REUTERS
NEMA IZMOTAVANJA

TRENER BORUSSIJE SE POSUO PEPELOM I OPISAO ŠTO MU JE NAPRAVIO NIKO KOVAČ 'Vratili su nas u školu nogometa!' HRVAT BLISTA: 'A kako ovo objasniti?'

Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 06. travanj 2019. 23:29

Kakav su odgovor svim kritičarima poslali Niko Kovač i nogometaši Bayerna. Demolirali su Borussiju Dortmund (5:0) i ponovo zasjeli na vrh Bundesligu s velikim izgledima da će tamo i ostati do kraja prvenstva jer teško je očekivati da će se momčad sa Signal Iduna oporaviti od ovog što im se dogodilo u Münchenu.

Oba trenera malo su iznenadila s početnim postavama, Kovač nije htio riskirati s tek oporavljenim Jamesom, Kolumbijac je ostao na klupi, baš kao i Ribery. Manuel Neuer ipak je zauzeo svoje mjesto na vratima, bio je upitan do samog početka, kao i Alaba. S druge strane Favre je ostao bez dva važna kotačića. Alcacer i Guerreiro ostali su u Dortmundu, što je otvorilo brojne pukotine u gostujućem sastavu. Švicarski stručnjak zato je na mjesto napadača stavio Marca Reusa, a na lijevog braniča tek oporavljenog Dialla.

Počelo je velikom prigodom gostiju, Reus je probio lijevu stranu, dao je idealnu povratnu loptu u srce šesnaesterca gdje se našao usamljeni Dahoud. Umjesto mreže pogodio je vratnicu. Zbilo se to u 7. minuti, a nakon toga na terenu je postojala samo jedna momčad, domaći su uraganski nasrnuli prema Bürkiju koji je po prvu loptu u mrežu morao u 10. minuti.

S lijeve strane korner je izveo Thiago, Hummels je nadskočio dvojicu suparničkih braniča i zakucao za prvi pogodak sezone.

- Pokazali smo da kada igramo koncentrirano da smo najbolji, jasno nismo očekivali ovako visoku pobjedu, ali ona je potpuno zaslužena - rekao je Hummels koji je odigrao možda najbolju utakmicu ove sezone.

Taj pogodak kao da je šokirao goste, koji su jednostavno nestali s terena, a sedam minuta nakon vodstva, stiglo je novo slavlje za domaće navijače. Zagadou je pogriješio u dodavanju, loptu je presjekao Lewandowski i akrobatski sa 16 metara zabio svoj 200. pogodak u Bundesligi.

- Lijep je to osjećaj, ali najvažnija je pobjeda - rekao je Lewandowski koji je taj rekord podebljao u završnici utakmici.

Do kraja prvog dijela Bayern je zabio još dva pogotka, prvo je Javi Martinez pogodio sa 18 metara, a potom je Gnabry glavom pogodio za 4:0, rezultat kojim je završilo prvo poluvrijeme.

- Odigrali smo katastrofalno, nemam nikakvog objašnjenja za ovo što smo prikazali. Nismo se dobro postavili od početka, preduboko smo stali u obranu, a prema naprijed nismo mogli razviti našu igru. Željeli smo puno više, ali jednostavno smo svi kompletno odigrali loše - razočarano je govorio nakon utakmice kapetan Borussije Marco Reus.

Bayern je od te spomenute 7. minute do kraja kontrolirao zbivanja na terenu, kamere su često fokusirale Hoenessa i Rummeniggea u počasnoj loži, vidjelo se veliko zadovoljstvo na njihovim licima.

REUTERS/Andreas Gebert
Trener Borussije Dortmund Lucien Favre / REUTERS
Trener Borussije Dortmund Lucien Favre

- Očitali sam nam pravu lekciju, vratili su nas u školu nogometa, bili su brži i bolji u svemu. Ne znam jesam li pogriješio sa sastavom, htjeli smo ih kontrama iznenaditi - jedva je govorio šokirani Favre, a na pitanje je li naslov sada daleko odgovorio je frazom.

- Moramo se koncentrirati na sljedeću utakmicu, moram dobiti sve do kraja pa ćemo vidjeti - zaključio je švicarski trener.

Niko Kovač blistao je nakon pobjede, čestitke su stizale sa svih strana, a ovoga je puta, za razliku nekih ovosezonskih neugodnih epiloga, objašnjavati morao - sjajnu igru svoje momčadi.

"Hvala svima na čestitkama. Odigrali smo odlično svih 90 minuta i stvarno sam ponosan na moju momčad. Kako objasniti ovakvu pobjedu? Nogomet je čudan, ne možete ga uvijek objasniti. I u prvom dijelu sezone igrali smo ovako ofenzivno, ali nismo uspjeli do kraja to odraditi. Pobjeda je u svakom slučaju zaslužena i izražena pravim omjerom", rekao je Kovač koji se osvrnuo i na taktičku postavku.

"Igrali smo s jednim zadnjim veznim, i dva kreativca i uspjeli smo sve opasnosti očitisti na vrijeme. Osim jednog udarca na početku utakmice od njih se nije ništa vidjelo. Znali smo da je Zagadou sklon pogreškama i to smo iskoristili".

Bayern u posljednjih šest kola ulazi s bodom prednosti, raspored je vrlo sličan, Bavarci imaju teško gostovanje kod Leipziga, a Borussia mora k neugodnoj Fortuni. Moglo bi se dogoditi da u posljednjem kolu o naslov prvaka odlučuje utakmica Bayerna i Eintrachta, donedavnog kluba Nike Kovača koji ove sezone opet igra odlično i bori se za Ligu prvaka. No, do tada treba odraditi još pet prepreka. Nakon subotnjeg dvoboja prednost, ne samo bodovna, na strani je bavarskog velikana.

Rezultati by SofaScore

Linker
08. svibanj 2024 23:32