad nije učinio jer traju razgovori sa Zagrebom da se problem riješi bez suspenzije kluba. Jasno da Krstanović traži svoj novac, no pokušava se naći modalitet isplate koji bi bio prihvatljiv za obje strane.

Ukoliko dogovora ne bude, Gajski će se sigurno obratiti HNS-u i tražiti sankcije za Zagreb. Međutim, klub iz Veslačke barata još jednom opcijom, a to je žalba Ustavnom sudu. Iako je odluka Vrhovnog suda pravomoćna, njome nisu iscrpljene sve pravne mogućnosti. Disciplinska komisija tada bi morala odvagnuti hoće li suspendirati Zagreb ili mu ponovno dati odgodu dok slučaj ne riješi i Ustavni sud.

Kojim je argumentom Zagreb htio srušiti odluku Arbitražnog suda HNS-a? Na redovnom sudu, prvo Županijskom, potom Vrhovnom, nije imao pravo ulaziti u meritum, dakle, u pitanje postoji li taj dug, nego se pozivao na raniju praksu redovnih sudova koji su u petnaestak navrata poništili odluku arbitraže HNS-a zato što ta arbitraža nije zadovoljavala osnovno pravo iz arbitražnog postupka - da stranke u sporu biraju arbitre. Naime, arbitražu je odredio isključivo Izvršni odbor HNS-a. Davor Radić, pravni zastupnik Zagreba, iskoristio je taj proceduralni argument, u Savezu su ga uvažili i pristali da ne primijene suspenziju dok se ne izjasne redovni sudovi, a ujedno je HNS u međuvremenu promijenio pravilnik o arbitraži te sada stranke biraju arbitre.

No dogodilo se da su ovaj put i Županijski i Vrhovni sud zaključili kako to što stranke nisu određivale arbitre, nije dovoljan razlog da se poništi odluka arbitraže jer su se složile s njima, odnosno nisu tražile izuzeće. Tako je Zagreb izgubio spor. I po svemu sudeći, bolje mu je da plati odmah nego da pokušava i dalje odgađati. Budući da kamate samo rastu...

Linker
18. svibanj 2024 15:25