Tom Dubravec / Hanza Media / Hanza Media
'NIŠTA ČUDNO ZA TURSKU'

TUDOR PODIJELIO NAVIJAČE: 'ŠTO JE TAJ DOSAD NAPRAVIO' VS 'KONAČNO NETKO S MUDIMA' Evo koliko će Hrvat zarađivati do ljeta i čime je uvjetovan ostanak

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 15. veljača 2017. 16:36

Dolazak Igora Tudora na klupu Galatasaraya jedna je od glavnih tema i u Istanbulu. Galatasaray je veliki klub, s mnogo navijača, jasno da svaka promjena na klupi izaziva potrese i polemike. Podijelila je i ta vijest nogometne zagriženike, premda je Igor Tudor poznato igračko ime, mladi trener u naletu, nisu baš svi oduševljeni tom idejom. Barem nam tako priča dobro informirani slobodni novinar Vedat Vatansever.

Neki su skeptični

- Dakle, jedni se čude i tvrde da nije u redu da Galatasaray uzima nekom drugom turskom klubu trenera tako iznenada usred sezone. Drugi su skeptični. Jer, kažu, što je to Tudor zapravo napravio? Pobijedio je velikane Bešiktaš i Galatasaray što mu je, svakako, plus, no njegov je klub deseti u prvenstvu i jesu li to dostatne kvalifikacije da sjedne na klupu ovog velikog kluba? Treći podržavaju njegov dolazak, jer Tudora doživljavaju kao trenera “s mudima”, koji ima veliki autoritet među igračima, čije momčadi igraju dobar nogomet, vide se red i disciplina. A to je ono što Galatasarayu sad treba u ovom trenutku - govori Vatansever, koji kaže da sve to nije ništa čudno za turski nogomet.

- Kao što ste i sami rekli, svaka promjena u nekom od najvećih klubova izaziva emocije, svatko ima svoje mišljenje, svi znaju pravo rješenje. Tako je i s Tudorom, on ipak još nije veliko, zvučno svjetsko trenersko ime, nema iza sebe nikakve velike rezultate.

Što se od njega očekuje, što bi trebao napraviti do kraja sezone?

- Neki se, naravno, i pitaju je li trebalo mijenjati trenera Jana Oldea Riekerinka. Jest, Galatasaray je izgubio dvije utakmice, ali još uvijek je u zoni naslova prvaka, zaostaje tri boda za drugoplasiranim, pet za Bešiktašem. Ne da ništa nije izgubljeno, nego je sve moguće. Naravno, pred novim trenerom je cilj da bude među prva dva i izbori Ligu prvaka, ako već ne može biti prvak. Nije situacija u Galatasarayu tako kritična, dio navijača misli da i bivši trener nije glavni krivac za te poraze, da bi trebalo preispitati i igrački učinak i neke poteze uprave, ali, znate kako je, kad treba nešto mijenjati uvijek strada trener.

Iako su svi mediji objavili da je sve to već gotovo i da je Tudor definitivno novi trener, Vatansever nam je sinoć, oko 18.30 tvrdio da ipak treba pričekati još konačnu potvrdu.

Godina i pol uvjetno

- Ja vam mogu reći da imam informaciju i o Tudorovoj plaći, prema izvoru iz samog kluba on bi trebao potpisati ugovor na godinu i pol dana, ali na ovaj način; do ljeta će dobiti 500 tisuća eura, a ako ispuni ciljeve ugovor mu se automatski produljuje još godinu dana. Dakle, stvar je došla tako daleko da se znaju i ti gabariti, međutim uvijek je moguće da se sve promijeni. Recimo, gazda Karabükspora je u jednom trenutku rekao da Tudor ne ide nikamo jer se on nikome iz Galatasaraya neće ni javiti na telefon. Poručio im je da ga uopće ni ne pokušavaju dobiti i da ga razgovor s njima ne zanima. Ali, po meni, to je sve samo zbog pritiska navijača, mora nešto reći, ne može odmah kazati “u redu, uzmite ga”. Ali, vjerujem kako će u srijedu sve biti poznato i službeno, dogovoreno.

Tudor, dok smo razgovarali s Vatanseverom, nije još bio u Istanbulu.

- Koliko znam, on treba sletjeti iza ponoći po turskom vremenu (sinoć oko ponoći po hrvatskom, nap. a.).

Dakle, informacije oko Tudora mijenjale su se stalno, iz sata u sat, dok ovo čitate možda se već i sve zna, službeno. Međutim, Tudor je u utorak odradio trening, zasigurno je i popričao s čelnicima kluba, objasnio što stoji iza njegove odluke, a već sutra bi trebao potpisati za Galatasaray...

Linker
17. svibanj 2024 15:09