Nikola Kalinić
 Nikola Vilic / CROPIX / CROPIX
HRVATI U TURSKOJ

TRAŽILI GA NIJEMCI I ŠPANJOLCI, A SADA JE JOŠ JEDAN VELIKAN ZAPEO ZA 'ODBJEGLOG' VATRENOG Spremni mu ponuditi četiri milijuna eura godišnje plaće!

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 31. srpanj 2019. 16:58

Turski mediji javljaju: trener Bešiktaša Abdullah Avci želi dovesti Darija Melnjaka i Romana Neustädtera. Za Melnjaka će se čelnici kluba sastati s upravom Rizespora, očekuje se da će njihovi prohtjevi biti umjereni.

Melnjak, kojem je Zlatko Dalić u lipnju premijerno dao priliku da zaigra za nacionalni sastav, odigrao je dobru polusezonu u Rizesporu. Došao je u siječnju, potom imao 16 nastupa, četiri gola i dvije asistencije. Ugovor ga veže do lipnja 2020. godine.

Tomas je otišao

Hoće li Domagoj Vida dobiti suigrača iz reprezentacije među Crno-bijelima? Melnjak je i dalje na pripremama s Rizesporom, jučer poslijepodne igrali su prijateljsku utakmicu s Antalyasporom. Prije susreta pitali smo ga koliko je blizu Bešiktašu. Odgovorio je diplomatski:

- I ja čitam ovih dana o tome u turskim medijima, ali prepustio sam to svom agentu kako bih se koncentrirao da se što bolje spremim za sezonu.

Varazdin, 110619.
Na Gradskom stdionu igra se prijateljska nogometna utakmica Hrvatska - Tunis.
Na fotografiji: Dario Melnjak-
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Bešiktaš trenutačno nije u lovi, ali to pojačava vjerojatnost da angažira Melnjaka jer za njihove standarde ne radi se o skupom igraču, osim ako Rizespor ne “poludi“, a moraju osvježiti ekipu koja je pala u odnosu na doba kad je osvajala naslov prvaka. Za Melnjaka bi to bio veliki posao, konačno klub čije ime zvoni, nakon što je igrao za Nedeljanec, Zelinu, Slaven Belupo, Lokeren, Neftči i Domžale. U listopadu će napuniti 27 godina, idealan bi mu bio trenutak da se počne boriti za vrh tablice. Kako je sam kazao: “Netko kasnije doživi vrhunac.”

U Rizesporu je nova situacija, trener više nije Okan Buruk, tako ni pomoćnik naš Stjepan Tomas, pod kojima je Melnjak stigao, oni su preuzeli Istanbul Basaksehir, a Okana je naslijedio Ismail Kartal.

Televizijska prava

No, od Hrvata u Turskoj transfer priča nije samo Melnjak. Nikola Kalinić zanimljiv je Galatasarayu i Fenerbahčeu. Kako ga je Atletico lani platio 15 milijuna eura, Kalinić nije ni besplatan, pa ni jeftin. Ti bi turski velikani nekad lako stavili na stol cifru od desetak milijuna koliko bi Madriđani mogli tražiti, no danas je Turska u krizi, a klubove muči UEFA-in financijski fair-play. Čeka se da potpišu ugovor o televizijskim pravima, možda potom dođe i do realizacije posla s Kalinićem. Čini se da bi on to volio, međutim sigurno još neko vrijeme, moguće je sve do pred kraj kolovoza, ne treba očekivati rješenje njegova statusa.

Soccer Football - Copa del Rey - Round of 16 - Second Leg - Atletico Madrid v Girona - Wanda Metropolitano, Madrid, Spain - January 16, 2019  Atletico Madrid's Nikola Kalinic celebrates scoring their first goal       REUTERS/Sergio Perez
REUTERS/Sergio Perez

Prema pisanju pojedinih turskih medija, Fenerbahče mu je spreman dati četiri milijuna eura godišnje i sklopiti ugovor na tri sezone. Ukoliko posloži financijsku bilancu. Što su odlične brojke za igrača koji nije u najboljem trenutku karijere. Materijalno jaču ponudu vjerojatno je imao jedino iz Kine, kamo se nije želio otisnuti. Ako su ti navodi istiniti... No, da su turski divovi u kontaktu s Kalinićevim agentom, nedvojbeno je točno.

Za Kalinića postoje upiti i iz drugih španjolskih klubova, već se pisalo o Betisu, ali i njemačkih. Diego Simeone kazao mu je da kod njega neće igrati i zato nije ni išao na američke pripreme. Ostao je raditi s nogometašima koji su bili na Copa Americi. U konačnici, ne bude li zadovoljan s nijednom ponudom, ostaje mu ugovor s Atleticom. Međutim, to ne bi odgovaralo ni njemu ni Colchonerosima pa je logično očekivati da će neki modul biti pronađen. Prodaje ili čak posudbe. Kalinić ima 31 godinu i još bi mogao tresti mreže. Samo se mora naći u sredini gdje će mu trener i ekipa stvoriti preduvjete za to. Za Atletico je u svim natjecanjima igrao tek 1090 minuta i zabio četiri pogotka. No, nije čudno što je Turcima zanimljiv. Baš ima biografiju igrača kakve su oni najčešće kupovali. U njoj su imena velikih klubova, status reprezentativca iz prošlosti, zrele, ali ne previsoke godine...

Linker
06. svibanj 2024 04:29