Milan Badelj
 Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX
TAMO MU JE NAJBOLJE

'TRAŽIO SAM NOVI IZAZOV, ALI SVE SE PROMIJENILO...' Vatreni se vratio u staro jato! Sada opet može u lov na mjesto u udarnom sastavu Zlatka Dalića

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 07. kolovoz 2019. 17:55

Nakon točno godinu dana što je predstavljen kao novi igrač Lazija, Milan Badelj u ponedjeljak je predstavljen kao (opet!) igrač Fiorentine! Ono što se glasno u medijima špekuliralo proteklih tjedana naposljetku je formalizirano i sportski direktor Fiorentine Daniele Prade’ bio je vrlo raspoložen na predstavljanju igrača pred novinarima.

- Milan je naše najvažnije pojačanje ovog prijelaznog roka zbog onog što će nam donijeti. Bio je prvo ime koje sam sugerirao novom vlasniku kluba, jer nam Badelj donosi identitet i smisao pripadanja. Sjajan je čovjek. Zvao sam ga svaki dan i na kraju, da bi se vratio, značajno će si smanjiti ugovor.

Ozaren je bio Prade’ odajući koliko mu i kao direktoru znači ovaj povratak Badelja. Dok se prošle godine nije odlučio na pomalo nelogičnu odluku, da ode u Lazio, Milan Badelj bio je miljenik u klubu i kod navijača. U četiri sezone (od 2014-18.) je odigrao 140 utakmica i bio je željeni graditelj kod sva tri trenera (Montella, Sousa, Pioli). Nakon što je tragična sudbina zadesila kapetana Davidea Astorija, jednog od najvećih Badeljovih prijatelja, upravo je hrvatski reprezentativac trebao postati novi kapetan i lider Fiorentine.

Manji ugovor

Čak nam je i sam Badelj prošle godine govorio da mu je u Firenci predobro i da će zbog osjećaja pripadnosti i statusa kojeg uživa u klubu i gradu, najvjerojatnije potpisati novi ugovor. No, i prije Rusije Badelj je promijenio mišljenje. Istekao mu je ugovor i javno je obznanio da će otići negdje drugdje “zbog novih izazova”. Kad je 1. kolovoza 2018. godine objavljeno da je potpisao četverogodišnji za Lazio bilo je to veliko iznenađenje. Pogotovo zato što je Badelj tvrdio da je jedino sigurno da između više opcija Italije i inozemstva neće ići u Rim. Kao da je osjećao da mu neće biti po volji...

U Laziju je u godinu dana Badelj igrao malo. Skupio je 26 nastupa (1 gol) s tek 49 minuta prosjeka.

- Boravak u Rimu je ispao loše iskustvo, ali to je moja krivica. Nisam se uklopio u igru i mehanizme Lazija, tako da sezonu držim kao moj promašaj. Nakon svega želio sam se vratiti u Fiorentinu. Znam da će biti skeptičnih ljudi u Firenci, i ja bih bio na njihovom mjestu, jer sam otišao lani i sada se vraćam nakon slabe sezone. No, ovaj klub je bio i ostao dio mene i kad nisam bio tu.

Da bi se vratio (posudba s pravom otkupa) Badelj si je smanjio ugovor. U Lazio je otišao bez odštete i zato je dobio ugovor na oko 2 milijuna eura. U Fiorentini će, kako je kazao direktor Prade’, biti manje plaće za igrača (oko 1,5), između ostalog i zato što će iduće ljeto trebati platiti odštetu Laziju. No, svi su sretni što se ovaj posao dogodio.

- Hvala klubu, čelnicima na povjerenju i učiniti ću sve da ga opravdam. Spreman sam biti mentor mlađima, pomoći sve što treba. Uzbuđen sam jer do zadnjeg nisam vjerovao da će se doista dogoditi željeni scenarij, da se vratim kući. Čuo sam se u ponedjeljak ujutro s novim vlasnikom kluba, Roccom Commissom, zaželio mi je dobrodošlicu. Vidjet ćemo se kad dođe iz SAD-a u Firencu slijedeći put.

Badelj je dodao:

- Tražio sam novi izazov nakon četiri godine. No, svijet se promijenio unutar godine dana. Odluka o odlasku bila je isključivo moja. No, krivo mi je čitati da to je bilo samo pitanje novca. Nisam otišao zbog toga iz Fiorentine! Isto tako ne mogu kazati da je Fiorentina učinila sve da me zadrži.

Ipak je rizik

Kako god, Badelj je sada dobio ono što je htio, kao što je Fiorentina dobila igrača s kojim računa da će napraviti važan iskorak naprijed. Tehnički i po pitanju duha u svlačionici. Kao i uvijek, rezultati će najviše pomoći ili odmoći da se dogodi ono što su pitali novinari Badelja - sanja li da će završiti karijeru u Fiorentini.

- Ako sam nešto naučio u životu to je da snovi postoje i u redu ih je imati, no u životu se stvari mijenjaju od danas do sutra. Mislim, ne bi mi bilo nimalo krivo završiti karijeru ovdje, ali kako uči iskustvo, bio bi to veliki rizik govoriti - zaključio je.

Linker
04. svibanj 2024 01:17